klop123 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 (edytowane) Witam Mam takie jedno małe pytanie :) Mianowicie projektującv stronę www chciałem stworzyć coś w rodzaju odnośnika do linków. Napiszę tutaj taki przykładzik: (pomińmy szczegóły) <1=<href=www.jakas-strona.pl/podstrona1.html#pole21>> blabla bla bla bla<href=<1>w tekscie>bla bla <br> jakiś tekst <br> bla bla bla <br> bla bla <br> bla bl;a bla bal<href=<1>inna część tekstu>bla bl;abal <br> (wiem, że to jest źle, ale to tylko marny przykład :wink:) Chcę, żeby zaoszczędzić duużo miejsca w kodzie html (nie chcę powtarzać co trzecie słowo(bo tak mniej więcej wyjdzie w mojej stronie)odnośnika) Nie wiecie może jak będzie wyglądał taki kod? Dzięki za pomoc Edytowane 7 Maja 2005 przez klop123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar708 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Jesli wiele linkow ma wskakiwac do jednego miejsca to proponuje cos takiego: <html ><head><base href="link.html" /></head><body><a href=>Link1</a><a href=>Link2</a> <!-- oba wskaza na link.html --></body></html> a jesli potrzebujesz wiecej mozliwosci to proponuje uzyc PHP: <?$link1 = 'strona1.html';$link2 = 'strona2.html'; // $link3.. 4..?><html ><head></head><body><a href="<?=$link1?>">Link1</a><br><a href="<?=$link2?>">Link2</a><br><a href="<?=$link1?>">Link1</a><br> <!-- etc etc --></body></html> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klop123 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 O właśnie, dokładnie o to mi chodziło. Dzięki :wink: Tylko, że.... Niestety póki co nie mam serwera z możliwością php, i dlatego próbuję kombinować w html. Niestety to co podałeś w html-u nadaje się tylko do jednego linka, który sie dodaje na całą stronę. Nie wiesz może jak połączyć te możliwości z php do html? Może jakiś skrypcik java jest za to odpowiedzialny :? Chyba sie jednak przeniosę na php :? Tyle Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar708 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 niestety nie mam pojecia jak by to wygladalo z Java poniewaz nie znam sie, wiem na pewno ze nie odpowiada za 'polaczenie mozliwosci php do html' :) Jesli chodzi o PHP to proponuje sie przesiasc, tym bardziej ze jest za darmo, powszechnie stosowany, a jednoczesnie... badzo szybko sie nauczysz jesli znasz HTML'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...