Skocz do zawartości
SilentMan

Problemy Z Sformatowaniem Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam twardy dysk firmy Fujitsu o pojemności 1,58 GB, jednak jest z nim problem:

Przy próbie instalacji systemu operacyjnego, instalator w pewnym momencie się zatrzymuje (próbowałem instalować już różne systemy operacyjne) i mogę sobie czekać w nieskończoność, staje na 68% postępu. Przy próbie formatowania z dyskietki startowej Windows 98 SE, postęp staje na 62% (pomimo że kontrolka aktywności dysku twardego świeci się pełnym światłem). Spróbowałem sformatować dysk na nowszym komputerze niż ten w którym pracuje, podłaczyłem dysk na second mastera, Windows XP Prof. widzi go, lecz nie da się przeglądać jego zawartości, windows zaleca format, więc daje format do trybu FAT32 i znów to samo, pasek postępu staje mniej więcej w połowie, a kontrolka aktywności dysków świeci się światłem ciągłym. Czy ktoś wie jak można sformatować ten dysk? Domyślam się że wina może tkwić w badsectorach, czy istnieje może jakiś 'formater' dysków który by zmniejszył objętość dysku o te badsectory? Jeżeli to nie badsectory, to jak sprawdzić co się z tym dyskiem dzieje?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi