krojczy Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) ponizej w punktach przedstawie opis swojej historii: 1. ok 1 miech temu zaczal mi sie wieszac komputer przy odtwarzaniu muzy z drugiego dysku. 2. potem pojawil sie komunikat o braku pliku NTLDR, dalo sie zaladowac winde po zmianie bootowania zeby najpierw byl cd-rom, a potem dyski i wtedy wkladalem plyte win xp i czekalem az przejdzie linia gdzie pisalo zeby wcisnac dowolny guzik to odpali sie instalator, no i potem sie sys ladowal. postanowilem jednak zrobic format ale juz po nim nic sie ciekawego nie zmienilo, robilem format n-razy az doszlo do takich powiklan ze niechcial sie dysk sformatowac bo sie zawieszal, albo sys sie nie chcial nagrac. powiem jeszcze ze usowalem partycje, a mialem na kazdym dysku po jednej NTFS 3. w koncu wpakowalem plyte od win 98se i pousuwalem wszystko z obydwu dyskow, zrobilem format w instalatorze win xp i nagralem sys, aha musialem nagrac sys z drugiej plyty win xp bo z poprzedniej juz cos nie chcial, i bylo ok (hmm dokladnie nie pamietam czy nic mi sie na pewno nie zwieszalo) do czasu kiedy wyjalem bebechy z kompa i zrobilem pozadek. teraz mam taki problem jak na samym poczatku komp lubi sie zaciac co jakis czas bez wyraznego wskazania na jakas przyczyne no i zacina sie obowiazkowo w grach, brakowalo kilka razy NTLDR, wlaczam gre kilka min mija i zawias slychac zaciety dzwiek z k.dzwiekowej wszystko stoji, nie da sie ruszyc, wczesniej na samym poczatku jeszcze swiecila sie caly czas czerwona dioda podczas zawiasu teraz juz sie nie swieci w takich sytuacjach. Z mojich przemyslen i prob wynika: ze k.graf. odpada bo nie ma artefaktow w grach a gram wszystko na full, przegrzewac tez sie nie przegrzewa. dyski sprawdzalem wd dataguard przypisywalem zera kazdemu sektorowi, to jest cos takiego jak usuwanie partycji, skanowalem je i wszystko ok, w smart tez jest wszystko ok. proc tez nie bo temp jest ok, prime przechodzi i moze chodzic n-godzin byle zeby nie machac mysza albo nie wiadomo co. pozostaje mi jeszcze pamiec i plyta glowna, sprobuje przetestowac pamiec mem-testem ale jeszcze nie wiem jak to zrobic. plyta raz juz byla w naprawie bo jej porty usb sie skopaly na samym poczatku istnienia mojego zestawu, ale wydaje mi sie ze wymienili mi ja na nowa. hmm co tu jeszcze dodac, pomocy!? niech ktos powie gdzie lezy przyczyna sprzetowa tego problemu. :mur: Edytowane 16 Maja 2005 przez krojczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 ejj no nikt nic nie wie? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 podłącz dyski pod drugi kontroler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 u mnie system sie wieszal jak nie mialem zsynchronizowanej magistrali pamieci i procka oraz jakies bledne ServicePacki (tzn stery do plyty z chipsetem VIA -ale to bylo na MSI KT4AV) aktualnie nie mam zadnych problemow na Gigabyte nawet jak sa zle stery czy brak synchronizacji, komp jest stabilmy na maxa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Problem programowy raczej nie sadz. Pod niby jaki drugi katroler mam to podpiac, ja te diski sa na SATA i ja mam tylko dwa wyjscia i nic nie daje przekladanie ich miedzy siebie. Wracajac do programow to zrobilem czyszczenie rejstru systemowego i jakos przestalo sie zacinac, ale jest to bardzo dziwne i nie wydaje mi sie zeby wlasnie to mialo jakis wplyw na prace mojego komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...