RaW Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Posiadam cooler Akasa AK-912. Jest to calkiem przyjemny zestaw chlodzacy z 80 mm wentylem na pokladzie. Kilka tygodni temu przesiadlem sie na WC i teraz pytam: - czy jezeli szczelnie go opakuje i puszcze przez niego wzdluz zeberek wode to to zda egzamin? Czy to bedzie wydajniejsze od zwyklego dobrego bloku wodnego? Jakby na to nie patrzec - woda lepiej przewodzi cieplo niz powietrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 IMHO nie bedzie to na pewno wydajniejsze od bloku, a to z kilku powodow - glownie chodzi o sprawy fizyczne (o ktorych niedlugo w innym poscie :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Żeby HP dobrze działał musi występować różnica temperatur pomiędzy miejscem nagrzewania a parowania. Puszczając wodę ty skutecznie tę różnicę niwelujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 taki bloczek z radiatora mialby raczej zabojcze opory a na wydajnosci wielkiego zysku by nie bylo, do tego przerobienie radiatora na bloczek nie jest latwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Żeby HP dobrze działał musi występować różnica temperatur pomiędzy miejscem nagrzewania a parowania. Puszczając wodę ty skutecznie tę różnicę niwelujesz. 1447513[/snapback] ...a niby jak dzialaja heat-pipe w rozwiazaniach tak ostatnio popularnych z wiatraczkami ? przecież jeśli obuduje górną cześć, tam gdzie normalnie przepływa powietrze.... @RaW - największym problemem są tu chyba aluminiowe finy. jakbyś pomysł zarzucił - daj znać, ja z chęcią spróbowałbym wymienić je na _miedziane_ i puścić tam wodę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaW Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 hmm.. obuduje to jakos pleksa... bede mial najwiekszy blok z tutejszych forumowiczow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasztanus Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Tylko uważaj jak już obudujesz pleksą tego swojego Towera TT (napisane dla żartu;) pleksa i nalejesz do tego wode. Juz widze jak trzaska socket z laminatu;) Generalnie ciepło zawsze "wędruje" od ciał cieplejszych do chłodniejszych, dlatego myśle że woda miałaby szanse nieźle chulac w takim bloczku. Pytanie tylko jak sprawdzą sie te słynne HP:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Się nie sprawdzą. Woda tak skutecznie ochłodzi ciepłowód, że jego przewodnośc bedzie minimalna, ponieważ to, co miało by się skroplić w krańcowej części heatpipe'a skropli się już na początku, ponieważ będzie zanurzone w wodzie, która lepiej odbiera ciepło niż listki radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris27 Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 (edytowane) Witam Najpierw trzeba spróbować a potem .... wykonałem taki blok wodny dwa tygodnie temu. Swietnie się sprawdza. Należy zdjąć blachy aluminiowe (ja je przecinałen aż do rurek miedzianych) A następnie wykonać obudowę. Wykorzystałem rurki i kształtki kontowe do CO. Koszt ok 16 zł. Trochę lutowania. Potem klejenia po wsunięciu na rurki (belzona molecular lub poxipol po dobrym odtłuszczeniu w temp ok 50 0 C) i blok gotowy. Chłodzenie mieszane H-P i H2O w oparciu o coler Arctic C freezer7 Wynik mne mile zaskoczył - 4 stopnie różnicy pomiędzy temp otoczenia a temp. procka, w stresie nie przekracza 10. płyta Asus p4c 800D procek p4 2.4 @ 2.8 chłodnica -nagrzewnica od Nysy. Cała przeróbka trwała 5 h. Bardzo namawiam do takiej przeróbki Pozdrawiam Obecnie przy temp otoczenia 22 0C temp procka przy normalnej pracy 25 w stresie -uruchomienie 3 programów antywirusowych na sprawdzenie dysku i systemu max 30 0C Edytowane 17 Czerwca 2005 przez kris27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 czyżby kamień milowy? jakis czas temu przwijała sie informacja od francuzów z pomysłem zobienia polaczenia PH z WC - i oto mamy. polak potrafi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 fajna sprawa i co wiecej ciekawy wyglad :D moze ktos teraz przemysli budowe bloku uzywajac hp. nie liczac tych francuzow B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 (edytowane) bede mial najwiekszy blok z tutejszych forumowiczow :D 1447745[/snapback] tylko sprobuj zrobic wiekszy niz moj!! (60x77x40mm) klik ehehe ;) swoja droga pomysl ciekawy. zawsze warto sprobowac. sam chce sie tym zajac bo mam w piwnicy jakis stary zniszczony wzmacniacz z pieknym HP w srodku. Edytowane 17 Czerwca 2005 przez Luc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 tylko sprobuj zrobic wiekszy niz moj!! (60x77x40mm) 1500481[/snapback] mozesz zapodac jakis projekt struORT: ORT: ORT: kturywewnetrzej tego bloku? bardzo mnie zaintrygowal... wyglada jak maly czolg :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 mozesz zapodac jakis projekt struORT: ORT: ORT: kturywewnetrzej tego bloku? bardzo mnie zaintrygowal... 1500669[/snapback] najpierw wolalbym go wykonac. wtedy zrobie mu 'tomografie'.. tzn. porobie na projekcie jakies przekroje i je pokaze. jesli znajde dzisiaj wolna maszyne to w poniedzialek go zaprezentuje. niestety mowa o samym topie. na spod nie mam poki co czasu.. ale mysle o tym. zaprojektowalem tez blok na GPU. wieczorem wrzuce TU screeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 A mam pytanie czy użycie w H-P propanu będzie miało dobry efekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 A mam pytanie czy użycie w H-P propanu będzie miało dobry efekt?o ile pamiętam dywagacje imć Berkuta w temacie FC i H-P - butan będzie lepszy ze względu na ciepło właściwe i pożądane ciśnienia. Ale w ogóle - to dobra idea - butan jest latwo dostępny i tani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...