soska66 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Kiedys udalo mi sie zrobic cos takiego ale tylko raz i nie wiem jak :lol: co ciekawe na tych samych sterownikach, na ktorych pracuje od zawsze. Chodzi o odpalenie obrazu w TV w taki sposob aby obraz wideo (np film) byl na TV a na monitorze komputera mzona bylo normalnie pracowac w windowsie. Nie wiem czy to jest mozliwe czy nie.......ale kiedys udalo mi sie tak odpalic (przypadkiem B) . na TV mialem film (nie pojawialy sie tylko napisy txt, trzeba bylo je odpalic w trybie grficznym) a na monitorze uruchomionego worda..... no i sobie przepisywalem i ogladalem:) bajer no ale jak to powtorzyc?? Czy inne wersje sterownikow maja taka opcje?? Ja korzystam z catalyst'a. a moze sa programy, ktore to umozliwiaja.?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Sorki, ze nie napisze Ci dokladnie co masz zrobic bo juz nie mam czasu, ale znalazlem cos takiego takie jakby FAQ o TV-OUCIE, gdzie masz rozne schematy TV-OUTa. Czytać bo warto :) Konfiguracja sterowników Telewizor włączamy (o ile sam się nie włączył po restarcie komputera z podłączonym TV) w zakładce Ekrany w zaawansowanych właściwościach Ekranu. Przeczytałem kilka razy posty typu: "...gdy podłączałem kabel do karty coś błysnęło i teraz nie komputer nie wykrywa mi telewizora..." i osobiście prawie zawsze podłączam (i odłączam) TV przy wyłączonym komputerze. Nie wiem, czy pomaga, ale na pewno nie zaszkodzi to karcie za kilkaset zł. ;) A - TV nie został wykryty przez komputer - sprawdź podłączenie. B - TV został wykryty, ale nie jest aktywny - wciśnij czerwony "prztyczek". C - TV został wykryty i jest aktywny. 1. Monitor jako primary 2. Monitor jako secondary 3. TV jako primary 4. TV jako secondary Jeśli telewizor nie został wykryty, jednym z powodów może być zbyt duży opór wejścia w odbiorniku. Ostatnie edycje sterowników Ati pozwalają wymusić wykrywanie TV, która to opcja kryje się pod przyciskiem Rozwiązywanie problemów. Programowo telewizor możemy "uruchomić" na kilka sposobów. Ja wypróbowałem trzy. Na dole strony zamieszczam inne ustawienia, których nie sprawdziłem, ale podobno :) działają. Monitor - primary, TV - primary Obraz i tryb pracy monitora oraz TV są takie same - ponieważ wyjście TV-out pracuje z reguły w 50 Hz, więc monitor przestawia się również na 50 Hz. Z całą pewnością obraz na monitorze zostanie zniekształcony, ale można go doprowadzić do porządku regulacją monitora. Żeby oglądać film na całym ekranie TV na monitorze również musimy zająć cały ekran - czyli fullscreen w playerach. Nie potrzebujemy żadnych dodatkowych programów, aby na ekranie TV otrzymać napisy - tak jak ustawimy je na monitorze, tak będą wyglądać na TV. Minusem takiego rozwiązania jest to, że monitor pracuje w 50 Hz (oczy wypadają ;)), po odłączeniu TV musimy ręcznie przywrócić odpowiednie odświeżanie monitora (podobno 9600XT ze standardowymi sterownikami sam przywraca wszystkie ustawienia), a i sam monitor nie za bardzo to lubi. Można oczywiście wyłączyć go po wystartowaniu filmu... Monitor - primary, TV - secondary, Tryb teatralny Telewizor pracuje sobie, w 50 Hz, monitor sobie, w swojej rozdzielczości, na ekranie TV wszystko jest dobrze... tylko na monitorze film "leci", a w okienku playera panuje noc. Haczyk tkwi w opcji Tryb teatralny dostępnej w opcjach klonowania obrazu w zakładce Nakładka. Jest ona aktywna tylko przy ustawieniu Monitor - primary, TV - secondary i przy takim ustawieniu, jeśli jej nie włączymy, osiągniemy właśnie taki efekt. Po włączeniu opcji Tryb teatralny w momencie, gdy odpalimy film na komputerze, to bez względu, czy player będzie w małym okienku, czy też na fullscreen, obraz na telewizorze będzie zajmował cały ekran. Nie będą widoczne żadne narzędzia lub panele sterowania playera oraz nie mamy prawie żadnego wpływu na wielkość i położenie obrazu na TV. Co więcej, nie będziemy mieć również napisów, które są widoczne na komputerze :). Można sobie z tym poradzić dwojako: zainstalować program Divxg400 dla kart Ati lub TVTool dla kart GF lub zainstalować (polecany) kodek ffdshow. Programiki i kodek, oprócz opcji dołączania napisów do filmu posiadają wiele innych użytecznych opcji konfiguracji obrazu, dźwięku i napisów. Monitor - primary, TV - secondary, To samo na wszystkich Na pierwszy rzut oka ta opcja wygląda na idealną dla kogoś, kto nie chce pracować na komputerze podczas oglądania. Mamy układ: Monitor - primary, TV - secondary, tak więc monitor pracuje w odpowiedniej częstotliwości i nie musimy jej przestawiać, mamy możliwość regulacji obrazu na TV (patrz niżej), nie musimy walczyć z napisami - wystarczy, że włączymy je w playerze, a samego playera ustawimy na fullscreen. Jednak u siebie, podczas oglądania filmów zauważyłem na telewizorze brzydki objaw. Najbardziej to widać podczas niespiesznego przesuwania się w poziomie całego obrazu - panoramy w bardzo ogólnym znaczeniu. Obraz tak jakby dzielił się na kilka poziomych pasów, które nie przesuwały się z taką samą prędkością. Powstawał zauważalny efekt "pływania" obrazu. Było to widoczne tylko na TV, powtarzało się systematycznie w tych samych miejscach, a po przełączeniu na inny tryb oglądania (np. Monitor - primary, TV - primary) znikało. Nie wiem, co mogło być tego przyczyną: raczej nie komputer, który jest za mocny do oglądania filmów ;), może kodeki... nie wiem. W każdym razie w moim przypadku opcja ta odpada. Proponuję jeszcze w zakładce Dostosowania (właściwości: TV, zakładka Ekrany) zaznaczyć opcję Wykorzystanie całej.... Film powinien nam wtedy od razu wypełnić całą szerokość ekranu telewizora. Ewentualnie, bez zaznaczonej opcji, możemy wyregulować obraz odpowiednimi przyciskami. Wracając jeszcze do czarno-białego obrazu. W zakładce Format (właściwości: TV, zakładka Ekrany) musimy wybrać format sygnału. Najprościej według Kraju/Regionu wybrać Polskę. Można też spróbować z formatem PAL-B. Trochę więcej tutaj. Jeśli zainstalujemy oryginalne sterowniki Ati na polskim Windows format sygnału powinien ustawić się automatycznie na PAL-D. Jeśli jednak zainstalujemy np. stery Omegi, format pewnie musimy zmienić ręcznie. No to jak nalepiej? Którą wersję pracy wybrać? TV jako primary czy jako secondary? Tryb teatralny, czy To samo na wszystkich? Wszystko zależy od potrzeb. Jeśli chcemy, aby na TV leciał film, a samemu pracować na komputerze, musimy uruchomić opcję klonowania obrazu i tryb teatralny, czyli Monitor - primary, TV - secondary, wymusić napisy na TV i posiadać playera, który po zminimalizowaniu na belkę nie pauzuje filmu. Może to być na przykład BestPlayer. Reszta zależy od mocy naszego komputera. Ja osobiście nie używam komputera w czasie oglądania flimu ;), a ponieważ opcja To samo na wszystkich w moim przypadku szwankuje (patrz tutaj), używałem układu Monitor - primary, TV - primary. Minusem było to, że monitor pracuje wtedy w 50 Hz i powinno się go wyłączać na czas filmu, ale parafrazując Tyma (Miś): "Inne plusy zasłaniały mi ten minus". Ostatnio, z lenistwa, zacząłem stosować opisaną poniej metodę Za pomocą Schematów w zakładce Ekrany. Dzięki odpowiedniemu playerowi mogę regulować sposób wyświetlania filmu na ekranie TV. Ja używam polskiego SubEdit'a. Oprócz dobrego edytora napisów posiada on właściwie wszystkie możliwe regulacje obrazu i napisów: rozciąganie, przesuwanie, powiększanie itp. Dzięki niemu można np. obraz na TV dowolnie powiększyć, przesunąć do górnej krawędzi ekranu, a w czarnym pasku na dole umieścić duże napisy. Uwaga. Dopiero SubEdit 3945 działa dobrze z nowszymi wersjami kodeków ffdshow. Wcześniejsze wersje SubEdit'a wieszają się przy próbie odtworzenia filmu. Można temu zaradzić używając ffdshow 20030424 lub w Opcje->Film SubEdit'a odznaczyć Automatycznie odtwarzaj film po wczytaniu. A TUTAJ coś dla tych, ktorzy maja podobny problem, ale sa posiadaczami kart ze stajnii Nvidia. Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Bart17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...