Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, jak to jest że mam przecięte mostki (jeden na L6, drugi na L4) i dalej mi komp wstaje???Prubowałem go podkręcić na 950 mhz (bo teraz mam 750) i goowno z tego wyszło.Jak domalowałem jeden mostek na L4 to mo komp niewstaje(chodzi o mostek by ruszył na 950mhz).CO jest grane??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: połącz wszystkie mostki napięcia chyba L7), na pewno nie zaszkodzi a da 1,85V (na wszelki wypadek zostaw otwartą obudowę + "MottherBoardMonitor).

Po drugie to nie napisałeś jak poprzecinałeś te mostki. I jeśli zrobiłeś to ręcznie(skalper, lub coś innego ale z metelu) to prawdopodobnie zrobiłeś to niedokładnie lub na płytce ceramicznaj została mikro-warstwa przewodząca z narzędzia(np.skałper). Jesli zrobił to ktoś inny (np. złotnik)to inna sprawa.

Opisz sposób rozcięcia i sposób łączenia mostków.

Aaa zakładam że tabelkę z sposobem łączenia mostków masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostki mi przecinał grawer więc napewno dobrze a pozatym to sam patrzyłem na te mostki i są jak wół przecięte bo to widać gołym okiem.Płyte mam SHUTTLE AK12, mostki L7 były poączone wszystkie ale to niepomogło.Mam też tabele połączenia mostków ze strony tomshardware.com.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbój kolejnych mnożników 8x 8.5x 9x na napięciu 1,85V w końcu trafisz na granicę kiedy komp "chodzi". Potem nic tylko obniżać napięcie( bo poco dodatkowo GO grzać).

Ja trafiłem na dobrą sztukę ale z tego co wiem nie wszystkie DURNIE chcą wysoko chodzić.

A jak podniesiesz napięcie to sprawdź w biosie czy aby napewno jest podniesione. Mostki najlepiej łączyć mazakiem do poprawy płytek drukowanych, bo ołówkiem(najlepiej B6) niezawsze wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady co do mnożnika ale dalej mnie nurtuje jednoa sprawa, jak to jest że mam dwa mostki przecięte L6 i L4 (tak by uzyskać 950mhz) a on uruchamia sie i tak na 750 mhz bez problemu.Czy to możliwe że po takiej operacji wogóle sie proc odpalił???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...