Adam L Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Witam, Zamierzmam kupić monitor LG 1510S. Jakie są wasze opinie? Chodzi mi głównie o to jak sobie radzi z grami i filmami. Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 pracuje na czyms takim w pracy - szefostwo dogadalo sie z LG i mamy caly sklep w tym "czyms". NIE KUPUJ LCD do domu kosztuje okolo 2300 PLN (jesli 15''). Szczeze powiem nawet gdyby mi dawali za 500 to bym nie wziol tego monitora... i tak coraz czesciej chyba sie bede wypowiadal o monitorach LG (Lepsze <span style="color:red;">[ciach!]</span>o ?? :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja bym ci też radził poczekać pare lat ;/. Ta technika zbyt szybko się rozwija i jest wciąż bardzo droga. Dlatego lepiej jakiegoś wypasionego CRT <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> (jakiś sony, ctx,nec,eizo, iiyama[tak chyba się to pisze]). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ten LCD kosztuje nie 2300zł ale 1499zł (Komputronik). Najlepszy CRT nie dorówna jakości obrazu najtańszemu LCD!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ten LCD kosztuje nie 2300zł ale 1499zł (Komputronik). Najlepszy CRT nie dorówna jakości obrazu najtańszemu LCD!!! Dokładnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Jush kiedyś pisałem... LOOKAJCIE NA WWW.MONITOR.PL !!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 wiem ile on kosztuje, napisalem, ze taki, ktory sie "w miare" nadaje do domu kosztuje ponad 2300 pln! Mam na mysli Mag'a 565 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 A dlaczego niby ten się nie nadaje. Kumpel ma ten model i niema z nim żadnych kłopotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 klopoty... hmm ja mam w pracy na polce okolo 15 modeli 15'' lcd podlaczone i powiem, ze porownywac jest z czym. Jakkos ten LG (kazdy lcd LG) wypada bladziucho nawet przy takiej firmie jak Miro ! ja nie mowie, ze jak kupisz to nie bedziesz zadowolony, ale jakbys mial obok w domu postawiony inny monitor to bys sie gleboko zastanowil! Za okolo 1200 moze kupic Mitsubishi 740 (bodajze) na Diamondtronie - to polecam do domu!! Z lcd proponowalbym sie wstrzymac. Takie jest moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ten LCD kosztuje nie 2300zł ale 1499zł (Komputronik). Najlepszy CRT nie dorówna jakości obrazu najtańszemu LCD!!! ze jak???????????????????????????????? LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ten LCD kosztuje nie 2300zł ale 1499zł (Komputronik). Najlepszy CRT nie dorówna ze jak???????????????????????????????? LOL Dokladnie ! O czym wy piszecie ? 8O Na oczka tak calkiem komus padlo ??? 8O Powiem wiecej : ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Najlepszy CRT nie dorówna jakości obrazu najtańszemu LCD!!! Powiem krótko-<span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda :D. Jest fajny LCD Eizo :D (za 8K :P). Cała sprawa rozbija się właściwie o odwzorowanie kolorów. A tu CRT nadal są lepsze i jeszcze przez pare lat będą lespze :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 LG podrożał - 1549pln. Ale do domu weź chyba 19" Iiyama Vision Master Pro 452 (MA901U) 1569zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam L Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 19`` z prostego powodu odpada brak miejsca. A co do monitorów CRT-płaskich to jak wygląda sprawa zmęczenia wzroku po 3-4 godzinach przed ekranem. Teraz mam baniaka DEAWOO 15`` i po 2 godzinach musze robić przerwę bo mam wszystkiego dość :twisted: . Pracuje głównie z edytorami tekstu, + dla rozrywki jakieś gierki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 A co do monitorów CRT-płaskich to jak wygląda sprawa zmęczenia wzroku po 3-4 godzinach przed ekranem. Teraz mam baniaka DEAWOO 15`` i po 2 godzinach musze robić przerwę bo mam wszystkiego dość . Heh. Ja miałem 15' Optiview na jakimś szajsungu siedziałem po 15/doba (gdy bvyła szkola ;) jak wakacje to prawie caly dzien ;P ) i mnie nic nie bolalo :). A teraz mam tego CTX to też nie czuje żadnego zmęczenia ani nic. Więk takie texty to można między bajki :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ten LCD kosztuje nie 2300zł ale 1499zł (Komputronik). Najlepszy CRT nie dorówna jakości obrazu najtańszemu LCD!!! ze jak???????????????????????????????? LOL Dokłanie. Nie najtańsze LCD! Ja polecam takiego NECa jak w moim configu. Kosztuje chyba 2,4 kzł, i jemu faktycznie nie dorówna żaden CRT (no może tylko EIZO, ale nie pod każdym względem). Z wyjątkiem jednego: rozdzielczośc kolorów. W LCD jest 18 bit (nie słuchaj producentów, jeszcze nie ma LCD 24 bit - 16 mln kolor). Wiec do DTP sie nie nadaje. W innych zastosowaniach jest poza zasięgiem każdego crt. Zwłaszcza jesli chodzi o komfort dla oczu. kontrast, jasność lepsza niż potrzeba (nigdy nie musiałem ustawiać max jasności czy kontrastu). Szybkość matrycy -25 ms (zapalenie + wygaszenie łącznie) też wiecej niż wystarczjaca (sprawdzałem w RTCW i MoH i DivX). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 PRZESADZASZ W 100% Adam78. Primo-kolory Secundo-czas reakcji-niby 25ms to ok ale CRT mają mniej ;). Pozatym to wole CRT. I mysle ze jak narazie sa lepsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 PRZESADZASZ W 100% Adam78. Primo-kolory Secundo-czas reakcji-niby 25ms to ok ale CRT mają mniej ;). Pozatym to wole CRT. I mysle ze jak narazie sa lepsze.dokladnie!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Zajebiście ważne pytanie dla mnie JAK JEST Z OBRAZEM Z TUNERÓW TV NA LCD? słyszałem ze sa problemy z jakościa na pełnym ekranie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Nie kupuj tego - to syf Niby że czas reakcji jest ok - buhaha :lol: :lol: Poproś sprzedawcę (albo kogokolwiek innego) niech na tym monitorze windę odpali, weź myszkę, złap jakieś okno za pasek i przesuń - albo lepiej - pokręć nim kółka - smugi że dość Tak samo z szybszymi akcjami w filmach czy grach - lipa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Wkurzają mnie ludzie co nigdy nie siedzieli przed LCD dłużej jak 10 minut, albo najlepiej widzieli ten sprzet w sklepie i przyglądali sie rzez chwile i pieprzą takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły że aż uszy bolą że LCD to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o - trzeba na tym popracować żeby sie wypowiadać. Zapewne wiekszość z nich czytała o LCD w gazetach a tam były opisane LCD starej generacji odługim czsie bezwładności, słabym kontrascie i kolorach --- LUDZIE!!! te czsu mineły jakies 3 lata temu, teraz nawet najtanszy LCD ma jakość lepszą niż najlepszy CRT i prosze mi nie wmawiać że nie wiem co mówie, bo miałem LG 795, 915, NEC 75E, Sony 430, teraz mam LCD 15" Daewoo 510b1 i nigdy bym nie zamienił go na żaden CRT. Aha gram w gierki, oglądam filmy i żadnych problemó nie widze, a jakość - ta wyrazistość stabilność, równomierność, geometria są genialne w przeciwieństwie do CRT, pozatym kolory i kontrast są równie dobre jak na bańce i wcale w słoneczny dzień nie ma prolblemów w widzialnością w przeciwnieństwie do takiego flatrona 795. Jeżeli masz do wyboru jakąś Iiyame i LCD LG to bierz tego drugiego - wiem przy tym że Iiyama robi super monitory ale posiedzcie 6 godzin np przy oglądaniu www na CRT i LCD to zobaczycie róznice na LCD patrzysz sie nie jak na działo elektronowe ale jak na kartke papieru - nie ma przwie żadnego zmieczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Wkurzają mnie ludzie co nigdy nie siedzieli przed LCD dłużej jak 10 minut, albo najlepiej widzieli ten sprzet w sklepie i przyglądali sie rzez chwile i pieprzą takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły że aż uszy bolą że LCD to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o - trzeba na tym popracować żeby sie wypowiadać. Zapewne wiekszość z nich czytała o LCD w gazetach a tam były opisane LCD starej generacji odługim czsie bezwładności, słabym kontrascie i kolorach --- LUDZIE!!! te czsu mineły jakies 3 lata temu, teraz nawet najtanszy LCD ma jakość lepszą niż najlepszy CRT i prosze mi nie wmawiać że nie wiem co mówie, bo miałem LG 795, 915, NEC 75E, Sony 430, teraz mam LCD 15" Daewoo 510b1 i nigdy bym nie zamienił go na żaden CRT. Aha gram w gierki, oglądam filmy i żadnych problemó nie widze, a jakość - ta wyrazistość stabilność, równomierność, geometria są genialne w przeciwieństwie do CRT, pozatym kolory i kontrast są równie dobre jak na bańce i wcale w słoneczny dzień nie ma prolblemów w widzialnością w przeciwnieństwie do takiego flatrona 795. Jeżeli masz do wyboru jakąś Iiyame i LCD LG to bierz tego drugiego - wiem przy tym że Iiyama robi super monitory ale posiedzcie 6 godzin np przy oglądaniu www na CRT i LCD to zobaczycie róznice na LCD patrzysz sie nie jak na działo elektronowe ale jak na kartke papieru - nie ma przwie żadnego zmieczenia.Pier....isz Ja np siedziałem długo i wiem co piszę - syf jaka równomierność - z każdego kąta patrzenia nieco inne kolory - zwłaszcza jak się w pionie ruszasz - z góry na to jak się patrzy to kolory wyblakłe Do tego te monitory (tanie) mają problemy z odwzorowaniem niektórych rozdzielczości - jak na tym LG winda się instalowała i było niebieskie tło (nie BSoD :)) to aż oczy bolały - jakieś paski w pionie i inne zniekształcenia Powtarzam - SYF Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Wkurzają mnie ludzie co nigdy nie siedzieli przed LCD dłużej jak 10 minut, albo najlepiej widzieli ten sprzet w sklepie i przyglądali sie rzez chwile i pieprzą takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły że aż uszy bolą że LCD to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o - trzeba na tym popracować żeby sie wypowiadać. Zapewne wiekszość z nich czytała o LCD w gazetach a tam były opisane LCD starej generacji odługim czsie bezwładności, słabym kontrascie i kolorach --- LUDZIE!!! te czsu mineły jakies 3 lata temu, teraz nawet najtanszy LCD ma jakość lepszą niż najlepszy CRT i prosze mi nie wmawiać że nie wiem co mówie, bo miałem LG 795, 915, NEC 75E, Sony 430, teraz mam LCD 15" Daewoo 510b1 i nigdy bym nie zamienił go na żaden CRT. Aha gram w gierki, oglądam filmy i żadnych problemó nie widze, a jakość - ta wyrazistość stabilność, równomierność, geometria są genialne w przeciwieństwie do CRT, pozatym kolory i kontrast są równie dobre jak na bańce i wcale w słoneczny dzień nie ma prolblemów w widzialnością w przeciwnieństwie do takiego flatrona 795. Jeżeli masz do wyboru jakąś Iiyame i LCD LG to bierz tego drugiego - wiem przy tym że Iiyama robi super monitory ale posiedzcie 6 godzin np przy oglądaniu www na CRT i LCD to zobaczycie róznice na LCD patrzysz sie nie jak na działo elektronowe ale jak na kartke papieru - nie ma przwie żadnego zmieczenia. Jak masz takie doświadzenie z LCD to powiedz mi jak jest z obrazem z tunerów TV? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 PRZESADZASZ W 100% Adam78. Primo-kolory Secundo-czas reakcji-niby 25ms to ok ale CRT mają mniej ;). Pozatym to wole CRT. I mysle ze jak narazie sa lepsze.A miałeś okazje posiedzieć tak 12h przy LCD i przy CRT, czy tylko w sklepie widziałeś LCD za 1,5 kzł. albo notebooka, bo to nie to samo. Bo po kilku (nastu nieraz) godzinach oczy przy LCD mnie nie bolą. Ja tego neca porównywalem z LG 796 i 715, NEC 750, MAG 786 (na płaskim trinitronie) ELZA ecomo 17'' (na trinitronie), kilka wersji samsungów, hyundaiów daewoo, AOC przy których miałem okazję pracować przynajmniej przez kilka godzin (na uczeli w pracyi u znajomych itp). NEC ciekłokrystaliczny wypada najlepiej. Lepszy kontrast, idealna geometria, bardzo małe odblaski, czas reakcji więcej niż wystarczajacy. A jak przyjdzie instalować po kilka razy Winzgrozę przy odświezaniu instalatora 60 Hz to tez nie problem. Ale podkreslam że porównuję CRT do NECa 1550 M (nie V) - czyli flagowy model a nie do matrycy ze starych laptopów czy najtańszych lcd na rynku. Jedyne do czego można się przyczepić to właśnie 18 bit rozdzielczość kolorów, pod tym względem flagowe modele CRT markowych producentów są lepsze, ale ma to znaczenie tylko w zastosowaniach DTP, w wykorzystaniu multimedialnym, rozrywkowym czy edytorch tekstu, kompilatorach itp jest to niezauważalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Hansio napisał: Pier....isz Ja np siedziałem długo i wiem co piszę - syf jaka równomierność - z każdego kąta patrzenia nieco inne kolory - zwłaszcza jak się w pionie ruszasz - z góry na to jak się patrzy to kolory wyblakłe Do tego te monitory (tanie) mają problemy z odwzorowaniem niektórych rozdzielczości - jak na tym LG winda się instalowała i było niebieskie tło (nie BSoD ) to aż oczy bolały - jakieś paski w pionie i inne zniekształcenia Powtarzam - SYF ----nawet tego nie bede komentował bo mi klawiatury żal na ciebie..........., pozatym ty chyba nie masz monitora pod sufitem i patrzysz na niego leżąc pod nim na podłodze że ci tak strasznie kąt widzenia przeszkadza - w normalnym uzytkowaniu to nie przeszkadza, no ale jak uzytkownik nienormalny to nic zadne tłumaczenie nie pomoże..... k2: mam tuner KWorld i działa normalnie tak jakbym film oglądał, w sumie uzytkowanie LCD nie rózni sie od zwykłego CRT, tak jak to mozna ująć najkrócej: na LCD uzytkownie tunera wygląda jak na CRT (tyle że jakość lepsza :)) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 jak chcesz z tunerem to 15'' maga jest z szyba na matrycy i to jest GU monitor, nawet do domu... jesli chodzi o oczy itp to sie zgodze, ze NIE bola, lecz kolo pyta o FILMY i GRY. Sorx, ale ten LG (zaden LG LCD) sie nie nadaje... przyjzyjcie sie dobrze.... no chyba, ze wam smuzenie nie przeszkadza... mnie wqrwia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Ogladalem tego LG przed przesiadka z 19" i niestety nie spodobal mi sie.Wybralem to co mam w podpisie.Oczywiscie nie zmienilbym tego monitorka na ZADNE CRT.A opinie ludzi ktorzy widzieli taki monit w sklepie lub u kumpla to wloz miedzy bajki o niestabilnosci Athlona.Przesiadka na jakikolwiek monit CRT to meczarnia dla oczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Hansio napisał: Pier....isz k2: mam tuner KWorld i działa normalnie tak jakbym film oglądał, w sumie uzytkowanie LCD nie rózni sie od zwykłego CRT, tak jak to mozna ująć najkrócej: na LCD uzytkownie tunera wygląda jak na CRT (tyle że jakość lepsza :)) Pozdrawiam Pytam bo słyszałem ze sa problemy ze przeskalowanie obrazu, btw obraz wysyłany przez turner tv jest inny niz 1024x768 i spotkałem sie z opinia ze po rozciagnieciu na cały ekran jakos jest niezadowalajaca. pozyjemy zobaczymy sam to sprawdze tak przy okazji ja mam aver media studio jak za ta cene [1500zł] to mysłe ze monitor jest wart swej ceny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 jak za ta cene [1500zł] to mysłe ze monitor jest wart swej ceny.W takiej cenie kupisz np. nokię 445xpro - nie jest to nówka ale masz 21' - to jest dopiero oglądanie filmów. Sam takowy posiadam i długo nie zmienię go na nic innego (i tak nie mam kasy :D). Kolorki ideał z geometrią podobnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam L Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Wielkie dzięki za wasze opinie. Widzę, że szykuje się nowa wojna LCD vs CRT :) . I każdy chwali swoje. Ale wynika z tego, że warte rozważenia są LCD dopiero powyżej 2k. A na taki jeszcze kasy brakuje. PS. I wiecie co idę do sklepu z NOKIA LCD TEST sprawdzić jak to wszystko ma się w praktyce. :P Pozd, Adam L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...