aRKOz Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) Mam problema i brak rozwiazania jak narazie wiec ratujcie ludziska :) Mianowicie na pl.gl. msi nf3ultra przy 2*512 kingmax hardcore 500 oraz a64 3000 (0448) psu 400w huntkey oraz atix800xt agp system pracowal stabilnie na mag.295mhz (2655 przy 1,45v). Po zmianie tylko płyty na dfi lp nf4ultra i grafe na x800xl pcx same schody :( ....nieznam jeszcze dobrze tego biosu i moze stad te problemy...) System jest stabilny tylko do 245mhz (2205 przy 1,45) wyżej zaczynają dziać się cuda i dziwy :) zwisy zatrzymania startu windy. Po starcie systemu przy magistrali 250mhz wywala ni reset gpu ati . Radzcie koledzy gdzie szukac przyczyny i co ustawiac w biosie aby uzyskac dawna wydajnosc .... Edytowane 7 Maja 2005 przez aRKOz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Mam problema i brak rozwiazania jak narazie wiec ratujcie ludziska :) Mianowicie na pl.gl. msi nf3ultra przy 2*512 kingmax hardcore 500 oraz a64 3000 (0448) psu 400w huntkey oraz atix800xt agp system pracowal stabilnie na mag.295mhz (2655 przy 1,45v). Po zmianie tylko płyty na dfi lp nf4ultra i grafe na x800xl pcx same schody :( ....nieznam jeszcze dobrze tego biosu i moze stad te problemy...) System jest stabilny tylko do 245mhz (2205 przy 1,45) wyżej zaczynają dziać się cuda i dziwy :) zwisy zatrzymania startu windy. Po starcie systemu przy magistrali 250mhz wywala ni reset gpu ati . Radzcie koledzy gdzie szukac przyczyny i co ustawiac w biosie aby uzyskac dawna wydajnosc .... 1430750[/snapback] Te kingmaxy są na Hynixach D43... A kontroler pamięci A64 nie lubi Hynixów jak diabli... Stąd takie jazdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Te kingmaxy są na Hynixach D43... A kontroler pamięci A64 nie lubi Hynixów jak diabli... Stąd takie jazdy. 1432777[/snapback] uuu... to bardzo niedobrze... bo mam akurat 2x512MB D43 i robie przesiadke na AMD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aRKOz Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Te kingmaxy są na Hynixach D43... A kontroler pamięci A64 nie lubi Hynixów jak diabli... Stąd takie jazdy. 1432777[/snapback] No niedokońca z tymi pamiatkami tak jest bo kumpel na Epoxa 9npa+ i u niego oc jest piekne wlasnie na tych kingmaxach hardcore 500 a wczesniej na hynixach wariowal mu i wogole komp nie wstawał .... wiec raczej te kingmaxy niesa na hynixach lub poprostu niewszystkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aRKOz Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Problem wyglada na rozwiazany ..... po wyjeciu dwoch z czterech kosci wszystko wraca do normy. ALE KAPA spowrotem 1gb tylko ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Kontroler Pamieci w winchesterze nie radzi sobie zbyt dobrze z pamieciami obsadzonymi we wszystkich slotach i stad te problemy z O/C. Nowy stepping A64 venice rozwiazuje ten problem i ponadto dodaje obsluge SSE3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Kontroler Pamieci w winchesterze nie radzi sobie zbyt dobrze z pamieciami obsadzonymi we wszystkich slotach i stad te problemy z O/C. Nowy stepping A64 venice rozwiazuje ten problem i ponadto dodaje obsluge SSE3. 1433511[/snapback] czyli z kazdymi ramkami w 2 slotach powinno byc ok? Nawet z hynixami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 kingmaxy hc500 są na D5 tak btw.. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Te kingmaxy są na Hynixach D43... A kontroler pamięci A64 nie lubi Hynixów jak diabli... Stąd takie jazdy. a to dziwne bo moje geile tez sa na d43 i chodza stabilnie do 280 2.5-4-4.7-1T na 3.0V, na cl3 system startuje do 295 ale nie sprawdzalem stabilnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 a to dziwne bo moje geile tez sa na d43 i chodza stabilnie do 280 2.5-4-4.7-1T na 3.0V, na cl3 system startuje do 295 ale nie sprawdzalem stabilnosci 1433884[/snapback] Tak oczywiście, bo masz marnego proca... Przekrocz 2.7 GHz i zobaczysz, że Hynixy stają się problemem w OC... Albo im dasz CL3, ale zapomnij o OC > 2.7 GHz... Co z tego, że z mnożnikiem 8x dobijałem z Hynixami do 275 MHz z CL2.5-4-3-7-1T 3.0v skoro w okolicach właśnie 2.7 GHz nie chciały działać nawet na 247 MHz z CL2.5... Wiem co piszę, bo po zmianie z Hynixów na TCCD system dostał skrzydeł. Hynix okazał się badziewiem i murem dla dalszego OC mego proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Tak oczywiście, bo masz marnego proca... Przekrocz 2.7 GHz i zobaczysz, że Hynixy stają się problemem w OC... Albo im dasz CL3, ale zapomnij o OC > 2.7 GHz... Co z tego, że z mnożnikiem 8x dobijałem z Hynixami do 275 MHz z CL2.5-4-3-7-1T 3.0v skoro w okolicach właśnie 2.7 GHz nie chciały działać nawet na 247 MHz z CL2.5... Wiem co piszę, bo po zmianie z Hynixów na TCCD system dostał skrzydeł. Hynix okazał się badziewiem i murem dla dalszego OC mego proca. zgadza sie procek moj nie nalezy do najlepszych (nie pamietam serii ale kupowalem go na neweggu na poczatku lutego) i nie ma szans w moim przypadku przekroczyc 2.7GHz (max stabilne co testowalem to 2565 :/ wiec musze uwierzyc Ci na slowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...