Skocz do zawartości
Lozin

Napięcie Wiatraka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!

Mam pytanie!Czy można puścic wiatraki w kompie na mniej niz 5V?? i jak to zrobic??Konkretnie chodzi mi o wiatraki chłodzące obudowe!Chce zmniejszyć jeszcze bardziej ich prędkość!!Prosze o pomoc!

Edytowane przez Lozin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy 10 obrotow/min ci wystaczy ??

wentyle potrzebuja zawsze wiekszego napiecia zeby wystartowac pozniej mozna je obnizyc.

Wentyle beda roznic sie miedzy soba tym napiecem min.

Wystarczy zwykla dioda prostownicza szeregowo w obwodzie i juz masz 0,6-0-7V mniej . czyli ok 4,3V. i tak kolejno diody to odpowiednio nizsze napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie a jesli by podlaczyc regulator obrotow który ma zakres od 5V do 12V (Np. z Pentagrama) do 5V zamiast do 12V to co sie stanie?Nic?Czy obnizy napiecie proporciolanlnie?A z ta diodą to drogo wychodzi?Jestem zupelnie lewy z elektroniki dam rade to sam zrobic?:-)

P.S. chce zmniejszyc obroty wiatrakow na maxymalnie niskie!Tak zeby nie było ich zupelnie słychac!narazie testuje na jednym nie zbyt dobrym chodzi na 5V ale jest slyszalny!A jak bedzie ich wiecej to zrobi sie chalas!A jesli to sie oplaci i wyniki beda zadowalajace to wtedy kupie kilka lepszych!Prosze o rady!!

Edytowane przez Lozin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, diode chyba dasz radę podłączyć.. Dasz? ;>

[ A tak off topic, czemu poniżej 5? Mi jakiś z obudowy no name wyjęty na 7 V chodzi bezszelestnie a i z wydajnością nie jest źle.. Czyżbyś miał głośne je na 5 V, czy po prostu masz przeciąg w obudowie i Ci klapka cdromu trzaska? ;> ]

PS: Nie krzycz tak

Edytowane przez pajter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest slyszalny!!!A przy np. trzech bedzie juz spory chałas!

Jaka diode kupic i jak podłaczyć?? a co z tym kontrolerem??

1. Prosiłem- nie krzycz, noc jest, pobudzisz wszystkich.

2. Przy 3V będzie spory hałas? Współczuje Ci wiatraka, a sobie gratuluje Arctic coolinga ;>

3. Co do diody, kontrolera nie jestem pewien a nie chce Cię wprowadzić w błąd więc się nie odzywam ;) Myszkowałem nieco po forach niedawno, ale o podłączaniu na 3V nie widziałem nidzie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idziesz do sklepu elektronicznego i prosisz dowolna diode prostowicza. najlepiej powiesz do czego ci to ktos doradzi.

ale lepiej zmien wentyl i pusc poprostu na 5V. niebedzie trzeba zmniejszac dodatkowo napiecia.

Niewszystkie kontrolery beda dzialac. Zazwyczaj sa tylko na 12V. i na niszym napieciu niedzialaja. Stabilizatory potrzebuja minimalene napiecie zeby dzialac. A 5V to zamalo.

Sa takie tylko na potencjometrze i one beda dzialac. Tez mozesz zdobyc taki w sklepie . Trzeba sprawdzic obciazenie wentyla i dobrac odpowiedni.

Zawsze tez mozna dac rezystor aby zmniejszyc to napiecie.

Moze jednak kup cichy wentyl za pare zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zmienilem zdanie!Wlasnie próbowałem podłączyć dwa wiatraki szeregowo na 7V ale na zwykłym zasilaczu z komórki, chodza tak jak chciałem!Tylko powiedzcie mi teraz gdzie z zasilacza wychodzi napięcie 7V?Wiem gdzie jest 12V i 5V:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na 5V nie masz jeszcze halasu to radze sie wybrac do laryngologa.

to szeregowo to znaczy tak ze do jednego wiatraka dajemy 12V a jego kablek od masy idzie do zasilania wiatraka numer 2 a on ma z kolei dawac mase na mase komputera? dobrze kombinuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra 7V działa:-)Teraz juz kumam:-)Teraz wam powiem na co mi to:-)Przerobiłem obudowe kompa przeniosłem dyski twarde na sam dół puściłem na nie jeden wiatrak 80mm który dmucha na nie biorąc powietrze z zewnątrz obudowy, jak narazie sprawdzałem dotykowo to temperatura dysków jest o niebo niższa:-)Ledwo ciepłe!A bez chłodzenia prawie parzyły.Mam tez wiatrak który jest umieszczony na boku obudowy (sam zamontowałem dodam ze dziure najlepiej wycina sie takim narzędziem do wycinania otworów w kafelkach tylko trzeba je odpowiednio naoszczyc, wychodzi idealny otwór, nawet okleina mi sie nie zniszczyła)ten wiatrak dmucha na Pentagrama dostarczając mu bezpośrednio chłodne powietrze z zewnatrz co zmiejsza temp. o prawie 7 stopni.Teraz tak: w dzień te wiatraki chodzą na 7v sa podłączone pod wyłącznik seryjny którym moge zmienić przepływ napięcia do obydwu wiatraków z równoległego na szeregowy co daje mi na każdym 3,5v ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m sobie te podłączenie szeregowe na noc i kłade sie spać w zupełnej ciszy:-)(pentagram chodzi na 5v)Niewiem czy To dobre co zrobiłem ale mi sie podoba:-)Teraz doradzcie mi jakie kupic wiatraki Na średnice 80mm???bo te to stare z zasilaczy i ledwo juz chodzą:/.Moga być świecące byle nie drogie!:-)raczej nie z Allegro!I oczywiście mają być ciche!!!:-)Bo to podstawa:-)

Edytowane przez Lozin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ! mam taki problem ! otóż mam wentylator spire 80x80 i jest on podłączony pod molexa ale też ma wtyczke 3pin tyle że nie w tym problem.Chodzi cały czas na max obrotach i troche hałasuje :/ Chciałbym go podłączyć na 7V ale nie rozumiem jak to mam dokładnie zrobić tzn jak połączyć kabelki z jakimi kolorami. Nie chce spalić wentylatora. Czy mógł by mi ktoś dokładniej to opisać ?

Lozin a w nocy jakie masz temperaturki jak puszczasz na 3,5v ?

Edytowane przez paluszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to az takie skomplikowane podlaczyc pod 7V ??

Jak masz wtyczne 3 pinową to zostawiasz w niej zolty kabelek, bo on jest odpowiedzialny za mierzenie obrotów.

Reszte podlaczasz do molexa pod żółty i czerwony. Czarny chyba do czerwonego a czerwony do zoltego. Spalic nie spalisz takimi metodami. Po prostu wentyl nie wystartuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi