Skocz do zawartości
nukersss

Podkręcanie P4 2,8

Rekomendowane odpowiedzi

Chiałbym podkręcić mojego procka. Nigdy nie interesowałem sie zbytnio sprzętem i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Chłodzenie jest dobre TT Combo Cool Pipe 101 - 50-58 st. Nie zapomniajcie, że prescoty sie mocno grzeją a abity zawyżają temperature smile.gif

Chciałbym sie dowiedzieć jak pozmieniać ustawienia w biosie aby były optymalne. Nie chciałbym narazie zwiększac napięcia na procku ale tylko FSB. Mam problem z ustawianiem Dram ratio, agp ratio - niewiem jaka opcja jest najbardziej optymalna. A co to jest za opcja N/b strap CPU as? Do jakich wartości można go mniej więcej kręcić bez zwiększania napięcie? Wiem że zadaje durne pytania ale nigdy nie zajmowłaem sie takimi rzeczami i niechciałbym czegoś zwalić. Prosze pomóżcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agp i pci zablokowane na 66/33

fsb krec starajac sie miec pamieci synhronicznie (ta sama predkość) - jakie osiagniesz zalezy od egzemparza (sadze ze 220 spokojnie bez zwiekszenia napiecia. a moze nawet wiecej)

ps. podaj jaka masz plyte, bo to ze abit nam niewiele mówi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już go kręciłem do fsb 220. Będę próbował więcej... A może zwiększe napiecie? O ile na dobry początek?(mam standartowe- 1,38v). DRam ratio mam na 1:1! AGP ratio(CPU:agp:pci) na 7:2:1. Nie wiem tylko do czego służy „N/B starp CPU as”-ja mam ustawine na „BY CPU”, ale do wyboru jest PSB400/PSB/533/PSB800/PSB667. Co to za opcja? A co do płyki to mam Abite IS7-E(Intel i865-ICH5).Podobno idzie na nich kręcić ! :) Jest o niej dużo na forum. Dual nie wchodzi w gre bo mam jedną kość:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym podkręcanie to jest różnie, ja bez zmiany napięcia na moim Prescott'cie podkręciłem go o 1 GHz ( 2,4 - 3,6 ) Tyle, że na Freeze'rze. Co do Twojego to nie wiem jak on będzie się zachwowywać na ASUS'ie poprostu pórbuj tak FSB co 5 i patrz czy komp się włączy, czy jest stabilny czy temperatura jest dobra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie podnoś dopiero wtedy kiedy juz nie bedziesz w stanie podnosic dalej fsb (zeby komp był stabilny). jednoczesnie kontroluj temperatury. prescotty sie grzeja.

DRam ratio utrzymuj 1:1 (tak jest najwydajniej, ram i procesor działaja synhronicznie), AGP ratio dobieraj tak abys na agp i pci miał odpowiednio 66 i 33MHz (pewne odchylenia sa dopuszczalne - troche w góre :D)

powodzenia i pochwal sie wynikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest 3224 GHz(230x14). Jak narazie winda działa stabilnie. Temperatury bez większych zmian 54 w idle, a 62 w stresie. Będę probówał dalej bez zmiany napięcia. Robiłem test 3dmarkt05 i wyszło zaledwie 357 punktów chociaż karta też jest kręcona. Przedtem (bez kręcenia) miałem ponad 600 !!! Może to wina nowych sterowników, ale zmieniałem tylko z 70 na 71! Albo może to być coś z biosem(robiłem kilka razy load optimized defeaults). Poza tym urządzenia AGP może wykorzystywać 256mb pamięci systemowej(AG Paperture size-połowa ramu)!!! Może spróbuje ściągnąć OMEGI 53.03 – podobno najlepsze stery do mojej karty……

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno! Jak ustawić Dram timingi(cas latency time,actto preachage dealy, dram rsas to cas i precharge)??? Reszta ustawiona jak pisałem wczyściej:

clock: 230*14

Dram ratio:1:1

N/b strap Cpu s Psb800

Cpu power: 1.38v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi