Skocz do zawartości
mike_drag

Eheim Compact 1000 Czy Atman 306 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem jaką pompkę wybrać do mojego wc ( 3 bloki: Nuke v2, Abadon GPU i NB; chlodnica to poczciwy kadecik ) : czy ma to byc eheim compact 1000 czy atman 306? Wiem, że pełno jest tego typu tematów, ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi na pytanie. Jako, że to mój pierwszy post mam nadzieję że ktoś odpowie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... ja tesh polecal bym 305 ale czy pociagnie te 3 bloki + kadeta ?? no wlasnie chyba nie bardzo hehe ale z drugiej strony jak by dal rade to git :) bo nie musial bym zmieniac pompki jak zaloze bloczek na NB ;]

1410671[/snapback]

Mi się zdaje że pociągnie. Zresztą sam się przkonam jak będę miał fundusze na skończenie swojego WC. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność faktyczna atmana jest dużo niżsa niż napisali na pudełku a na 3 blokach są już duże opory ale wystarczy...

Jak masz za 33zl to zacznij z lekką przebitką sprzedawać na forum to zdobędziesz sympatie tłumów...

Na razie łaże po sklepach i nie ma...

A na allegro to min 53 zl + wysyłka...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie składa że mam na chacie atmana 306 i mj1000 i wczoraj z kuzynem wpadliśmy na pomysł porównania ich wydajności bez obciążenia. Przeprowadziliśmy po 10 prób dla kazdej pompki napełniając 5 litrowy zbiornik i wyszło nam że 306 ma realnie 900 litrów/h przepływu a mj1000 600 litrow/h. Nie wiem jak wypada w tym porównaniu atman 305 ale to małe porównanie daje jakiś punkt odniesienia do dalszych dywagacji. A i jeszcze jedno, atman minimalnie był cichszy a mj mniej wibrował. Sam sie zastanawiam której pompki uzyć, a układ bedzie 3 blokowy i narazie skłaniam sie ku atmanowi. Wiem że ma więcej wat ale jako wymiennik będzie działał rekordzik więc powinno byc wszystko git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność faktyczna atmana jest dużo niżsa niż napisali na pudełku a  na 3 blokach są już duże opory ale wystarczy...

Jak masz za 33zl to zacznij z lekką przebitką sprzedawać na forum to zdobędziesz sympatie tłumów...

Na razie łaże po sklepach i nie ma...

A na allegro to min 53 zl + wysyłka...

1410759[/snapback]

Ok jutro przejde się do tego sklepu i zobacze co mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi