miramp Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 "W najbliższym czasie należy spodziewać się powolnego zanikania płyt głównych wyposażonych w złącze AGP, a jednocześnie wzrostu popularności rozwiązań z PCI Express. Użytkownicy posiadający płytę główną z AGP mogą na razie spać spokojnie. PCI Express nie oferuje bowiem praktycznie żadnego wzrostu wydajności. Całe zamieszanie wywołane przez Intela w związku ze zmianą standardu graficznego nie przynosi żadnej rewolucyjnej zmiany. Dysponowaliśmy bowiem w tym teście dwiema kartami graficznymi o podobnej wydajności, z których jedna pracowała w łączu AGP 8x, druga zaś w PCI Express x16. Wydawać by się mogło, że ta druga może być nawet dwukrotnie szybsza, jednak nic bardziej błędnego. Dzieje się tak dlatego, że obecne procesory graficzne nie są w stanie skonsumować całej przepustowości magistrali dostępnej nawet w złączu AGP 8x." Kumpel wmawia mi że karty na tych samych zegarach na PCIe są wydajniejsze od AGP. Ja testowałem Winfasta PCIe 500 rdzeń i 1000 Pamięć i na AGP rdzeń 500 i pamięć podkręcona z 900 na 1000. Nie zauważyłem żadnej różnicy. Wydajność obu układów była prawie identyczna. Wszystko zależało od sterów. Powiem więcej na AGP miałem kilka punktów więcej w 3Dmark 03 niż na PCIe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuC!o^ Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 polecam artykuł http://www.tcmagazine.info/articles.php?ac...showarticle=127 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawnOfSun Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Myśle że temat był nie raz poruszany, może czas użyć szukajki? :P Ona nie gryzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 DawnOfSun napisał(a): Myśle że temat był nie raz poruszany, może czas użyć szukajki? :P Ona nie gryzie ;) 1446827[/snapback] Taaa jasne :blink: :blink: Jak mnie raz pogryzła to dalej mam blizny na rekach i nogach !!! Bee szukajka!!! Bee szukajka!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawnOfSun Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Przemq napisał(a): Taaa jasne :blink: :blink: Jak mnie raz pogryzła to dalej mam blizny na rekach i nogach !!! Bee szukajka!!! Bee szukajka!!! 1446842[/snapback] A później zastrzyki? :P Zostawmy ten temat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramp Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 GuC!o^ napisał(a): polecam artykuł 1446300[/snapback] Dzięki za artykuł. Jest naprawdę niezły. A Panom co zachęcają do wyszukiwarek i nic nie wnoszą w temat dziękuję. Przydało by się porównanie dwóch kart ale nie ATI tylko NVIDII. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramp Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) AGP vs. PCI-e Z lewej X800XL AGP i po prawej X800XL PCI-Express Taktowanie obu kart: Pamięć DDR3 256MB 1GHz Rdzeń 400 MHz Sprzęt użyty do testów: - AMD Athlon 4000+ at 2.4 Ghz - MSI K8T Neo 2 Motherboard (AGP) - MSI K8N Diamond Motherboard (PCI-E) - Club 3D X800XL (PCI and AGP versions) - 2 x 512 Dual Channel 400Mhz Corsair RAM - 250GB Maxtor 7T250P0 HDD (8MB, 9.3ms) - 350W power supply - DVD/CD drive - 19 inch CRT System i oprogramowanie: - Windows XP with SP2 - DirectX9.0C - NVIDIA nForce 6.31 (PCI-E) - VIA Hyperion 4in1 drivers 4.56 (AGP) - ATI Catalyst 5.2 - FRAPS FutureMark 3DMark05 Far Cry Doom 3 Half-Life 2 I kto mówił że karty na PCIe są szybsze!! Edytowane 15 Maja 2005 przez miramp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 @miramp to piękne ;-) chlip, chlip wzruszyłem się, no to może po dokupienia ramu jeszcze z rok się pobujam na moim kompie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...