Skocz do zawartości
F!lip`

Problem Z Updatem Bios'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z tego powodu, że nie znam się zbyt dobrze na tych klockach, a nie chcę niczego spieprzyć proszę was o pomoc. Czytałem już różne Faq i topici związane z aktualizacją BIOSu. Jednak czym więcej tego czytam, tym bardziej mi się miotla w głowie.

Przykładowo sprawdzałem jednym programem producenta biosu - wyskoczyło mi: Phoenix, a w innym programie: Award (no chyba, że przeczytałem co innego :P). Na moje szare komórki jest to jednak ten drugi typ (pisze przy ładowaniu komputera :)).

Teraz podaje linki do screenów z informacją o moim BIOSie, płycie głównej etc.

Informacje z programu Everest:

screen 1

screen 2

screen 3

Informacje z programu SiSoft Sandra:

screen 1

screen 2

A tu z BIOS Agent:

screen

Myśle, że opisywać sprzętu już nie musze, bo wszystko widać na screenach.

Teraz proszę was o pomoc, czy aby opłaca się updatować BIOS, jakie bedą z tego korzyści, niebezpieczeństwa no i najważniejsze: jak to zrobić - krok po kroku: wolałbym aby to było opisane dla osoby, która 1wszy raz to robi :)

Szukałem już plik BIOSu, ale niestety nie mogę znaleźć :(

pozdrawiam

Edytowane przez F!lip`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj nazwę płyty gł. Wejdź na stronę producenta i tam napewno jest wszystko Si;) ;]. Postępuj podług wskazuwek na stronie producetna.

szukałem już tam i nie znalazłem, ale jak pisałem wyżej - możliwe, że źle szukałem.

Troche mi te programy i topici namotlały w głowie, a nie chce ryzykować :)

Edytowane przez F!lip`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podana nazwe plyty oraz model, wiec wpisujesz w google nazwe producena, wchodzisz na strone producena wybierasz na niej model swojej plyty, sciagasz bios, tworzysz dyskietke bootowalna, nagrywasz na nia bios i uruchamiasz z niej komputer, nastepnie tworzysz kopie oryginalnego biosu, a nastepnie wgrywasz nowy.

Tyle, ze jest jeden maly problem, ktora masz wersje plyty? Poszukaj czy nie ma gdzies na plycie napisane bo jak wgrasz bios do zlej wersji to moze nie dzialac po wgraniu ;-)

Biosy masz tutaj:

http://www.procomp.com.tw/driver/j2-1.asp?type=bvc3a

Teraz masz 1.6 czyli for PCB V1.0P/10.B ale ten najnowszy jest tylko do for PCB V1.0B wiec jak nie masz takiej wersji to nie wgrywaj.

Po co chcesz wgrywac nowy bios? Jak plyta dziala to nie ruszaj bo zepsujesz i bedzie placz ;-)

Do tego skoro pytasz jakie beda korzysci to znaczy, ze upgrade nie jest Ci potrzebny i nie bedziesz mial żadnych korzysci.Wiec lepiej go nie rob bo popsuc latwo, a naprawic juz trudniej.

PS. Phoenix = stary award. wiec to jedno i to samo.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :)

Chodzi mi głównie o wydajność, czy komputer będzie działał szybciej z nowym biosem.

Narazie mam inny problem - tutaj (możliwe, że związany z właśnie z starym BIOSem). Będe wdzięczny, jak tam zajrzysz, bo widze, że się znasz :) Poprostu chce wycisnąć z kompe tyle ile się da :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi