f1zZ Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Hmm ostatnio myslalem nad zamontowaniem pierwszego wc, i nasunelo mi sie jedno pytanie. Mianowicie czy warto wydac te 450 zl, jesli nie chodzi mi o cisze a o wydajnosc. Myslalem nad takim ukaldem, ze na poczatek dam 1 blok na cpu (potem w dalszej przyszlosci moze gpu, oraz nb)- f2s, potem pompke dam l20 albo l30, weze 12/16, chlodnica kadetta - do tego 2 120mm puszczone na 5-7 v. I teraz pytanie jak myslicie ( wiem ze nie jestescie wrozkami :wink:) o ile spadnie temp na procu ( to co w podpisie) ewentualnie przedstawcie o ile C wam spadlo na zmianie ac na wc. Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Nieda sie tego określić o ile spadnie temp. gdyż wpływa nato wiele czynników. Moge ci tylko poweidzieć że u mnie była to bardzo duża różnica na ac cieżko mi było wogule cos robić przy takim konfigu jaki teraz posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1zZ Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 hmm bardzo duza. moze jakis konkret w postaci C:wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 no nie wiem przy Vcore 1.75 na ac ciężko bylo mi grać w hl2 bo po jakimś czasie komp sie resetował a przy wc (którego jeszcze nie skończyłem, jestem w budowie, temp coraz niższe) spokojnie przy 1,85 moge robic wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) U mnie barton 2500+ na WC puszczony na 2.3Ghz w IDLE ~36 stopni w stresie do 40 (vcore 1.725) na AC puszczony na 1.5Ghz w IDLE ~36 stopni w stresie troche ponad 40 (vcore 1.60) az strach puszczac proca na 2.3Ghz na AC. Edytowane 10 Maja 2005 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Na Sp97 -> ~43 C Na WC -> ~29 C Oba pomiary po godzinie grania w CS-a , robione termometrem cyfrowym :] Tak wiec nie ma zle na moim AC :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Zalman 3100Cu z silnym wentylem 120mm i po chwili prime'a było 70-75 stopni na diodzie (~2,35ghz 1,75v), teraz 2,65ghz@2v (lub 2,75@2,2v) i dioda w stresie 35 nie przekracza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1zZ Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 czyli coraz bardziej sie przekonuje do wc, bo w sumie jak czytalem to jedemu po przejsciu z sp97 spadlo o 1C a drugiemu 15C wiec teraz jak widze jakie sa roznice to tylko czekam na przyplyw funduszy :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) Przy standardowych ustawieniach dla Bartona 2500+ na AC 43*C IDLE 53*C STRESS a na WC 30*C IDLE 33*C STRESS. NA WC Przy 1,92V i FSB 218MHz 35*C IDLE 43*C STRESS na AC..... proc by się spalił... Edytowane 10 Maja 2005 przez mkowalm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 U mie było tak - na Zalmanie 7000 CU + solidna wentylacja w budzie miałem 45 C w stresie i 39 Idle. Ale pod warunkiem że Zalman był czysty i w budzie nie było kurzu. Po kilku tygodniach stres 47 C i 40-41 IDLE w zależności od temp. powietrza (wachania dniowe około 1-2C - bo przy otwartym oknie temperatura spadała nawet do 35 C). Zdecydowałem się na WC. Temperatura IDLE 37-38C i 45-47 Stres (prime 95 bo np w far cry po 2 godzinach grania mam 43C). Moje WC jest jeszcze w budowie i mam zamiar wycisnąć jeszcze 1 może 2 stopnie mniej. A moje spostrzeżenia to: 1. Trzeba mieć wydajny blok wodny - bo co z tego że wodę maksymalnie się wychłodzi nawet kosztem ciszy jeśli blok wodny niedostatecznie schłodzi procesor. 2. Trzeba wydajnie chłodzić wodę - czyli dobre wentyle i shroud na ODKAMIENIONEJ, czystej i wydajnej nagrzewnicy. 3. Z głową połączyć żeby oporów za dużych nie było i dać odpowiednią pompkę zgodnie z zasadą: im większy przepływ tym lepiej, im mniejsza moc pompy (bo oddaje ciepło do wody) tym lepiej ;-) 3b. IMHO zbiornik wyrównawczy powinien być niewielki żeby nie magazynował ciepła, a większość wody żeby się ciągle chłodziła w nagrzewnicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 czyli coraz bardziej sie przekonuje do wc, bo w sumie jak czytalem to jedemu po przejsciu z sp97 spadlo o 1C a drugiemu 15C wiec teraz jak widze jakie sa roznice to tylko czekam na przyplyw funduszy :twisted: 1437073[/snapback] ja dość długo kompletowałem wszystkie zabawki do wc i były chwile zwątpienia czy rzeczywiście warto było... jak się okazało to był strzał w 10tkę :D jeszcze mi chodzi po głowie wydanie 6pln i zmianę króćcy na pompce z 12 na 16 i zobaczymy co wtedy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasztanus Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 U mnie mam 36*C IDLE i nieco ponad 41*C COD kilka h... Temperatura wody max 31*C (Powietrza 26*C). Na AC miałem na Witaraku Gigabyte 41*C IDLE i 49*C Prime Stress i spory hałas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) Temperatura wody max 31*C (Powietrza 26*C). 1437152[/snapback] I własnie o tym mówię - ważny jest blok wodny u mnie woda ma około 27 C idle i 30 stres... A na procku wyższa temperatura niż u Kasztanusa - przy 31 C wody miałbym na procku około 47 C... I dodam jeszcze że blok wodny trochę inaczej odbira ciepło niż radiator pomimo znikomej różnicy temperatur między WC a AC to na procku mogłem zmniejszyć napiecie o 0,05V i działa stabilnie (a na AC w prime 95 czasem wsykakiwał jakiś błąd) Edytowane 10 Maja 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...