Skocz do zawartości
rogaler

Piii I Gigabyte 6bxe

Rekomendowane odpowiedzi

witam!!

czy ktos z kolegow orientuje sie co powinienem zrobic?? chodzi o to ze mam plyte gigabyte 6bxe i do tej pory chodzil na niej procesor pII 350 teraz chcem wsadzic w nia pIII500 tylko nie zabardzo wiem jak go uruchomic...po wlozeniu powinienem zmienic jakies zworki czy co??, gdyz pIII ma inne napiecie niz pII, z tym ze ta plyta ma automatyczna zmiane napiecia. Jednak po wlozeniu proca nic sie nie dzieje...

bylbym bardzo wdzieczny za pomoc

z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zworki to rzczej napewno: przestawienie mnoznka (i ew. fsb)

co do napiecia: spradz jakie jest sluszne dla procesora (patrz: link w podpisie) - ale mozliwe ze nie bedzie trzeba... bo jak sadze to procek na slot1. a p3 na slot jeden byly w wiekszosci rozwinieciem p2 (tyle samo casch'u - w wersjach z fsb 100) - czyli podobne napiecia je zadowalały

ps. robilem przesiadke z cel 333 na p3 550. wystrczylo zmienic mnoznik i fsb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko przestawialem, znaczy tylko mnoznik bo fsb jest to samo 100mhz ale proc i tak nie wstal, czyli barzo mozliwe ze to proc jest martwy...chyba nie ma innej mozliwosci sprawdzenia proca jak tylko wlozenie go do plyty i odpalenie?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypadalo by zaczac od nowego BIOSu bo nie wiadomo jaki zabytek jest teraz wgrany :). Co do napiec to jak nie ma zworek plyta sama sobie ustawi napiecie, mnoznik jest zablokowany ale do poprawnej detekcji potrzebny nowy bios. Magistrala w tym procku to oczywiscie 100Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem chyba wszystko co w mojej mocy, wgralem nowy bios (najnowszy jaki byl dostepny)...no i nic :mur:

chyba jednak proc jest uwalony...ale to normalne ze robil sie cieply gdyby nie dzialal??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem chyba wszystko co w mojej mocy, wgralem nowy bios (najnowszy jaki byl dostepny)...no i nic :mur:

chyba jednak proc jest uwalony...ale to normalne ze robil sie cieply gdyby nie dzialal??

interesują mnie najbardziej 2 rzeczy:

- jaki procek udało sie Tobie na tej MOBO odpalić

- skąd sciągałeś najnowszy BIOS jaka wersja i co daje

w sieci można znaleść rózne BIOSy na stronie producenta to w sumie chyba 1 i to w dodatku oznaczony jako BETA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...