Skocz do zawartości
nadi

Stabilność ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

1 Szukałem przy pomocy opcji szukaj trochę mi to zajeło i nie ma tego napewno więc nikt niech nie mówi że już było

2 Następnie mam ecs k7s5a i bios z 26.6.2002r czyli w miarę nowy bios mam ustawiony na optymal nic więcej nie zmieniałem posiadam xp 1700+ i 512 sdramu 1 kość 133 MHz i przy tych ustawieniach ramu proc i ram chodzą na 100MHz/100MHz na 133Mhz już się wieszają jak ustawić timingi aby szło na 133MHz sprawdzałem już różne kości lecz żadne nie chcą działać .

Prośba o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to staly problem k7s5a w trybie synchronicznym wszystko dziala ok ale w trybie asyncchronicznym kom sie wiesza. Napewno pomaga wymiana sdr na ddr a jesli nie to musisz sie "meczyc" w trybie 100/100

Hmmm. o ile wiem to AXP 1700+ ma szynę 133(DDR) i kości PC133MHz też działają nz tej szynie, więc nie ma tu mowy o dzialaniu asynchronicznym.

Zarówno 100/100 jak 133/133(wskazane dla tego konfigu) to tryby synchroniczne.

NADI: jak chcesz ustawić timingi to daj największe cyferki jakie zobaczysz, ustaw SAFE lub CL3, ale moim zdaniem to nie pomoże. Przełuż kość do drugiegislotu i spróbuj, jak nie pomoże uaktualnij bios na nowszu lub starszy-bo są znaczne różnice(ja mam obecnie 020428.rom-bo mi najbardziej pasuje), jak nie pomoże pożycz od kogoś inną kość najlepiej i SDR i DDR i popróbuj, pożucz jakiś mocny zasilacz, może pomoże jak to wszystko nie pomoże to idz do serwisu i niech oni się martwią(powinni wymienić Ci płytę) Nie ma na to złotego sposobu. Jedno jest pewne powinno działać na 133/133 i jak nie chce to możesz reklamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O sorry zle zrozumialem temat myslalem ze tylko ram ustawia na 133. Co do AXP masz racje musi dzialac w trybie synchronicznym 100/100 lub 133/133. Mialem kiedys ta plytke ale tak szybko jak ja kupilem tak szybko sie jej pozbylem :)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to staly problem k7s5a w trybie synchronicznym wszystko dziala ok ale w trybie asyncchronicznym kom sie wiesza. Napewno pomaga wymiana sdr na ddr a jesli nie to musisz sie "meczyc" w trybie 100/100

Hmmm. o ile wiem to AXP 1700+ ma szynę 133(DDR) i kości PC133MHz też działają nz tej szynie, więc nie ma tu mowy o dzialaniu asynchronicznym.

Zarówno 100/100 jak 133/133(wskazane dla tego konfigu) to tryby synchroniczne.

NADI: jak chcesz ustawić timingi to daj największe cyferki jakie zobaczysz, ustaw SAFE lub CL3, ale moim zdaniem to nie pomoże. Przełuż kość do drugiegislotu i spróbuj, jak nie pomoże uaktualnij bios na nowszu lub starszy-bo są znaczne różnice(ja mam obecnie 020428.rom-bo mi najbardziej pasuje), jak nie pomoże pożycz od kogoś inną kość najlepiej i SDR i DDR i popróbuj, pożucz jakiś mocny zasilacz, może pomoże jak to wszystko nie pomoże to idz do serwisu i niech oni się martwią(powinni wymienić Ci płytę) Nie ma na to złotego sposobu. Jedno jest pewne powinno działać na 133/133 i jak nie chce to możesz reklamować.

Potwierdzam !! Ustaw cl3 i musi smigac ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...