Zywiol Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Witam mam pytanko otóż chce do pliku zapisać dane osoby imie i nazwisko, robie to funkcją cin.getline tylko nie wiem jak zrobić aby podczas działania programu po wpisaniu imienia i nazwiska przeskoczyć do kolejnej lini i tam wpisać znowu kolejen dane i aby w pliku także imiona i nazwiska kolejnych osób były zapisane pod sobą. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Musisz wpisac znak specjalny "\n" (styl Unixa) badz "\r\n" (styl Windowsa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zywiol Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 ale gdzie mam wpisac ten znak czaje że "\n" to znak new lineale gdzie to wpisać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Do pliku w ten sam sposob jak wpisujesz imie i nazwisko. Na koncu dodaj poprostu "\n". W C wyglada to tak: fprintf(fn, "jakis tekst\n"); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zywiol Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Ok dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 A jak bym chciał odczytywać tak zapisane dane to jak powinienem to zrobić żeby czytał np. tylko jedną linijkę później kolejną(ale z tym to już sobie dam radę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 domyslam sie ze plik otwierasz: ifstream plik; plik.open("dane.txt"); skoro pobierasz getline()'m to dajesz: while(plik.good()) { plik.getline(parametry); } plik.close(); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...