Worms14 Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Witam. Czy ktoś z was używa mat wygluszających APP, które można dostać na allegro? Czy warto w nie zainwestować i czy można je gdzieś dostać na terenie Warszawy? Jakie maty polecacie, przy czym nie drogie, zamierzam wygłuszyć Big Tower Chiefteca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^KapitaN^ Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Ja mam big towera chiefteca wylozonego app. Na pewno jest roznica po wylozeniu matami budy. W moim chifie temp w budzie sie nie zmienily ale na tylnej sciance mam 2x120 glaciatecha,co mi daje dosc sensowna wentylacje budy. Te maty na pewno obcinaja część szumów, ale na pewno nie wszystkie. Zeby poprawic skutecznosc niektorzy twierdza ze mozna jeszcze dodatkowo wylozyc gąbka akustyczną np. taką gąbka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilubek Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 (edytowane) Witam Same maty nie za wiele dadzą, a tylko pogorszą wentylację budy czego efektem będzie wzrost temp, bo przecież materiały wytłumiające dźwięk są jednocześnie dobrymi izolatorami ciepła. Dając maty trzeba poprawić wietrzenie budy. Najlepiej wyciszać przez spowolnienie obrotów wentyli, a to co zostanie z hałasu wyciszyć matami i np. można dać tłumik na kompa. (Mowa oczywiście o wyciszeniu tanim kosztem. Bo można się przecież szarpnąć finansowo na ultra ciche wentyle, coolery czy zasilacze i wtedy nie będzie czego wyciszać) Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony: http://www.ilubek.republika.pl Dawałem trzy warstwy materiałów wytłumiających: Mata bitumiczna Mata korkowa Mata z gąbki karbowanej służącej do wytłumiania kolumn głośnikowych Najlepsza jest mata bitumiczna bo jest bardzo cienka ale jednocześnie bardzo ciężka (jak na swoje gabaryty). Dana od środka na boki, spód, przód, tył i sufit budy (oczywiście w miarę możliwości bo przecież są napędy CD R, karty PCI) usztywnia budę i sprawia, że mniej chętnie wpada w wibrację. Gdyby nie to, że znacznie obciąża budę i że nie jest dostępna u mnie na miejscu, dałbym jeszcze ze dwie warstwy. Mata z gąbki karbowanej służącej do wytłumiania kolumn głośnikowy też jest niezła. Jej pofalowany kształt jest tutaj bardzo przydatny. Korek na wyciszenie się nie nadaje i stanowczo odradzam. Jego jedynym efektem jest izolacja termiczna i powiększenie temp w budzie. Dając maty poprawiłem wentylację budy dodając kilka wentyli puszczonych na 5V, których zadaniem nie jest tworzenie huraganowych wirów w budzie, ale delikatne wymuszenie obiegu i wymiany powietrza. Zasilane napięciem 5V nie są zbyt wydajne, ale za to są niesłyszalne. Razem (choć pojedynczo są mało wydajne) tworzą całościowe wydajne chłodzenie budy, a i do tego bezgłośne. Edytowane 20 Maja 2005 przez ilubek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...