hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Szukałem przez skarbnice(google.com) i nic nie znalazłem sensownego A więc do rzeczy... Zbliżają sie wakacje... bedzie grzało... w garażu mam dosłownie lodówke i tam dużo czasu spędze:D jestem na qpnie nowego kompa(P4)i chciałbyum zrobić mu dobre chłodzonko wodne:] Tylko nie wiem na co zwrócić uwage? co decyduje o przewodności ciepła przez blok?; grubość dna, ilość pinów i ich grubość, ? gdzie można kupić taką sztabke miedzi?? i plexy.... co jest najważniejsze...? Edytowane 30 Sierpnia 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Szukałem przez skarbnice(google.com) i nic nie znalazłem sensownego A więc do rzeczy... Zbliżają sie wakacje... bedzie grzało... w garażu mam dosłownie lodówke i tam dużo czasu spędze:D jestem na qpnie nowego kompa(P4)i chciałbyum zrobić mu dobre chłodzonko wodne:] Tylko nie wiem na co zwrócić uwage? co decyduje o przewodności ciepła przez blok?; grubość dna, ilość pinów i ich grubość, ? gdzie można kupić taką sztabke miedzi?? i plexy.... co jest najważniejsze...? 1469836[/snapback] "Blaszka z miedzi" z hurtowni metali lub ze złomu, plexi z agencji reklamowych. Wazna jest grubosc dna (zazwyczaj 2mm) ilosc pinów i ich grubosc tez jest wazna ale bez przesady :D Kładz nacisk na dokładnosc wykonania i nigdzie sie nie spiesz. Jak nie bedziesz mógł znalesc materiałów daj info na PW to ci odsprzedam. Luknij na moje bloki (odnosnik w podpisie) moze znajdziesz cos ciekawego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 oooo O_O sam Misiu15go odpowiedział! ale fajnie..;) Jesteś w tym mistrzem RESPECT No ale w garażu nie mam frezarki tokarki itp...więc czym to zrobić... mam pomysł żeby do dna o grubości powiedzmy 2mm dolutować(nie wiem czy to zda egzamin)za pomoca takiego czegoś so mój stary łączył rurki miedziane(to chyba cyna)..... w sumie to sie łatwo robi tylko nie wiem czy takie druciki(nawet nie wiem skąd je ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>) można zastosować... Na to płytka z miedzi w któej wytne ootwór byle jak... potem wiertarką z papierem ściernym (takie okrągłe cuś...) wygładze to od środka... na to plexa.. króćce jak w kranie....i może bedzie w miare.... Aha, wiem że Misiu15go robiłeś takie jeżyki (sorry jeżeli ukradłem pomysł :mur: ) ale chcem wiedzieć czy taka moja domowa meetoda wyjdzie... Czy jak zawale cyną spodek od środka to nie pogorsze drastycznie przewodności?:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) oooo O_O sam Misiu15go odpowiedział! ale fajnie..;) Jesteś w tym mistrzem RESPECT No ale w garażu nie mam frezarki tokarki itp...więc czym to zrobić... mam pomysł żeby do dna o grubości powiedzmy 2mm dolutować(nie wiem czy to zda egzamin)za pomoca takiego czegoś so mój stary łączył rurki miedziane(to chyba cyna)..... w sumie to sie łatwo robi tylko nie wiem czy takie druciki(nawet nie wiem skąd je ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>) można zastosować... Na to płytka z miedzi w któej wytne ootwór byle jak... potem wiertarką z papierem ściernym (takie okrągłe cuś...) wygładze to od środka... na to plexa.. króćce jak w kranie....i może bedzie w miare.... Aha, wiem że Misiu15go robiłeś takie jeżyki (sorry jeżeli ukradłem pomysł :mur: ) ale chcem wiedzieć czy taka moja domowa meetoda wyjdzie... Czy jak zawale cyną spodek od środka to nie pogorsze drastycznie przewodności?:/ 1469893[/snapback] własnie cyna ma kiepska przewodnosc cieplna pomyslał bym nad czyms innym moze cos takiego Codzi mi o spód wydajnosc nie bedzie zła a łatwe to do wykonania. Kopiowac jeze"igiełki" sobie mozesz w koncu patentu na to nie ma kazdy moze kopiowac co chce :D Moze pobaw sie dremelem? najlepiej podaj jakimi narzedziami dysponujesz :) Poogladaj mój serw lycosa sa tam wszystkie fotki moze cos wpadnie ci do głowy http://members.lycos.co.uk/nowaspacer/ Edytowane 29 Maja 2005 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 co decyduje o przewodności ciepła przez blok 1469836[/snapback] -grubosc dna - im ciensze dno, tym wiecej ciepla przez nie przenika w jednostce czasu, -grubosc pinow - tego dokladnie jeszcze nie obcykalem, ale nie powinny byc ani za grube ani za cienkie. Jak na razie stawiam teorie, ze piny powinny byc 1.2-1.3 raza grubsze niz odleglosc miedzy nimi. -ilosc pinow - nie za duzo, nie za malo... o ile za duzo pinow nie wnosi nic nowego do 'odpowiedniej' ilosci, o tyle mniej niz ta odpowiednia ilosc zmniejsza wydajnosc. -przeplyw wody przez blok - liniowy powoduje mniejsze opory przeplywu, turbulentny powoduje mieszanie sie wody (przez co dluzej siedzi w bloku) i lepsze odbieranie ciepla. Czy jak zawale cyną spodek od środka to nie pogorsze drastycznie przewodności?:/Pogorszysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 mżna lutować na twardo (lutosrebrem) i nic nie pogorszysz przwodności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) mój sprzęcior...: 6 szlifierek kątowych.. od najmniejszej do takiej na tarcze 180... wkrętarka... wietarka bosha wyyysokoobrotowa! jakaś stara bycza wiertarka powolna w miare mocna;) jakaś wiertarka któa sie ledwo mieści w bagażdniq poldka;) zasilana trój fazowym prądem (chyba nie potrzebna do tego ;)) dremela/dremla czy jakoś tak nie mam... nie iwem jak sie na to mówi, mój dzidek nazywa to imadło, czyli to do 3mania... wierteł i tarcz od za.... ale tarczy do wiertarki ni ma:| jakaś profesjonalna spawarka (tata jest elektromnterem ale tak wogóle to złota rączka;)) takie coś na gaz, używane do łączenia miedzianych rurek...na propan butan... no i nie wiem... chyba wszystko.... zastanawiam sie nad qpnem dremla bo sie może mi przydać do wycinania "wzorków" w budzie ;) Co bym jeszcze potrzebował...?? znaczy co jest niezbędne żeby sie do tego zabrac? @ Ptys lutosrebrem? a co to i jak to..? Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 mój sprzęcior...: 6 szlifierek kątowych.. od najmniejszej do takiej na tarcze 180... wkrętarka... wietarka bosha wyyysokoobrotowa! jakaś stara bycza wiertarka powolna w miare mocna;) jakaś wiertarka któa sie ledwo mieści w bagażdniq poldka;) zasilana trój fazowym prądem (chyba nie potrzebna do tego ;)) dremela/dremla czy jakoś tak nie mam... nie iwem jak sie na to mówi, mój dzidek nazywa to imadło, czyli to do 3mania... wierteł i tarcz od za.... ale tarczy do wiertarki ni ma:| jakaś profesjonalna spawarka (tata jest elektromnterem ale tak wogóle to złota rączka;)) takie coś na gaz, używane do łączenia miedzianych rurek...na propan butan... no i nie wiem... chyba wszystko.... zastanawiam sie nad qpnem dremla bo sie może mi przydać do wycinania "wzorków" w budzie ;) Co bym jeszcze potrzebował...?? znaczy co jest niezbędne żeby sie do tego zabrac? @ Ptys lutosrebrem? a co to i jak to..? 1469999[/snapback] No to masz wiecej narzedzi niz ja :lol: Potrzebne sa - piła do metalu - gwintowniki M4 i 3/8" - wiertarka (najlepiej stołowa) zwykła tez ujdzie - dobre wiertła - imadło - no i masz palnik to sobie ładnie polutujesz jak bys robił blok 2 czesciowy. Jaki to palnik bo moze mozesz lutowac brazem? Robienie dremelem jest troszke nieopłacalne bo drogie sa tarcze - gumówka mozesz zrobic sobie piny wiec mysl, zdobadz materiały, opracuj dobry projekt (papier milimnetrowy) i do dzieła :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) tu masz link i sobie zobacz http://www.wakaz.com.pl/twarde.html generalnie wypisz w google lut twardy a dowiesz się więcej :) Edytowane 29 Maja 2005 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Wie ktos ile C jest w stanie kuchenka uzyskac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 cos takiego Codzi mi o spód wydajnosc nie bedzie zła a łatwe to do wykonania. myśliszysz że na proca to staczy? a może na 3 krócce zrobić...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) No to masz wiecej narzedzi niz ja :lol: Potrzebne sa - piła do metalu - gwintowniki M4 i 3/8" - wiertarka (najlepiej stołowa) zwykła tez ujdzie - dobre wiertła - imadło - no i masz palnik to sobie ładnie polutujesz jak bys robił blok 2 czesciowy. Jaki to palnik bo moze mozesz lutowac brazem? Robienie dremelem jest troszke nieopłacalne bo drogie sa tarcze - gumówka mozesz zrobic sobie piny wiec mysl, zdobadz materiały, opracuj dobry projekt (papier milimnetrowy) i do dzieła :D 1470038[/snapback] jeszcze mam taka duża szlifierke stacjonarną... z taka tarcza o grubość a ze 3cm... eee ostatniej "-" nie rozumie... gumówka...papier... ke? palnik w rzeczywistości płomień jest większy:D Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 -grubosc dna - im ciensze dno, tym wiecej ciepla przez nie przenika w jednostce czasu, -grubosc pinow - tego dokladnie jeszcze nie obcykalem, ale nie powinny byc ani za grube ani za cienkie. Jak na razie stawiam teorie, ze piny powinny byc 1.2-1.3 raza grubsze niz odleglosc miedzy nimi. -ilosc pinow - nie za duzo, nie za malo... o ile za duzo pinow nie wnosi nic nowego do 'odpowiedniej' ilosci, o tyle mniej niz ta odpowiednia ilosc zmniejsza wydajnosc. -przeplyw wody przez blok - liniowy powoduje mniejsze opory przeplywu, turbulentny powoduje mieszanie sie wody (przez co dluzej siedzi w bloku) i lepsze odbieranie ciepla. Pogorszysz. 1469924[/snapback] z twoim twierdzeniem o grubosc dna, musze sie mocno niezgodzic, a dlaczego ? bo dna nie mozna zmniejszac w nieskonczonosc, musisz znalesc ten "zloty srodek", dno nie moze byc za grube, albo za cienkie bo to sie na temp odbije. a zeby nie bylo ze nie dam przykladu na to w px dno jest 2mm, a w krafcie z bloki.pl dno ma 0.8mm drugi minus cienkiego dna to jest to ze latwo sie bedzie giac :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 ten ostatni "-" to inaczej szlifierka kątowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) czyli ta "gumówka" to tarcza z gumy do szlifierki? czy to jakaś nowa nazwa "bosha" vel szlifierka kątowa? jeszcze niech mi ktoś say ile taka całość może kosztować(tylko materiały czyli sztabka/i plexa/ krućce... śrubki! a o śrubki to jush wczoraj sie rozglądałem i nie ma takich kozackich u mnie w "mieście" jak niektórzy mają) na sklepy u mnie nie moge liczyć- wszystko musze zamówić przez neta! nawet wentyle do obudowy! :angry: Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 czyli ta "gumówka" to tarcza z gumy do szlifierki? czy to jakaś nowa nazwa "bosha" vel szlifierka kątowa? jeszcze niech mi ktoś say ile taka całość może kosztować(tylko materiały czyli sztabka/i plexa/ krućce... śrubki! a o śrubki to jush wczoraj sie rozglądałem i nie ma takich kozackich u mnie w "mieście" jak niektórzy mają) na sklepy u mnie nie moge liczyć- wszystko musze zamówić przez neta! nawet wentyle do obudowy! :angry: 1470094[/snapback] No ja ci moge wszystko kupic tylko bys musiał troszke poczekac :D Nie gumówka to to samo co szlifierka kontowa te same tarcze itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) no dobra.... ale ja nie wiem nic a nic o wymiarach... to WC byłoby pod LGA775 a z tego narazie mam tylko proca(celka) nie wiem jak bardzo proc wystaje nad mobo bo chodzi mi o skręcenie wszystkich części do qpy;) może zna ktoś jakiś link do podstaw konstruowania WC ??<rotfl> Edit: no to jak z tym lutowaniem brązem? ten palnic wystarczy czy ne bardzo?? :/ Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Proponuje napisanie FAQ-u o robieniu bloczków :-P Jakie materiały (gdzie kupić i za ile?), narzędzia (dokładnie) ??? Wariacje na temat spodów :lol: itd. Poziomy technologiczne - oring bez oringa, pleksi itd. Jednym słowem od CPC do ... Misiek ma sporą galerię, którą można wykorzystać OCZYWIŚCIE ZA ZGODĄ. Zmniejszy to zdecydowanie ilość nowych topiców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Tak myślałem nad przyklejeniem takiego topicu.. ale jestem nieśmiały:P WC how to2 dobry tytuł;d napisać jak sie do tego zabrac co użyć jak, ile to kosztuje wymiary rozmiary ważne rzeczy itp itd.... Tylko żeby ktoś mądry chciał to poprowadzić....( i ktoś równie miły przykleić;) ) Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) z twoim twierdzeniem o grubosc dna, musze sie mocno niezgodzic, a dlaczego ? bo dna nie mozna zmniejszac w nieskonczonosc, musisz znalesc ten "zloty srodek", dno nie moze byc za grube, albo za cienkie bo to sie na temp odbije. 1470077[/snapback] dQ/dt=aA(th-tc)/d... fizyki nie oszukasz... Ale ze zlotym srodkiem sie zgodze, zjezdzac ponizej 1mm nie warto (wg mnie zloty srodek to wlasnie 1-1.5mm). I wygnij mi blache 1mm na takim obszarze jak jest w blokach :) Trzeba naprawde duzo sily przylozyc, znacznie wiecej niz jak przykrecasz blok. Edytowane 29 Maja 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Nie wiem czy mam racje ale przy cienkim dnie to właściwie tylko środek bloczku spełnia swoje zadanie a reszta własnie z tracji tego cienkigo spodu sie marnuje bo ciepło nie ma po czym sie rozchodzić.. Jeśli plote bzdury to niech ktoś mnie poprawi bo fizykiem nie jestem ale jak był był sens schodzić do tego 1 mm to dlaczego większość bloczków ma coś w okolicach 2 mm czasem troszke mniej? nie mówie już tutaj o łatwości pogiecaj czy zdeformowania spodu przy zbyt ciękim dnie ... Mówioe tutaj o pogięcu spoku podczas jego obrabiania a nie w rękach..Bloczke jednak trzeba jakoś unieruchomić podczas frezowania toczenia itp a wtedy bardzo łatwo taki spodzik pogiąć Edytowane 29 Maja 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 dQ/dt=aA(th-tc)/d... fizyki nie oszukasz... Ale ze zlotym srodkiem sie zgodze, zjezdzac ponizej 1mm nie warto (wg mnie zloty srodek to wlasnie 1-1.5mm). I wygnij mi blache 1mm na takim obszarze jak jest w blokach :) Trzeba naprawde duzo sily przylozyc, znacznie wiecej niz jak przykrecasz blok. 1470413[/snapback] po I co to za wzór po II mi chodzi o przykręcenie do takiej blachy x mm reszty... śrubki chyba mogą jej zrobić krzywde nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) @tomcat99 - K1 ma niecale 1.5mm dno i jakos go nie pogialem... @hinco - tam wkradl sie blad, powinno byc Q/t - wzor ten opisuje ile ciepla przenika w czasie t przez scianke grubosci d (podana w cm) przez material o wspolczynniku przewodnosci ciepla a (alfa, wyrazana w W/m*K) i powierzchni przenikania ciepla A (oczywiscie w m2) przy roznicy temperatur miedzy strona ciepla (th) i zimna (tc). Jak widac, 1mm robi tu ogromna roznice :) Gwintu na M4 potrzebujesz chyba ze 3mm, chociaz moge sie mylic (na razie gwintowalem tylko 4mm blachy, i jest gwintu sporo). Jesli chcesz robic top z plexy, to bloczek bedzie grubszy (pamietaj, ze jednak troche materialu usuniesz, grubosc dna bedzie zatem zalezala od tego na jaka glebokosc sie wgryziesz), druga opcja to zrobic taki spod jak ma Misio15go i przylutowac go do obudowy (nie wiem jak ty to Misiek robisz, to tylko moje gdybanie). Edytowane 29 Maja 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Pytanie do wszystkich czy palnikiem(patrz zdjęcia wyyżej) i cyną do łączenia rurek do wody, można połączyć takie dwa kawałki miedzii , bedzie to wy3małe...?? Kuna.. mam 10 pomysłów na minute na wykonanie bloczka... jak tylko bede miał materiały to sie zabieram do roboty:D (ale to bedzie długo trwało bo sql...:/) Edit PS od kąd sie zainteresowałem WC to mam chęć zrobić takie wypaśne WC... poprostu na płycie cały system rurek... moscety(chyba tak sie to pisze) NB SB... do tego grafa proc... aha.. czy można chłodnice zamontować z przodu kompa w miejscy 4 napędów 5.25...? do tego na przodzie wskaźnik przepływu i wentyl 120... wszystko ładnie zapakowane:D a moze lepiej tak nie robić bo ciepłe powietrze wróci sie do kompa? a możeby wyciągać powietrze przez ta chłodniczke na przód...? ale mam plany.. ehh.. Edytowane 29 Maja 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 widze ze ladnie podpalony jestes ale to dobrze =) ogolnie polecam wrzucic nagrzewnice ja dach i wyciagac powietrze poza obudowe poprzez szroud. 2X120 jakies swiecace i slicznie to wyglada... =) od tylu albo od dolu jakies wentyle wiejace do srodka obudowy i git. popatrz na WC roznych ludzi w dziale nasze WC (przyklejony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 ...i koniecznie WC na "moscety" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 ...i koniecznie WC na "moscety" :P 1470966[/snapback] widziałem kilka wersji... mofsety moscety... w każdym razie chodzi mi o to co sie grzeje na płyccie i chyba odpowiada za napięcie;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 A ja bym radził na początek coś prostego 1 bloczek itp. Jak sie podszkolisz, zdobędziesz doświadczenia i upewnisz sie ze żeczywiście Wc to jest to to wtedy zabieraj sie za ambitniejsze projekty. Bo może skei skończyć na tym że wydasz kupe pieniędzy , zmarnujesz dużo czasu a dojdziesz na końcu do wniosku ,że po mi tak naprawde Wc albo coś żle poskładasz i popsujesz coś w kompie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) mofsety moscety 1471008[/snapback] Po prostu mosfet - taki jakis dziwny tranzystor. Edytowane 29 Maja 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 taki projekcik/wizje mam... 99tomcat dobrze prawisz:P o to mi właśnie chodzi... najpierw zobacze jak to mi pójdzie, ale widząć bloczki misiu15go to mi sie odechciewa...:/ a do tego nie mam kompletnie na to materiałów... popytam ale wątpie zeby u mnie gdzieś można było kupić plekse takiej grubości czy miedź... moze ktoś ma jakissklep internetowy z takimi rzeczami....? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...