XSzuflaX Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Wiec mam taki dylemat: Wlasciwosci:Ekran\Zaawanoswane\Ekrany\Monitor\Zaawansowane Sa tam opcje dotyczace synchronizacji poziomej i pionowej obrazu Domyslnie jest: Pozioma: - Pionowa: + Zespolona: nie zanzaczona Pytanie moje: Czy ktos cos wie na ten temat? Googl-ujac dowiedzialem sie iz uzycie synchronizacji zepolonej daje gorsza jakosc obrazu. Nie daje mi jednak spokoju co bedzie jak wlacze obie (Pionowa i Poziomą). doswiadczlenie to zauwazylem ze wyswietlany obraz zmiensza sie o jaks 1/10 w prawym gornym rogu i ogolnie po prawej stronie. Prosilbym o jakies linki do poczytania itp. No i jak to bedzie rzutowalo na gry (3D) i prace w 2D + i - jak ktos ma troche wolnego czasu i checi. Z gory dzieki Ps.: Monitor SONY CPD-E220+ Radeon 9550 Gigabyte Res 1024x768@100Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dachu Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Synchronizacja pionowa polega na tym, ze karta dostosowuje ilosc ,,produkowanych" klatek na sekunde, do ustawionego odswiezania w monitorze. np. wlaczasz counter strike i karta robi 130fps, odswiezanie monitora jest 75Hz, to karta zmniejsza 130fps do 75. Fatalnie odbija sie to na wydajnosci , nawet o kilkadziesiat %. Powinna byc wylaczona. A jezeli chodzi o pozioma i zespolona to nie wiem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 ktos juz kiedys tlumaczyl czemu q3/cs potrzebuje wiecej fps,, nomalnie do normalnych gier - spox mozna synchronizowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...