Skocz do zawartości
Gość eminemtwo

Przesiadka...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość eminemtwo

Chciałbym przejść z Athlona 1600+ i ECS K7S5A na coś nowszego, najlepiej na Barton'a 2500+ lub 2400+ Mobile. Tylko zastanawiam się nad wyborem płyty głównej. Doradźcie - przypadły mi do gusty 4 płyty:

a) Abit NF7 (v2.0)

B) Asus A7N8X-X

c) AOpen AK79D-400 Max

d) Gigabyte GA-7VT880-L

Może znacie inne - lepsze, a może tańsze i lepsze. Owa "MOBO" musi mieć wszystko co potrzebne do komfortowego korzystania z PieCa i pozwalać go ostro podkręcać (napięcia ramu i cpu, mnożnik, timingi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmieniasz mobo i proca to pakowanie sie znów w socket A jest bez sensu.

Jak masz mało kasy to s 754 sempron 2600-2800 do tego mobo msi lub epox.

Koszty bęą porównywalne a po sensownym podkręceniu taki sempik każdego mobilka zostawia w tyle....

Jak masz nieco więcej pieniędzy to dfi + a64 2800+

A jak masz możliwość jeszcze więcej to już s 939 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość eminemtwo

No niby tak, ale oba Barton'y pójdą na 3200+.

A Semptrony też dobrze się podkręcają? Podobno 3100+ jak marzenie.

Ew. myślę nad jakimś 64-biowcem tylko jakim i z jaką płytą główną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

64 bit Sempron 2600, 2800, 3100 ;) Procesory kręcą się cudownie jeśli trafisz na dobry do OC model (jak wiadomo to, że komuś się kręci na tej samej płycie i ten sam procek to nie oznacza, że u Ciebie z nowym prockiem tej samej marki i o tych samych zegarach będzie to samo ;) )

Płyta główna, hmmm Jak dla mnie dobrym wyborem byłaby DFI LanPary NF3 250GB, lub któryś z bardziej wypaśnych microstarów (cena w granicach 400 złotych), jesli chcesz coś tańszego to MSI K8N FSR lub Gigabyte K8N, płyty kosztują w granicach 250, 260 złotych, a oferują jak za tą cenę całkiem przyzwoite OC. Jak chcesz podkręcać to warto również pomyśleć o jakichś pamiątkach.

Ja osobiście mogę polecić Hynixy czy Kingmaxy, albo z droższych Samsung TCCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi