zomer Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 witam All users właśnie od 2 tyg składam moje wc, blok wodny już zrobiłem , chłodnice w sumie tez mam, no i właśnie pompki jeszcze nie mam :cry: PYTANIE: czy wydajność pompki załóżmy 600l/h jest żeczywistą wydajnością, czy jak przeleci przez rurke 10 mm i przez dyży blok wodny to jaka mniejwięcej będzie wydajność, sprawdzał to ktoś ? napiszcie jaka pompka (wydajność, firma) i jaką ma żeczywistą wydajność po przelepchaniu wody przez rurke i blok wodny ja osobiście robiłem taki test: puściłem wode z kranu przez rurke i blok wodny i jak było 300l/h to ładnie ta woda zasuwała, wnet fontanne można by zrobić :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 zawsze spada wydajnosc trzeba wziac pod uwage ze pomkpa bedzie te wode pompowala czasem (zalernie od chlodnicy) kilka razy na okreslona wysokosc weze tesh oganiczaja przeplyw w bloku woda takze napotyka opor ja mam pompke nova 800l ma 10w uwazam ze to malo ale na 1 bloki chlodnice wystarcza jezeli myslisz o 2-3 blokach to 1000L weze przynajmniej 12/16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 ja mam mj100 i ejst spoxm, ale powerhead jest mocniejshy (ale drozshy) na jeden blok 600l na wicej >1000 no i wshystko ajsne :D eheim rulezz :D weze 12/16 sa ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Ja tam mam 300 na 3 bloki i dziala... Dużo zależy od chłodnicy - przeważnie im wolniej woda przepływa przez chłodnicę tym lepiej - a przez bloki odwrotnie Trzeba znaleźć optymalny przepływ, nie zawsze im więcej l/h tym lepiej Ogólnie nawet przepływ w granicach 20l/h ciężko osiągnąć przy rozbudowanym WC - nominalny na pompce odpowiada brakowi obciążenia - bez żadnych rurek i bloków Dużo zależy też od mocy pompki - bo co komu po pompce 10000l/h jak ma np 5W... - wtedy może powietrze pompować najwyżej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 ja mam mj100 i ejst spoxm, ale powerhead jest mocniejshy (ale drozshy) na jeden blok 600l na wicej >1000 no i wshystko ajsne :D eheim rulezz :D weze 12/16 sa ok Zależy gdzie kupujesz u mnie PowerHead 802 (1500l/h) jest w cenie 97 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 zawsze spada wydajnosc trzeba wziac pod uwage ze pomkpa bedzie te wode pompowala czasem (zalernie od chlodnicy) kilka razy na okreslona wysokosc Wysokosci nie ma absolutnie zadnego wplywu jezeli mowisz o ukladzie zamknietym, czyli takim, gdzie rurka odplywowa jest na tej samej wysokosci co doplywowa. A w chlodnicy nie ma nigdy znaczenia. Jedyny wplyw wysokosci bylby zauwazalny (i to znacznie), gdyby pompa pompowala wode na jakas wysokosc, po czym woda by z tej wysokosci spadala sama (wodospad?)!!! Dla klasycznej nagrzewnicy (23cmx15cmx5cm) i jednego bloku 600l/h wystarczy w zupelnosci, ale w momencie gdy zaczniesz rozbudowe o kolejne bloki, moze okazac sie za slaba. Nie mozna powiedziec dokladnie jaka bedzie wartosc prezplywu w twoim ukladzie z 2 wzgledow, bardzo wazne jest cisnienie wytwarzane przez pompe (czyli wysokosc slupa podnoszonej wody) a takze dlugosc/srednica wezy i sam opor bloku. Ale raczej nie licz na wiecej niz 300l/h przy pompce podnoszacej na nie wiecej niz 1m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 u mnie pompka stoi pod kompem pompuje do gory o 0.5m dalej w dol z kolkiem w ktorym podnosi znow wode na 20cm znow w dol i przez chlodnice 6x do gory podnosi wode na 20cm takze wysokosci sie sumuja i maja wplyw na przeplyw a to ze to jest uklad zamnkniety to ratuje i pomaga bo jak ruszy to jest latwiej to ciagnac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Pytanie może trochę lamerskie, a może i nie. Czy do chłodzenia można użyć wody z akwarium (pompka od filtra z zanużonym na stałe wężykiem pobierającym powietrze)? Ciepła woda odciążałaby trochę grzałkę, która nie załączałaby się tak często. A może ten pomysł na patent? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Pytanie może trochę lamerskie, a może i nie. Czy do chłodzenia można użyć wody z akwarium (pompka od filtra z zanużonym na stałe wężykiem pobierającym powietrze)? Ciepła woda odciążałaby trochę grzałkę, która nie załączałaby się tak często. A może ten pomysł na patent? jasne ze mozna tylko ze: 1 zadnej rybki tam nie bedzie bo woda bedzie miala powyzej 30* 2 o ile wiem to nie mzona pchac w blok wody napowietrzonej, musi byc "czysta" woda dlatego miedzy innymi sie dpowietzra uklad chlodzenie dla zwieksdzenia jego wydajnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Jak się zanurzy wężyk doprowadzający powietrze w wodzie to nie będzie powietrza :)- kłopot z tą temperaturą tylko- ale może są jakieś rybki co lubią bardzo ciepło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Jak się zanurzy wężyk doprowadzający powietrze w wodzie to nie będzie powietrza :)- kłopot z tą temperaturą tylko- ale może są jakieś rybki co lubią bardzo ciepło? mozesz wezyk tez wyjac i tez bedzie ok a co do rybek to uwierz mi zadna rybka nie wytrzyma na dluzsza mete temp pow 30* (wiem cos o tym, bo sam mam akwa 325l i cos tam wiem na ten temat :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Ok, też mam parę rybek, ale zwykłych czyli żyjących w temp 25* i komputer i tak jakoś mi się skojarzyło WC i akwarium! