Skocz do zawartości
hinco

Moje Śmieszne Bloczki

Rekomendowane odpowiedzi

Tez sie nakrecilem na robienie bloczku ale ja bede robil na NB wiec nie musi byc super wydajny ;) Mam pytanie czy do szlifierki kątowej mozna dostac jakies takie male tarcze aby mozna bylo ladnie ciac rowki w takiej malej sztabce miedzie 40x40?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używałem brzeszczota (rulz & roz ;) )

do boszka można mie 1 mm ( w praktyce wyjdzie rowek 1.2-1.5 mm

ale chyba są jeszcze 0.8 mm ale nie jestem pewien

najlepiej to mając szliwierke stacjonarną założy tarcze pod to deseszczka i poprostu "posuwaź" ;) pod nią bloczek żeby rowki robi (tak bed robi w najbliższym czasie... [; )

chyba o to Ci chodziło :D

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rhezuz: Ja ci tutaj nie pomoge :P Jestem zbyt leniwy zeby zmierzy a ty jeszcze bardziej zeby przejzec topici o tych plytach :P

hinco: chodzilo mi o jakiej srednicy sa najmniejsze tarcze, NIE najciensze tylko najmniejsze :D i czy takie male jak np. od multiszlifierki mozna podpiac do szlifierki kątowej (pop. nazywanej boshem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa aja zrobilem taki spodzik ...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zeby zobaczyc jak to jest .. ;] he myslicie ze on sie do czegos nada .. ?? wymiary jego to 45x45 grubosc dna jest okolo 2mm w tych wywierconych dziurkach .. jak zdobede baterie do aparatu to pokaze jaki zrobilem top z plexi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mój spodek poszedł do jakiegoś wielkiego ślusarza który sie ma zmierzy z lutowaniem :lol:

Pipapol nice nice :D

to bedzie skręcane czy lutowane?

myśle że na jakiś NB wejdzie ;)

@bHugoZak

Do 'bosza' to są chyba 115 najmniejsze

a do dremelka to nie wiem ale są żędu 3-5cm, nie wiem, nie mam dremla to nie jestem pewien

ale jeżeli chcesz zrobi nacięcia w miedzi bez odcinania boków to bedzie ciężko ;)

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pipapol nice nice :D

to bedzie skręcane czy lutowane?

myśle że na jakiś NB wejdzie ;)

1556410[/snapback]

on bedzie skrecany .. bo top bedzie z plexy .. ale musze jeszcze jakies wymiary zlapac na jakies otwory na NB .. i zrobic inny top .. heh bo narazie zrobilem taki na P4 zeby zobaczyc .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag odnosnnie lutowania bloku

jeżeli mamy spód i przelotkę to pokrywamy pastą lutowniczą lub topnikiem powierzcznie które mamy zlutować , pózniej spód podgrzewmy i pokrywamy cyną miejsce lutowania , nakadamy przelotke i zgrzewamy żeby sie wszystko ładnie zatopiło , na gorąco moża poprawic ułożenie przelotki jakby krzywo nam sie założyło , generalnie łatwizna :)

tylko niech mi ktus powie czym usunonc przebarwienie miedzi po lutowaniu ze środka bloku??

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tokarz Ci pomagał :?:mi chodziło o to czy spód z finami bedzie przykręcony czy przylutowany do ścianek ?

:?:

1557272[/snapback]

z tego co kiedyś pisali główni prodducenci blkoów na forum: 1,5mm powinno być optymalnie (celuj miedzy 1 a 2mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę tworzyć nowego tematu, wiec zapytam tutaj.

Jaka będzie optymalna grubość (wysokość) dna bloku nad jądrem procesora?

1557433[/snapback]

Wg coolingmaster jest to 1/5 wysokosci finów/grubosc materiału.

Ja stosuje dno grubosci 1,5mm - w prototypie ice-x uzylem dna 2,5mm i okazalo ze jest to za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój ma poniżej 2mm spód i finy 8mm, to wychodzi 1/4 wysokści fiznów, czyli za grube? może da sie coś przypolerowa tak do 1.5 mm :D

jak myślicie, ten blok bedzie w stanie zastąpic box od Celka D, czy raczej go upchną na NB ew. na Celerona Tualatin ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myślicie, ten blok bedzie w stanie zastąpic box od Celka D, czy raczej go upchną na NB ew. na Celerona Tualatin ... ?

1557875[/snapback]

Ale zadajesz pytania...

Kazdy blok bedzie wydajniejszy od coolera boxowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zadajesz pytania...

Kazdy blok bedzie wydajniejszy od coolera boxowego...

1557901[/snapback]

nawet mój ? :| no bez przesady, ale ok, jak zastąpi boxa to jutro robie reza i wogóle plexi-poliwęglan day ;)

postaram sie o WC full homemade )czyli ile moge zrobie sam [; )

najwyżej wsadze do starego kompa który bedzie siory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile mniej więcej kosztowało by "wycięcie" spodu bloku, z kostki miedzi w zakładzie na obrabiarce CNC? Ktoś się orientuje?

1557990[/snapback]

Jak zmaówisz 1 sztuke to zapłacisz za napisanie programu i prace frezarki bedzie to koło 100-200zł jak wezmiesz 1000 sztuk to zapłacisz po 20zł za spód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa jestem ciekawy jak wplywa paiaskowanie na osiagniecia bloku .. bo chcial bym sobie wypiaskowac uriela w srodku .. czego mogl bym sie spodziewac ?

1559159[/snapback]

Jezeli powiem Ci ze F2S jest piaskowiany, starczy Ci taka odpowiedz? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli powiem Ci ze F2S jest piaskowiany, starczy Ci taka odpowiedz? ;]

1559164[/snapback]

hehe no wlasnie nie bardzo .. .bo nie wiem jak piaskowanie ma sie do wydajnosc ii .. ;] wiedz moze mnie oswiecisz ?? :lol: :lol: :lol: :lol:

pipanol-pl powiedz czym zrobiłeś te fajne wgłębienie przypominajće kwadracik w bloczku (to cuś w którym zrobiłeś ser szwajcarski :wink: )  :D  Poddoba mi sie  :wink:

1559233[/snapback]

aa to zrobilem frezarka .. jakas tam .. he mialem mozliwosc pobawienia sie jakis czas wiedz sobie powiercilem .. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no wlasnie nie bardzo .. .bo nie wiem jak piaskowanie ma sie do wydajnosc ii .. ;] wiedz moze mnie oswiecisz ??  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

aa to zrobilem frezarka .. jakas tam .. he mialem mozliwosc pobawienia sie jakis czas wiedz sobie powiercilem .. ;]

1559328[/snapback]

Piaskowanie daje chropowata pow dzieki czemu powieksza sie oddawanie ciepła bo robia sie jak by mikroskopijne wgłebienia w miedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile by kosztowało pochromowanie bloku ???

1558117[/snapback]

z tego co wiem chromowanie zderzaka kosztuje ~100zł (tutaj sądze, ze niewiele mniej)

i kto takie rzeczy zrobi?

1558641[/snapback]

zakłady takie sie nazywają 'galwanizerniami'

pytanie brzmi: po co? zeby wygladał jak CPC?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem chromowanie zderzaka kosztuje ~100zł (tutaj sądze, ze niewiele mniej)

zakłady takie sie nazywają 'galwanizerniami'

pytanie brzmi: po co? zeby wygladał jak CPC?!

1559426[/snapback]

CPC jest pozłacane a nie chromowane.. ;]

Chyba ze o czyms nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi