john_doe Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Witam wszystkich. Nie wiem gdzie jeszcze wysle posty o pomoc,,, zostalo mi jeszcze CIA i NASA.... dobra przechodze do rzeczy.. W czerwcu dokonalem zakupu karty Pixelview Prolink GF4 TI 4200 64 MB. Uwazam ze jest calkiem niezla (przy radku9700 wszystko blednie : ) ), chociaz moze oslabia ja zainstalowany procek (T-Bird 1333). Mam teraz powazny problem i mam nadzieje ze znajde tu jakies rozwiazanie . Karta zostala zainstalowana bez klopotow, smigala az milo.. potem musialem wyjechac na 3 miesiace. Po powrocie i po pewnych perturbacjach instalowalem na nowo system (win98 SE). I nagle okazalo sie ze karta za nic w swiecie nie chce dzialac w trybie AGP 2.0 (4x). Jesli w biosie nie wylacze AGP 2x to zawiesza sie po paru sekundach wczytywania systemu (w momencie kiedy przelatuje ten pasek postepu na oknie powitalnym win98 w czasie ladowania).Czasem odpala by zawiesic sie zaraz po starcie powloki lub przy probach zmiany rozdzielczosci/koloru w "Wlasciwosciach ekranu" W trybie awaryjnym przy ustawionym AGP 4x dziala wylacznie w trybie awaryjnym. Sprawdzalem na 3 kompach (fakt ze dosyc pobieznie)Na 1 wcale nie odpalil, a na drugim dopiero odkrylem ze dziala tylko w trybie AGP 2x i to bez wiekszych problemow. Probowalem z roznymi SIS AGP driverami (od 1.08 do 1.11), z roznymi detonatorami. Wyprobowalem chyba wiekszosc mozliwych kombinacji. Bez skutku. Nie bardzo moge oddac karte do reklamacji gdyz (i tu prosze sie nie smiac..) stracilem sledzia. sledz do karty przymocowany jest 2 srbkami ktore musialy zostac wykrecone" w czasie odkrecania kabla od monitora. Tak wiec obawiam sie ze w serwisie pomysla ze cos na sile urwalem albo cos w tym stylu. Sprawdzalem i wiem ze poza tym karta nie mosi zadnych sladow przmocy. Byla krecona ( max 610-615300-315) tylko do testow a po moim wyjezdzie nikt tego nie robil. Myslalem ze jesli takie rzeczy ulegaja uszkodzeniu to calkowicie. Tak wiec jestem w kropce. Mam nadzieje ze nie bedzie tu zbyt duzo textow w stylu "to przez ecs-a albo prolinka"... ale ta karta na tym sprzecie chodzila!!! a teraz ?. Mam nadzieje ze nie zanudzilem was smiertelnie i ze moze cos z tym da sie zrobic... Na wszelki wypadek podam config mojego kompa : T-bird 1333, ecs k7s5a (mnie odpowiada, moze poza trudnosciami w o/c), 2x128 ddr noname, rzeczony Pixelview Prolink GF4 TI 4200 64 MB,hhd samsung sv2042h,jakis stary cd-rom 24x (cichy!!), sb 128 pci i karta sieciowa. Do tego win98se + chyba wszystkie wersje sis agp driverow i detkow. A propos jakie detki polecacie do tej karty? Pozdrawiam i czekam na jakas rade. J.D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 jaki masz wynik w 3dmarku na przyklad 2001 bo mozliwe ze agp 2x masz tylko napisane a w rzeczuywistosci jest 4x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Ja z K7S5A też się trochę namęczyłem przy moim GF3. Okazało się że karta pracuje stabilnie tylko przy podanej kolejności instalacji: 1. WIN98SE 2. SIS AGP 1.09 (1.10 wtedy był tylko beta) 3. DirectX 8.1 4. Detonatory 28.xx (później 30.00) 5. SIS AGP 1.09 (jw.) 6. Potem dzwiękówka modem i inne. A może zapomniałeś o DirectX, bo o nim nie piszesz. ;) Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Jak na mój gust to grafika mówi Ci pa,pa. Ale, może się mylę, spróbuj przeczyścić styki na grafie. Dawno temu miałem taki problem z Rivą TNT 2 od Diamonda ( obsługiwał AGP x4). Ładował się tylko jako AGP x2, machnąłem spirytkiem po stykach i problem znikł. No, to mógł być przypadek, mimo to spróbuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Niestety, sprobowalem czyszczenia stykow - to nie to. To by bylo za latwe.. test 3dMarka 2001se z latka - ok8250 na niekreconym sprzecie i normalnych timingach pamieci + zasmiecona pamiec firewallem i skanerem antywir. podaje to mimo iz wiem ze na wynik w tym benchmarku nie ma wiekszego znaczenia wlaczony tryb agp Co do uruchamiania sie gf4 to napewno wlacza sie tylko po wylaczeniu obslgi agp x4 w biosie - co sprawdzilem roznymi programami diagnosytcznymi, m in .SiSoftSandra Co do DirectX-a to testowalem na 8.0 i 8.1 ale to nie ma w tej sprawie wiekszego znaczenia skoro i tak iwiesza sie przed wlaczeniem jakiejkolwiek aplikacji. Jesli chodzi o zwisy w trybie AGP 4x to sa 2 rodzaje- pod koniec ladowania systemu nagle pojawia sie migoczacy kursorek i zwis po ktorym komp reaguje na "miekki" reset i ten na poczatku wczytywania Windy - tylko twardy reset. No i po dopaleniu w trybie AGP 4x w trybie awaryjnym, zamknieciu systemu i ponownym odpalniu go w AGP 2x bywaja problemy z ustawieniami obrazu (tj zgalsza sie blad i trzeba ustawiac wlasciwosci ekranu) Wyglada mi to na blad/konflikt sterownikow (?). Mam nadzieje ze to nie uszkodzenie mechaniczne. Sproboje jeszcze raz przeinstalowac system. Nie wiem, moze robie jakis blad - np jak kiedys w Rivach tzreba bylo zmieniac jezyk i uklad klawiatury na angielski albo cos w tym stylu. Sprawdzilem plyte glowna - dzialajacy pod AGP 4x GF2 MX400 prolinka dzialal w tym trybie bez problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 twoj wynik jest jak najbardziej wporzadku jakby karta dzialala na agp x2 to wynik napewno bylby mniejszy mi sie wydaje ze masz wlaczone agp x4 tylko programy cie oszukuja:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Nyny---> zapewniam cie ze niestety tak nie jest... nie ma wielkie (zadnej?) roznicy pomiedzy trybami agp 2X czy 4x w 3d marku ale w nowszych produkcjach z duzymi teksturami (vide--- demo Dooma III) ma to znaczenie. No i jesli to poczatek "sypania" sie karty to wolabym wiedziec od razu... a nie po tym jak wydam kase na nagrywarke... Zreszta jesli mozesz to zrob prosze u siebie test 3d marka w agp 2xi4x, nie sadze zeby byly jakies roznice... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...