Skocz do zawartości
tanx

Stara Płyta Główna-nie Wykrywa Cd-romu-skąd Bios?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, a więc zacznę tak, złożylem sobie w ostatnim czasie starego kompa o takiej konfiguracji:

Pentium 120mhz 64mb ram(simmy 4x16mb) grafika trio64V 2mb z akceleracją 3d voodoo II 12mb :lol: HDD 6,4gb segate

Problemy mam takie:

nie chce mi płyta uznać żadnego z cd-romów co podłączam, co mam zorbić psize detecting i późnij none.............................tymczasem każde HDD wykrywa(podłączyłem pod pierwszą taśmę IDE i pod drógą, zmieniałem zworowanie slave master itp. i nadal płyta nie wykrywa cd-romu............... :angry: Może ta ten bios jeszce nie obsługuje CD, skąd ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> do takiego złomu nowy bios??(na płycie są takie napisy: award software '95, bestkey(chyba firma jej) i intel PClset. to chyba wszystko.

Kolejny problem tro załatwiłem se porcka tez 200mhz pentium(bezx mmx) i wsadziłem do plyty głównej, wszytko oki działa tylko że nadal go wykrywa jako 120, jedem gostek mi mówił ze trzeba zmienić mnożnik na x3 i zegar na 66mhz tylko ja nie moge zxnaleść gdzie to się zmienia, może pomożecie??

Z GÓRY DZIĘX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare biosy w ogole nie wykrywaly cdromow bo i po co? Skoro wszystko i tak bedzie dzialac tak jak powinno, dodaj sobie do autoexec'a i configa co trzeba i cdrom bedzie dzialac pod dosem, a windows i tak sam wkrywa.

Podaj ten ciag znakow:

Dołączona grafika

Albo poszukaj nazwy producenta i modelu na plycie (powinny byc napisane).

Opis zworek znajdujacych sie na plycie zanajdziesz w instrukcji czasem tez opis jest nadrukowany na plycie wiec poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W windowsie też mnie wykrywa mi tego CD-romu(próbowałem już 2 napędy) Dołączam screena z porgramu wykrywającego bios-a.

Gdby załączynik(poza tym znacznie zmniejszyłem rozmiar pliku) nie działał oto informacjie o nim:

BIOS Type: Award Modular BIOS v.4.50PG

BIOS Date: 02/20/96

BIOS ID: 03/20/96-i430FX-2a59CA29C-00

OEM Sign-On: ATC-1000 INTEL 82430FX BIOS VER:2.3 02-20-96

Super I/0: Winbond 787IF (use 89h) rev 0 found at port 250h

Chipser Intel Triton 430FX rev 2

CPU:

-Type: P54C

-Speed: 119 Mhz

-Max Speed: Unknown

BIOS ROM:

-In socket: Unknown

-Size: Unknown

Memory:

-Installed: 63 MB

-Maximum: Unknown

I powiedzcie jak zmienić mnożnik i zegar w płycie głównej, bo ja nigdzie tego nie mogę znaleść.............

Z GORY DZIĘX

Edytowane przez tanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Procka ustawiłem noewgo, wsyztko super, tylko mam jeden wielki prodlem a mianowcie AWDFLASH nie wykrywa mitego biosu co mi9 dałeś linka, pisze uknow bios............. :angry:

Może go jakimś inny porgramem zainstalować?? :unsure:

Edytowane przez tanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes denerwujacy i to bardzo, przeciez dalem Ci wszystko jak na tacy, a Tobie dalej nie chce sie zajrzec do instrukcji i ustawic zworki tak jak masz tam opisane?

Jest w niej napisane jak ustawic wszystkie zworki wiec nie badz leniwy i nie nudz juz na forum tylko ustaw wszystko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi