Skocz do zawartości
retel

Od Czego Zależy Fsb:dram

Rekomendowane odpowiedzi

Mam P4P800-E Delux i ostatnio postanowiłem sobie zobaczyć jak wygląda kwestia podkręcania procka na tej płycie. Wsumie okazało się, że bez zmian napięcia moje P4 2,4GHz poszło na 3GHz i komp pracował stabilnie.

Mam jednak pytanie związane z częstotliwiścią pracy RAM'u.

Gdy w BIOS'ie ustawię DRAM Frequency na AUTO wtedy pamięcie pracują na 167MHz i tak ma być bo są to kości PC2700 (333MHz) - dla FSB=133 ustawionego manualnie.

Następnie zwiekszałem sobie FSB co 1MHz i przy 141MHz stosunek częstotliwości FSB:DRAM już wynosił 1:1 czyli pamiątki znacznie zwolniły. Zwiększyłem FSB do 150MHZ i pamięci też chodziły tak samo. Następnie przy FSB=150MHz przestawiłem DRAM Frequency z AUTO na 333MHz impo tym zabiegu FSB:DRAM wynosił 4:5 czyli RAM chodził na 187,5 MHz.

W związku z powyższym mam pytanie od czego zależy tak naprawdę stosunek częstotliwości FSB:DRAM i kiedy się zmienia bo się trochę pogubiłem. Myślałem że jak ustawię DRAM Frequency z AUTO na 333MHz to FSB nie bedzie miało wpływu na częstotliwość pracy pamięci. Czy przy zwiekszaniu FSB ponad 150MHz znów czeka mnie zmiana stosunku FSB:DRAM ?

Może jest ktoś kto mi pomoże zgłębić tajniki tej płyty ?

Nie wspomnę już o opcji Performance mode bo to zauważyłem wymusza zmianę czestotliwości pracy pamięci.

Jak to wszystko razem skorelować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie do końca. Bo jesli DRAM Frequency na AUTO idzie synchro razem z procem ale tylko gdy FSB>140MHZ. Natomiast dla 133<FSB<141 stosunek częstotliwości FSB:DRAM wynosi 4:5 czyli dla FSB=140MHz RAM działa na 175MHz.

Dlatego własnie się pogubiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawiłości ciąg dalszy.

Zauważyłem, że przy FSB=133 i ustawieniu Performance mode na AUTO pamięci chodzą na 167 czyli normalnie. Natomiast jak Performance mode na STANDARD to FSB:DRAM zmienia się na 3:4 czyli pamiątki chodzą na 177MHz. Jeśli teraz zwiększymy FSB z 133 na 134 to FSB:DRAM zmienia się na 4:5 czyli dla FSB=134 RAM działa na 167,5. Wydawałoby się, że Performance mode dopala tylko gdy nie podkręcimy FSB - nic bardziej mylnego.

Cikawym faktem jest, że ustawiam FSB na 140MHz, DRAM frequency na AUTO czyli ponieważ FSB<141 MHz więc FSB:DRAM=4:5 ( jak FSB>140 to przy DRAM frequency na AUTO , FSB:DRAM=1:1) i robię sobie testy w 3DMARKU zmieniając Performance mode. Okazuje się że mimo iż przy FSB>133MHz ustawienie Performance mode na STANDARD nie powoduje zmiany częstotliwości pracy pamięci to wyniki w benchmarku są lepsze o 200pkt niż przy Performance mode AUTO. Ciekawe co płyta wtedy robi że osiągam lepszą wydajność mimo, że nie podkręca się RAM ani procek. Może Wy coś wiecie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi