Szib Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Mam dwa kompy połączone bezpośrednio w sieć (karty sieciowe i kabel crosowany) Na pierwszym mam włączone udostępnianie połączenia internetowego (Neo przez modem usb) i mam zainstalowany Firewall. Pytanie - czy na kliencie też powinienem mieć Firewall'a czy wystarczy ten na Hoście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elKuba Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Jeśli ten firewall (na hoście) ma opcję bramy internetowej to raczej nie musisz na komputerze klienta instalować ogniomurka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szib Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 elKuba napisał(a): Jeśli ten firewall (na hoście) ma opcję bramy internetowej to raczej nie musisz na komputerze klienta instalować ogniomurka. 1458359[/snapback] Firewall to z pakietu Norton Internet Security 2005 W konfiguracji Firewall'a w zakładce Networking w sekcji Trusted dodałem adres IP komputera klienta bo mi sieć nie działała. Czy to wystarczy czy na kliencie musi być jednak osobny Firewall? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 nie, i tak wszystkie połączenia idą przez firewall kompa który ci udostepnia... w zasadzie kolejny firewall w tym przypadku jest bez sensu... chyba że obawiasz sie jakiegoś ataku z tego drugiego kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...