Skocz do zawartości
Hotaru81

Problem Z Kontrolerem Dysku Twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z kontrolerem dysku twardego po ponownej instalacji systemu operacyjnego. W profilu sprzętowym pojawia mi się konflikt . Mam dwa kontrolery:

1) Kontroler Intel 82371SB PCI Bus Master IDE

pojawia się komunikat we właściowościach: To urządzenie powoduje konflikt zasobów (Code15)

chodzi o zakresy wejścia/wyjścia oraz przerwania 14 i 15 używane są one przez Standardowy kontroler dysku twardego IDE/ESDI

2) Standardowy kontroler dysku twardego IDE/ESDI

to urządzenie działa poprawnie.

Nie mam też cdromu:( Tzn system go nie widzi. Bo sprzętowo działa (w końcu z niego instaluje system, a przynajmniej próbuje).

Bardzo prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki do płyty były instalowane?

Jeśli problemem są przerwania to dobrze jest wyłączyć w biosie nieużywane porty - com1 lub com2 ( o ile masz mysz na PS/2 a nie na COM ) Wtedy zajmowane przez nie przerwania się zwalniają.

Druga sprawa - kliknięcie "rozwiązywanie problemów" i postępowanie zgodnie z instrukcjami Billa nic nie dało ? :)

Edytowane przez PJ2099

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałam możliwości zainstalowania żanych dodatkowych sterowników (m.in. do płyty głównej itp). Po zainstalowaniu systemu okazało się że nie mam też CD-ROMu (a przecież działa bo w końcu z niego instalowałam system!!!!) Rozwiązywanie problemów Microsoftu też nie zadzaiłało bo potrzebna jest płyta Win 98 a przecież nie zainstalował mi CD-ROMu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi