Skocz do zawartości
Tobiasz

miedz vs aluminium

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko zrobic takie porównanie ,bo wszystko zależy od konstrukcji radiatora ,a zwykle nie ma dwóch identycznych ,miedzianego i aluminiowego. Jedno jest pewnie ,że miedź ma prwie 2x lepszą przewodność cieplną ,ale róznica w rzeczywistym odprowadzaniu ciepła nie będzie taka duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadcznia (mam radiator z miedzianą podstawą i alubminiowy , a także blok miedziany) mogę napisać że miedź ma tę zaletę nad aluminium że po prostu dwa razy szybciej się nagrzewa/odprowadza ciepło. Tak więc teoretycznie pobiera/oddaje go wiecej w tym samym czasie. Wniosek- w połączeniu z woda która ma z kolei dużą pojemność cieplną stanowi prawie idealne chłodzenie. Blok z aluminium też byłby całkiem skuteczny acz wolniej by reagował na zmianę temp proca i wolniej chłodził po nagrzaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie można powiedzieć, że miedź jest lepsza od aluminium, a co najwyżej: dla takiej konstrukcji bloku miedź jest lepsza od aluminium.

Aluminium ma znacznie niższą przewodność cieplną - co wymusza inna konstrukcję bloku (bardziej zwartą / większą) ale jest znacznie lżejsze, tańsze i łatwiejsze w obróbce - łatwiej jest więc taką konstrukcję uzyskać.

No ale przekonamy się jutro - wczoraj kupiłem w Castoramie frezarkę, wiertarkę stołową i Proxxona. Dzisaj chciałem kupić aluminium, ale nie było płaskowników 50x20, wiec jutro kupię 40x20 i będę wiercił :-).

Moja teoria: w blokach "prosto od Mate'a" brakuje ze 2-3 milimetrów podstawy - sprawdziłem poprzez ogrzewanie świeczką środka bloku i mierzenie czasu po jakim brzegi zaczną parzyć. IMHO trwało to zdecydowanie za długo (ok 10s). Potem zrobiłem to samo blokiem aluminiowym (sam blok ma 12 mm, ale od spodu ma doklejony klejem termoprzewodzącym "cold plate" z alu o grubości 5 mm). Trwało to zdecydowanie krócej (6-7s). Oba bloki mają wymiary 50x50.

Dlatego chce zrobić blok 40x60x20, z głębokością frezu 15 mm i pokrywą z plexi. Szerokość kanałów 4 mm, "listki" - środkowy 3mm, reszta 2mm. Pojutrze dam znac jak działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytalem w ENTERZE 

to aluminum ma 217 ...cos tam (przewodnosc)

a miedz ma 297......(wiadomomo)

Chyba o czym innym czytales :lol:

Wez sobie tablice fizyczne i looknij.

podaje dla przykladu :

Przewodnictwo cieplne przy 18*C :

Miedz - 0,95

cal

------

*C cm sek

Aluminium - 0,55

cal

------

*C cm sek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia mież jest leprzym przewodnikem ciepła i blok wodny z miedzi teoretycznie lepiej odprowadzał ciepło.

z miedzią jest jedno ale, źle się obrabia i jest droższa :(

mój pierwszy blok wodny wykonałem z aluminium Kloc alu z 24 otworami

teraz mam blok z miedzi kanały w kształcie n, nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy funkcjinalnością tych bloków oba skutecznie odprowadzają nadmiar ciepła z procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia mież jest leprzym przewodnikem ciepła i blok wodny z miedzi teoretycznie lepiej odprowadzał ciepło.

z miedzią jest jedno ale, źle się obrabia i jest droższa  :(  

mój pierwszy blok wodny wykonałem z aluminium Kloc alu z 24 otworami

teraz mam blok z miedzi kanały w kształcie n, nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy funkcjinalnością tych bloków oba skutecznie odprowadzają nadmiar ciepła z procesora.

Masz racje, ale ..........

ALU ma bardzo mala bezwladnosc cieplna i dlatego jest gorszym materialem na WB

W miedzi jest to bardziej plynne i lagodne, tak jest zdrowiej dla proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po za blokiem bardzo ważna jest cała reszta: pompa ,chłodnica, przkroje węży.

co z tego, że będzie super blok skoro pompa niewyrabia lub średnica węży jest za mała i tłumi przepływ :(

ja mam teraz pompe powerhead 802 blok wodny miedziany o wewnętrznej powieżchni 100cm kw chłodnicę miedzianą na niej wentylator 20 cm średnicy węże 15 mm przekroju (działa super) :mrgreen:

przedtem miałem pompkę AQUA 2000 o wydajności 600 l/h

tę samą chłodnicę i węże o srednicy 8 mm nie działalo to tak jak trzeba :(

pomka była ok natomiast przekrój węży niebardzo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...