Skocz do zawartości
Balu

Temperatura Na P4 2400 Northwood Fsb 533

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z moim procesorem - temperatura po 42 min. w Prime95 temperaturka skoczyła do 70*C. Mierzyłem ją programem MSI PC Alert III - miałem go dołączony do mojej płyty głównej. Cooler jest boxowy, a pasta silikonowa(myślę, że może być jej troszkę za mało).

Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nałożyłem jeszcze raz pasty termoprzewodzącej Arctic Cooling Silicone i temperatura przy Prime ustabilizowała się na poziomie 67*C, ale nadal sądze, że jest zbyt wysoka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź na stronie producenta, czy nie ma nowego biosu do twojej płyty. Moja płyta przekłamywała temperaturę o 16C i pomógł upgrade biosu.

Na P4 2.4 Northwood powinieneś mieć w stresie coś koło 40 - 50C. Ewentualnie zakup na allegro coolerek, np box od prescotta z miedzianym rdzeniem. Może jeszcze jakis nadmuch na procesor ?

Ja na prescocie 2.4@3.0 w stresie mam maksymalnie 55C, a prescott grzeje się mocniej niż northwood. Na northwoodzioe 2.4@3.0 miałem w stresie 44C.

Coolerek mam boxowy od prescotta i dodatkowo 80mm z nawiewem w kierunku procka i drugi 80mm wysysający z nad procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam p4 2.4@2.6 Northwooda napięcie 1,550 V i mam 35 stopni gdy miałem 2.4 to 30 stopni. Teraz mam płyte z chipsetem Intel 865PE, a wcześniej miałem SiS 651 i temperatura normalna 39 stopni więc to może być sprawa obciążonego chipsetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi