tanx Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 witam, a więc zacznę tak, złożylem sobie w ostatnim czasie starego kompa o takiej konfiguracji: Pentium 120mhz 64mb ram(simmy 4x16mb) grafika trio64V 2mb z akceleracją 3d voodoo II 12mb :lol: HDD 6,4gb segate Problemy mam takie: nie chce mi płyta uznać żadnego z cd-romów co podłączam, co mam zorbić psize detecting i późnij none.............................tymczasem każde HDD wykrywa(podłączyłem pod pierwszą taśmę IDE i pod drógą, zmieniałem zworowanie slave master itp. i nadal płyta nie wykrywa cd-romu............... :angry: Może ta ten bios jeszce nie obsługuje CD, skąd ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> do takiego złomu nowy bios??(na płycie są takie napisy: award software '95, bestkey(chyba firma jej) i intel PClset. to chyba wszystko. Kolejny problem tro załatwiłem se porcka tez 200mhz pentium(bezx mmx) i wsadziłem do plyty głównej, wszytko oki działa tylko że nadal go wykrywa jako 120, jedem gostek mi mówił ze trzeba zmienić mnożnik na x3 i zegar na 66mhz tylko ja nie moge zxnaleść gdzie to się zmienia, może pomożecie?? Z GÓRY DZIĘX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Stare biosy w ogole nie wykrywaly cdromow bo i po co? Skoro wszystko i tak bedzie dzialac tak jak powinno, dodaj sobie do autoexec'a i configa co trzeba i cdrom bedzie dzialac pod dosem, a windows i tak sam wkrywa. Podaj ten ciag znakow: Albo poszukaj nazwy producenta i modelu na plycie (powinny byc napisane). Opis zworek znajdujacych sie na plycie zanajdziesz w instrukcji czasem tez opis jest nadrukowany na plycie wiec poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) W windowsie też mnie wykrywa mi tego CD-romu(próbowałem już 2 napędy) Dołączam screena z porgramu wykrywającego bios-a. Gdby załączynik(poza tym znacznie zmniejszyłem rozmiar pliku) nie działał oto informacjie o nim: BIOS Type: Award Modular BIOS v.4.50PG BIOS Date: 02/20/96 BIOS ID: 03/20/96-i430FX-2a59CA29C-00 OEM Sign-On: ATC-1000 INTEL 82430FX BIOS VER:2.3 02-20-96 Super I/0: Winbond 787IF (use 89h) rev 0 found at port 250h Chipser Intel Triton 430FX rev 2 OS: Microsoft Windows 98 Version: 4.10.1998 CPU: -Type: P54C -Speed: 119 Mhz -Max Speed: Unknown BIOS ROM: -In socket: Unknown -Size: Unknown Memory: -Installed: 63 MB -Maximum: Unknown I powiedzcie jak zmienić mnożnik i zegar w płycie głównej, bo ja nigdzie tego nie mogę znaleść............. Z GORY DZIĘX Edytowane 29 Maja 2005 przez tanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Nowszy bios masz tutaj: http://rom.by/bios/A-trend/1000/1000_ver_r..._from_ROMby.rar Tutaj instrukcja do plyty, poszukaj w niej zworek o ile w ogole cos w niej jest ;-) http://mobokive.dyndns.org/Archive/A-trend...c-1000/1000.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) Witam, Procka ustawiłem noewgo, wsyztko super, tylko mam jeden wielki prodlem a mianowcie AWDFLASH nie wykrywa mitego biosu co mi9 dałeś linka, pisze uknow bios............. :angry: Może go jakimś inny porgramem zainstalować?? :unsure: Edytowane 30 Maja 2005 przez tanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Jestes denerwujacy i to bardzo, przeciez dalem Ci wszystko jak na tacy, a Tobie dalej nie chce sie zajrzec do instrukcji i ustawic zworki tak jak masz tam opisane? Jest w niej napisane jak ustawic wszystkie zworki wiec nie badz leniwy i nie nudz juz na forum tylko ustaw wszystko! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...