Skocz do zawartości
superbrysiek

Problem Z Excelem

Rekomendowane odpowiedzi

Mhm problem jest raczej debilny, po tworzeniu wykresow funkcji, pisaniu makr zacialem sie na tworzeniu wykresu. Nio ale przejdzmy do rzeczy. W kolumnach od B6 do B18 mam odpowiedzi z ankiety w formie tak, nie. Nio i zaznaczam sobie to wszystko aby wykonac wykres i pojawia sie sam wykres tylko bez zadnych slupkow>: W tym problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy raz zdarzyło mi się robić taki wykres, więc nie wiem czy to jest jedyne i optymalne rozwiązanie, ale:

=JEŻELI(B6="tak";1;0)
Powyższy kod wpisz sobie w jakąś komórkę obok pierwszej wartości, a potem rozciągnij to na pozostałe komórki do końca kolumny. Wykres rysuj z tych zerojedynek które otrzymasz. To wszystko.

Nie wiem czy nie byłoby prościej wpisywać wartości boolowskich T/F, albo nawet od razu zamiast tego wpisać dla tak- 1 a dla nie- 0. <-- tak na pewno prościej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki mniej wiecej go przerobilem troszke. Tez pierwszy raz zdazylo mi sie robic taki wykres, makra pisalem, formuly jakies powalone na liczenie roznych rzeczy i na takim czyms zwis :Dnio ale rozkaz nauczyciela ma liczyc odpowiedzi tak , nie, nmz. W kazdym razie dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi