.:::PaStA:::. Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Czy opłacało by się zrobić 2 obiegi wody w WC??? Jeden obieg, np.: CPU NB i GPU a drugi obieg zeby chodził chłodnicę obiegu pierwszego? O ile by wzrosła wydajność całego wc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Moim zdaniem nie ma sensu bo i tak nie zejdzie sie z woda ponizej temp otoczenia a przy dobrej chlodnicy i mocnym nawiewie mozna dojsc prawie do temp otoczenia przy 1 obiegu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 taki system to: wieksze koszty, wieksze skomplikowanie (wiekszy szpan i ryzyko ze cos umrze) i raczej wyzsza temp (nieznacznie) - poniewaz wtedy musza chodzic 2 pompy, a kazda z nich oddaje do układu troche swojego ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Ganeon do tego drugiego wcaler nie trzeba użyć mega pompy najtańszy aquael będzie dobry. To pierwsza sprawa Druga t o to że to nie ma sensu chyba że zostanie zastosowane chłodzenie pierwszego układu ogniwem pelitera (mogłem pomylić coś w nazwie ogniwa) wtedy temp może spaść poniżej otoczenia ale to znowu wiąże sie z innymi problemami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 jak miałbyś do schłodzenia np. AMD 2500-2700MHz 2,1V i GF 6800Ultra (też kręconego) i NB jakieś 250MHz to myślę że byłby sens zwłaszcza że w upały taki konfig by grzał wodę jak czajnik ;) ewentualnie jeszcze rozwiązanie z dwiema nagrzewnicami, albo jedną chłodnicą (samochodową) i na tym wszystkim papst 170mm albo cztery 120mm :) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Czy opłacało by się zrobić 2 obiegi wody w WC??? Jeden obieg, np.: CPU NB i GPU a drugi obieg zeby chodził chłodnicę obiegu pierwszego? O ile by wzrosła wydajność całego wc ?? 1475683[/snapback] Jesli juz zastanawiac sie nad dwoma ukladami, to chyba sensowniej jeden obieg tylko CPU, a drugi GPU i NB... Wodne chlodzenie wodnego chlodzenia to lekko dziwny pomysl :unsure: IMHO duzy przerost formy nad trescia i osiagnietymi efektami... Zupelnie zgadzam sie z tym co napisal Saimek B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 CPU jest głównym dostawcą energii, gpu i nb wydzielaja jej o wiele mniej, jak byś zrobił 2 układy, to jeden był by cieplejszy od drugiego. Lepiej poprostu zamontować w jednym dwie chłodnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 CPU jest głównym dostawcą energii, gpu i nb wydzielaja jej o wiele mniej, jak byś zrobił 2 układy, to jeden był by cieplejszy od drugiego. Lepiej poprostu zamontować w jednym dwie chłodnice. 1477095[/snapback] Pomijajac sensownosc wodnego chlodzenia dla wodnego chlodzenia (;-) ) albo dwoch niezaleznych ukladow, to przeciez niczemu nie przeszkadzaloby to, ze jeden uklad bylby cieplejszy niz drugi :blink: Wiadomo, ze CPU najwiecej wydziela ciepla, ale zwroc uwage ile mocy ciagna TOPowe grafiki (tym bardziej po OC i w nieszczesnym SLI :mur: ) i ile tym samym ciepla wydzielaja... mostek NB tez potrafi sie niezle grzac przy ostrzejszym traktowaniu niemal na kazdej platformie Slowem - IMHO nie ma co kombinowac, bo jeden przemyslany uklad z dobra chlodnica (dobrymi chlodnicami) spokojnie wystarczy do schlodzenia wszystkiego co potrzeba. Dla uzyskania temp nizszej o 10stC (np. dla CPU)moznaby kombinowac, ale nie nalezy popadac w absurd dla 2-3stC mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Czy opłacało by się zrobić 2 obiegi wody w WC??? Jeden obieg, np.: CPU NB i GPU a drugi obieg zeby chodził chłodnicę obiegu pierwszego? O ile by wzrosła wydajność całego wc ?? 1475683[/snapback] Sam o tym myślę - ale to ogrom roboty... i niewiele to da... Ja kombinuję tak - na chłodnicę założyć ogniwo peltiera (oczywiście nie rezygnować z wiatraków) niech się mrozi z jednej strony. Na ogniwo blok wodny a woda chłodzona w trzecim kadecie (bo mam już 2 zamontowane) i chłodzona wolnoobrotowym wiatrakiem 120mm. Dzięki temu woda będzie miała temperaturę powietrza... w moim WC i tak już prawie ma ;-) Ale ponieważ leży mi kompletny zestaw WC niewykorzystany i dwa ogniwa peltiera też mam to może zrobię mały test (kiedyś) i zobaczę czy to coś da oprócz wielkiego rachunku za prąd ;-) Mam też kilka nagrzewnic aluminiowych - może zamiast kadeta je użycję do chłodzenia ogniwa... a niech sobie korodują ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonczeq Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Sam o tym myślę - ale to ogrom roboty... i niewiele to da... Ja kombinuję tak - na chłodnicę założyć ogniwo peltiera (oczywiście nie rezygnować z wiatraków) niech się mrozi z jednej strony. Na ogniwo blok wodny a woda chłodzona w trzecim kadecie (bo mam już 2 zamontowane) i chłodzona wolnoobrotowym wiatrakiem 120mm. Dzięki temu woda będzie miała temperaturę powietrza... w moim WC i tak już prawie ma ;-) Ale ponieważ leży mi kompletny zestaw WC niewykorzystany i dwa ogniwa peltiera też mam to może zrobię mały test (kiedyś) i zobaczę czy to coś da oprócz wielkiego rachunku za prąd ;-) Mam też kilka nagrzewnic aluminiowych - może zamiast kadeta je użycję do chłodzenia ogniwa... a niech sobie korodują ;-) 1478922[/snapback] Całkiem dobry pomysł, niech ktoś wreszcie odpali taki układ i pokaże, że daje to 2 stopnie różnicy :D a dużo więcej kłopotu i bałaganu :D Może tylko taki test udowodni niektórym, że tego typu pomysły dadzą tyle w przeciętnym wc co zamontowanie wydajniejszego wiatraka na chłodnicy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) Ja miałem podwójny układ ale chłodził on tylko procek. Mianowicie pierwszy układ blok wodny na CPU + atman 302 + peltier drugi układ 2x kadet + atman 305 + coś bloczkopodobnego na peltierze złożony tylko poto aby zmniejszyć wachania między stresem a iddle. Teraz chodzi na pojedyńczym obiegu(pelter + bloczek + atman 305 + dwa kadeciaki) Edytowane 8 Czerwca 2005 przez Dr_Ozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...