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Wysokosci nie ma absolutnie zadnego wplywu jezeli mowisz o ukladzie zamknietym, czyli takim, gdzie rurka odplywowa jest na tej samej wysokosci co doplywowa. A w chlodnicy nie ma nigdy znaczenia. Jedyny wplyw wysokosci bylby zauwazalny (i to znacznie), gdyby pompa pompowala wode na jakas wysokosc, po czym woda by z tej wysokosci spadala sama (wodospad?)!!! to chyba nie tak wysokosc mowi nam o tym jaka roznice cisnien moze wytworzyc pompka - a ma to wplyw na to jak szyko bedzie spadac przeplywnosc przy zwiekszajacym sie oporze (dodatkowe chlodnice, bloki itd.) np jak 2 pompki 600 l/h o roznej wysokosci podnoszenia slupa wody podlaczymy do takiego samego ukladu chlodzenia - moze byc tak, ze "slabsza" pompka bedzie pompowala 50 l/h a ta "mocniejsza" 300 l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Wysokosci nie ma absolutnie zadnego wplywu jezeli mowisz o ukladzie zamknietym, czyli takim, gdzie rurka odplywowa jest na tej samej wysokosci co doplywowa. A w chlodnicy nie ma nigdy znaczenia. Jedyny wplyw wysokosci bylby zauwazalny (i to znacznie), gdyby pompa pompowala wode na jakas wysokosc, po czym woda by z tej wysokosci spadala sama (wodospad?)!!! to chyba nie tak wysokosc mowi nam o tym jaka roznice cisnien moze wytworzyc pompka - a ma to wplyw na to jak szyko bedzie spadac przeplywnosc przy zwiekszajacym sie oporze (dodatkowe chlodnice, bloki itd.) np jak 2 pompki 600 l/h o roznej wysokosci podnoszenia slupa wody podlaczymy do takiego samego ukladu chlodzenia - moze byc tak, ze "slabsza" pompka bedzie pompowala 50 l/h a ta "mocniejsza" 300 l/h Ojej, nie chodzi mi o to, ze pompki majace rozne wysokosci podnoszenia slupa wody sa takie same, to by byla herezja. Chodzi natomiast o wode, ktora musza pompowac na jakas wysokosc, a wlasciwie nie musza, bo uklad jest zamkniety, wiec sila grawitacji jest z obu stron zrownowazona i po wylaczeniu pompki woda nie spada, tylko pozotaje w spoczynku. O to chodzi, nie ma znaczenia wysokosc, na jaka pompka musi podniesc wode, znaczenie natomiast ma, i to ogromne, na jaka jest zdolna podniesc, gdyby uklad byl otwarty! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Ojej, nie chodzi mi o to, ze pompki majace rozne wysokosci podnoszenia slupa wody sa takie same, to by byla herezja. Chodzi natomiast o wode, ktora musza pompowac na jakas wysokosc, a wlasciwie nie musza, bo uklad jest zamkniety, wiec sila grawitacji jest z obu stron zrownowazona i po wylaczeniu pompki woda nie spada, tylko pozotaje w spoczynku. O to chodzi, nie ma znaczenia wysokosc, na jaka pompka musi podniesc wode, znaczenie natomiast ma, i to ogromne, na jaka jest zdolna podniesc, gdyby uklad byl otwarty! wybacz myslalem ze wlasnie o to chodzilo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zomer Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 a co sądzicie o FONTANNA DOMOWA TURBO 2000 firmy aqua szut (ta z lewej) parametry: 8w , 600l/h, podnosi wode na 80cm. kosztuje tylko 38zł a wygląda na solidną jak na taką cenę? opyla sięto kupić? ew. jaką inną (tanią) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zomer Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 i co .... myslicie o tej pomfce :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 qrde moj post nie doszed l!! sprawdz bo slyszalem ze pompki fontannowe nie nadaja sie do pracy ciaglej cos w stylu godzina pracy i np pol godziny odpoczynku a 8W do domowego zestawu z jednym blokiem i chlodnica starczy przy rozbudowaniu systemu w pozniejszym czasie moze woda nie zdazac odbioru wody z blokoow ale tak aby miec na teraz a w przyszlosci jako pompe serwisiwa mozna wziac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 hymm ja mam fontannowa i chodzi 24h 2500l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 a co sądzicie o FONTANNA DOMOWA TURBO 2000 firmy aqua szut (ta z lewej) parametry: 8w , 600l/h, podnosi wode na 80cm. kosztuje tylko 38zł a wygląda na solidną jak na taką cenę? opyla sięto kupić? ew. jaką inną (tanią) kup sobie lepiej HALILEA, cos kolo 80 pln (wyglada jak eheim - podobne wyprowadzenie) Halilea, sam planuje taka kupic :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Mam taka pompke Fontannową i chodzi całkiem sprawnie i bez przerwy ale jest za słaba i planuje zmiane. Jeżeli masz kase to kup mocniejszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Jesli chodzi o aquaszuty, to sa one spox, w instrukcji jest wyrazne napisane, ze moga chodzic ciagle, zreszta moja 2000l/h chodzi czasami po 3 dni pod rzad i nie ma problemu... Osobiscie uwazam, ze ta 8W pompka to w sam raz na 1blok + chlodnica. Iw wiecej krzywizn etc, tym wieksza moc pompki jest wskazana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...