Skocz do zawartości
Qlawy

Maksymalna Częstotliwośc Pci/agp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ze moja piekna płyta nie posiada blokady cześtotliwości APG/PCI a mój proc sie na niej ze tak powiem marnuje. Spokojnie chodziłby na FSB 200 ale ... razem z FSB idzie w góre też PCI/AGP i z tym własnie zwiazane jest moje pytanko. Jaka jest bezpieczna granica tych cześtotliwośći....

A takie drugie pytanko przy okazji to jak ustawic za pomocą drut moda mnożnik X12.5 (ew. x12) bo na X13 i zapuszczeniu na 166 (zmienione swtichem) komp nie wstaje nawet po zwiekszeniu napiecia ... oczywiscie nie moge zmieniać mnożnika w biosie :/ (zakichany gigabyte) :mur:

Z góry dzieki za odpowiedzi

PS. Oczywiście szukałem odp na moje pytanko ale nigdzie nie znalazłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z granicą przede wszystkim PCI - zazwyczaj coś wywala się wcześniej niż grafka na AGP - jest najróżniej,, dużo zależy od płyty, każdy ma swój typ i swoje doświadczenia, z moich wynika że np na solteku @ KT133 i starym seagacie 20gb/5400 przy pci >35MHz miałem uwalony sektor rozruchowy, na KHA+ przy pci ~37 było okej,, KHA ponoć można dojechać do PCI ~50MHz, widziałem z tego scr i dokonał tego ktoś od nas z forum,,

Z pci jest tak, że tutaj kwestią jest co wyłoży siępierwsze, na pci masz wszystko tj lan, snd, ata itd, objawy bywają różne a najmniej wesoły to utrata danych z hdd lub uszkodzenie czegoś po dłuższej pracy na wyższym PCI,,,, ogólnie lepiej nie szaleć, sprawdzisz sam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi