Skocz do zawartości
cozaq

Gdzie Podlaczac Wentyle?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema ja z takim pytankiem. Mam sprzecik jak w podpisie i postanowilem sobie walnac dwa wentyle do budy (jeden na przod i jeden na tyl). Jest tylko jeden problem, nie wiem gdzie mam je podlaczyc? <_< Na plycie glownej zostalo mi juz tylko jedno miejsce na wiatraczka (jedno zajete jest przez wentyla na procu i jedno przez wentyla z szefa). Wiem ze to banalne pytanko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Najlepiej podłączyć pod Molexa, a czy poprzez żeńską wtyczkę molexa, czy jakimś domowym lutowniczym sposobem to twój wybór.

A jak chcesz podłączyć pod 12V, 7V, 5V czy może 6V?

Podłączenie wentyla do Molexa

Edytowane przez ilubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem to prosto i łatwo. Kroisz ze spinacza biurowego 2 druciki ok 2cm kazdy, zginasz wpol, wkladasz do wiatraczkowej złączki a drugie końce do zasilania stacji dyskietek (ma odpowiednio male dziurki). Pozniej mozesz to zgiac calkiem i obkleic tasma izolacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie orientuje sie jaka bedzie roznica jesli np. ustawie na 12V a nie na 7V? Moze ktos wytlumaczyc? ;) Chyba skusze sie na ta przejsciowke, bedzie latwiej ;) Tylko czy bede mogl kontrowolac obroty? Bo kupuje raczej na pewno te wiatraczki:

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4143...414e5f335f5443p

badz te:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50957349.

Ktore lepsze?

W sumie najlepiej kupilbym cztery (tyl, przod, bok, sufit), tyle ze raczej nie dam rady z modem budy (kompletnie sie na tym nie znam). :D

Acha i jeszcze jedno lepiej dac zeby tyl wydmuchiwal powietrze a przod wdmuchiwal? czy na odwrot? :)

z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie orientuje sie jaka bedzie roznica jesli np. ustawie na 12V a nie na 7V? Moze ktos wytlumaczyc? ;) Chyba skusze sie na ta przejsciowke, bedzie latwiej ;)  Tylko czy bede mogl kontrowolac obroty? Bo kupuje raczej na pewno te wiatraczki:

1454666[/snapback]

Jesli kupujesz wentylatory z regulacja obrotow to nie ma zadnego sensu podlacac je pod 7V, bo wtedy moga ci nie wystartowac. Sluchy mowia tez ze jak wetylator na 7V padnie to sie dzieje cos niedobrego.

Co z ciebie za moder jak nie umiesz wiatraczka dwoma drucikami podlaczyc, buuuuuuu :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi