hinco Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 cos nie rozumiem, jaki układ według mobo? oświec mnie :D :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Tez sie nakrecilem na robienie bloczku ale ja bede robil na NB wiec nie musi byc super wydajny ;) Mam pytanie czy do szlifierki kątowej mozna dostac jakies takie male tarcze aby mozna bylo ladnie ciac rowki w takiej malej sztabce miedzie 40x40? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 ja używałem brzeszczota (rulz & roz ;) ) do boszka można mie 1 mm ( w praktyce wyjdzie rowek 1.2-1.5 mm ale chyba są jeszcze 0.8 mm ale nie jestem pewien najlepiej to mając szliwierke stacjonarną założy tarcze pod to deseszczka i poprostu "posuwaź" ;) pod nią bloczek żeby rowki robi (tak bed robi w najbliższym czasie... [; ) chyba o to Ci chodziło :D :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 chodzi mi o to czy owory do mocowania chłodzenia na nb są równolegle w stosunku do boku nb czy po przekątnej na jego rogach no i rozstaw otworów jaki jest na nf7 i dfi lanparyt nf4 ultrad/sli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 rhezuz: Ja ci tutaj nie pomoge :P Jestem zbyt leniwy zeby zmierzy a ty jeszcze bardziej zeby przejzec topici o tych plytach :P hinco: chodzilo mi o jakiej srednicy sa najmniejsze tarcze, NIE najciensze tylko najmniejsze :D i czy takie male jak np. od multiszlifierki mozna podpiac do szlifierki kątowej (pop. nazywanej boshem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 HugoZak : :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 aa aja zrobilem taki spodzik ... zeby zobaczyc jak to jest .. ;] he myslicie ze on sie do czegos nada .. ?? wymiary jego to 45x45 grubosc dna jest okolo 2mm w tych wywierconych dziurkach .. jak zdobede baterie do aparatu to pokaze jaki zrobilem top z plexi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) a mój spodek poszedł do jakiegoś wielkiego ślusarza który sie ma zmierzy z lutowaniem :lol: Pipapol nice nice :D to bedzie skręcane czy lutowane? myśle że na jakiś NB wejdzie ;) @bHugoZak Do 'bosza' to są chyba 115 najmniejsze a do dremelka to nie wiem ale są żędu 3-5cm, nie wiem, nie mam dremla to nie jestem pewien ale jeżeli chcesz zrobi nacięcia w miedzi bez odcinania boków to bedzie ciężko ;) Edytowane 20 Lipca 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Pipapol nice nice :D to bedzie skręcane czy lutowane? myśle że na jakiś NB wejdzie ;) 1556410[/snapback] on bedzie skrecany .. bo top bedzie z plexy .. ale musze jeszcze jakies wymiary zlapac na jakies otwory na NB .. i zrobic inny top .. heh bo narazie zrobilem taki na P4 zeby zobaczyc .. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 tokarz Ci pomagał :?:mi chodziło o to czy spód z finami bedzie przykręcony czy przylutowany do ścianek ? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Nie chcę tworzyć nowego tematu, wiec zapytam tutaj. Jaka będzie optymalna grubość (wysokość) dna bloku nad jądrem procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) kilka uwag odnosnnie lutowania bloku jeżeli mamy spód i przelotkę to pokrywamy pastą lutowniczą lub topnikiem powierzcznie które mamy zlutować , pózniej spód podgrzewmy i pokrywamy cyną miejsce lutowania , nakadamy przelotke i zgrzewamy żeby sie wszystko ładnie zatopiło , na gorąco moża poprawic ułożenie przelotki jakby krzywo nam sie założyło , generalnie łatwizna :) tylko niech mi ktus powie czym usunonc przebarwienie miedzi po lutowaniu ze środka bloku?? Edytowane 20 Lipca 2005 przez rhezuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 tokarz Ci pomagał :?:mi chodziło o to czy spód z finami bedzie przykręcony czy przylutowany do ścianek ? :?: 1557272[/snapback] z tego co kiedyś pisali główni prodducenci blkoów na forum: 1,5mm powinno być optymalnie (celuj miedzy 1 a 2mm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Nie chcę tworzyć nowego tematu, wiec zapytam tutaj. Jaka będzie optymalna grubość (wysokość) dna bloku nad jądrem procesora? 1557433[/snapback] Wg coolingmaster jest to 1/5 wysokosci finów/grubosc materiału. Ja stosuje dno grubosci 1,5mm - w prototypie ice-x uzylem dna 2,5mm i okazalo ze jest to za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 mój ma poniżej 2mm spód i finy 8mm, to wychodzi 1/4 wysokści fiznów, czyli za grube? może da sie coś przypolerowa tak do 1.5 mm :D jak myślicie, ten blok bedzie w stanie zastąpic box od Celka D, czy raczej go upchną na NB ew. na Celerona Tualatin ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 jak myślicie, ten blok bedzie w stanie zastąpic box od Celka D, czy raczej go upchną na NB ew. na Celerona Tualatin ... ? 1557875[/snapback] Ale zadajesz pytania... Kazdy blok bedzie wydajniejszy od coolera boxowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Ale zadajesz pytania... Kazdy blok bedzie wydajniejszy od coolera boxowego... 1557901[/snapback] nawet mój ? :| no bez przesady, ale ok, jak zastąpi boxa to jutro robie reza i wogóle plexi-poliwęglan day ;) postaram sie o WC full homemade )czyli ile moge zrobie sam [; ) najwyżej wsadze do starego kompa który bedzie siory :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Ile mniej więcej kosztowało by "wycięcie" spodu bloku, z kostki miedzi w zakładzie na obrabiarce CNC? Ktoś się orientuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Ile mniej więcej kosztowało by "wycięcie" spodu bloku, z kostki miedzi w zakładzie na obrabiarce CNC? Ktoś się orientuje? 1557990[/snapback] Jak zmaówisz 1 sztuke to zapłacisz za napisanie programu i prace frezarki bedzie to koło 100-200zł jak wezmiesz 1000 sztuk to zapłacisz po 20zł za spód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 To raczej kupię gotowy blok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 a ile by kosztowało pochromowanie bloku ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 i kto takie rzeczy zrobi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 aa jestem ciekawy jak wplywa paiaskowanie na osiagniecia bloku .. bo chcial bym sobie wypiaskowac uriela w srodku .. czego mogl bym sie spodziewac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 aa jestem ciekawy jak wplywa paiaskowanie na osiagniecia bloku .. bo chcial bym sobie wypiaskowac uriela w srodku .. czego mogl bym sie spodziewac ? 1559159[/snapback] Jezeli powiem Ci ze F2S jest piaskowiany, starczy Ci taka odpowiedz? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 nie wiem o jakie WAm piaskowanie chodzi..:/ takie coś jakie jest wykonywane przed nałożeniem lakierów na karoserie samochodów czy jakieś inne ? i gdzie to sie robi ?? :yellow_man: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 pipanol-pl powiedz czym zrobiłeś te fajne wgłębienie przypominajće kwadracik w bloczku (to cuś w którym zrobiłeś ser szwajcarski :wink: ) :D Poddoba mi sie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Jezeli powiem Ci ze F2S jest piaskowiany, starczy Ci taka odpowiedz? ;] 1559164[/snapback] hehe no wlasnie nie bardzo .. .bo nie wiem jak piaskowanie ma sie do wydajnosc ii .. ;] wiedz moze mnie oswiecisz ?? :lol: :lol: :lol: :lol: pipanol-pl powiedz czym zrobiłeś te fajne wgłębienie przypominajće kwadracik w bloczku (to cuś w którym zrobiłeś ser szwajcarski :wink: ) :D Poddoba mi sie :wink: 1559233[/snapback] aa to zrobilem frezarka .. jakas tam .. he mialem mozliwosc pobawienia sie jakis czas wiedz sobie powiercilem .. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 hehe no wlasnie nie bardzo .. .bo nie wiem jak piaskowanie ma sie do wydajnosc ii .. ;] wiedz moze mnie oswiecisz ?? :lol: :lol: :lol: :lol: aa to zrobilem frezarka .. jakas tam .. he mialem mozliwosc pobawienia sie jakis czas wiedz sobie powiercilem .. ;] 1559328[/snapback] Piaskowanie daje chropowata pow dzieki czemu powieksza sie oddawanie ciepła bo robia sie jak by mikroskopijne wgłebienia w miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 a ile by kosztowało pochromowanie bloku ??? 1558117[/snapback] z tego co wiem chromowanie zderzaka kosztuje ~100zł (tutaj sądze, ze niewiele mniej) i kto takie rzeczy zrobi? 1558641[/snapback] zakłady takie sie nazywają 'galwanizerniami' pytanie brzmi: po co? zeby wygladał jak CPC?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 z tego co wiem chromowanie zderzaka kosztuje ~100zł (tutaj sądze, ze niewiele mniej) zakłady takie sie nazywają 'galwanizerniami' pytanie brzmi: po co? zeby wygladał jak CPC?! 1559426[/snapback] CPC jest pozłacane a nie chromowane.. ;] Chyba ze o czyms nie wiem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...