Skocz do zawartości
tomboy

Cs1.6 I Machine_check_excpetion A Teraz Freezy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie dawno przeinstalowywalem windows, zainstalowalem nowe sterowniki 7xxx do Geforce'a 4 Ti. Ale podczas grania w cs'a czesto dostawalem bluescreeny z wiadomoscia Machine_check_exception(a nieraz freeze). Myslalem ze to wina sterownikow wiec je zmienilem na te ktorych uzywalem ostatnio 66.93 (uzylem driver cleaner) ale nadal ta sama historia. Z tego co wyczytalem w supporcie MS to jest wina jakiegos uszkodzonego sprzetu. Teraz tylko pytanie czego. Podejrzewam pamiec, ale zjechalem o 10 MHz z fsb i nadal ta sama opcja. Procek to raczej watpliwe zeby sie zepsul, bo nie traktowalem go duzymi napieciami. Na pamieci tez wiecej jak 3V nie dawalem.

Komp sobie chodzi zawsze na 230MHz , pamieci 2x512 2,5-4-3-11 2,9V procek kolo 2080Mhz z 1,5V. Nic sie nie przegrzewa, proc max w czasie gry ma 47stopni.

Przed reinstalka windy takich problemow nie mialem. Moze to wina badow na dysku, chkds mi wykryl 4kB. Doslownie przed momentem jak ma sie zwiesic wystepuje znaczny spadek fps.

Jak myslicie od czego zaczac szukanie wadliwego sprzętu?

--------update--------

Zaczełem teraz przekladac pamieci do roznych slotow bo coraz wiecej freezow mam. Cos czuje ze to bedzie wina pamięci. Super pi mi przechodzi bez problemu 16MB, a prime po okolo godzinie mialem freez.

Ehh, mam juz dosc tego kompa :/

Edytowane przez tomboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp pochodzil na jednej pamiatce przez cala noc z memtestem zapuszczonym i nic, zadnego freeza. Teraz znowu duala zamontowalem, zapuscilem metest, 2 razy przelecial. Wlaczylem winde, cs'a i nic sie nie zwiesilo... Poprzednio jak mialem zwiechy i blue screeny to mialem zapuszczonego w tle edonkeya, teraz bez niego gralem. Moze to jednak wina tego dysku z badami, bo na nim edonkey zapisuje. Ale ma tylko 4KB badów. Moze byc to od dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz zainstalowane sterowniki IDE nVidii (nVidia IDE SW) odinstaluj je i zostań przy Microsoftowych, spróbuj też pozamieniać dyski na kablach (np. ten co jest slave na master i odwrotnie, albo przełóż na zupełnie inną taśmę).

U mnie pomogło, choć ja miałem machine_check_exception zawsze w trakcie wgrywania Windy (po nieudolnej próbie OC) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi