Piszczel Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Mam aktualnie WC na procku, pompke w akwarium i nagrzewnice od Wolkswagena. Chciałbym jednak wykorzystać wodę do chłodzenia chipsetu oraz grafy. I tu pojawia się pytanie. Czy układ z taką chłodnicą schłodzi dostatecznie wodę. Teraz przy pełnym obciążeniu przez np. 4 godziny (kodowanie divx) mam ok. 50C - nigdy więcej niż 50 nie było. Zwykle utrzymuje się w okolicach 30C. Jeśli okarze się że woda będzie zbyt ciepła to są dwie możliwości: 1. Założyć dużą wydajną chłodnicę (raczej na dużą żona się nie zgodzi) 2. Zrobić drugi obieg. W jakiejc kolejności połączyć elementy? Jeśli najpierw proc to trochę mija się z celem chłodzenia chipsetu, bo teraz ma ok. 28C,a po włączeniu go w obieg wodny miałby chyba tyle co proc? Proc z grafy na końcu? Czy nie będzie miał za gorąco. W zasadzie chyba drugi obieg byłby najlepszy, ale trza drugą pomkę, zbiornik i chłodnicę. że nie wspomnę o przewodach, brr na samą myśl mi się nie chce. P.S. Ma ktoś odpowietrzenie w WC? Chciałbym mogł kompa przenosić a to wiązało by się z możliwością zapowietrzenia bloczku lub chłodnicy. W którym miejscu założyć odpowietrzenie? Czy najlepszy punkt to miejsce za procem? (U mnie jest to najwyższy punkt wody). Proszę o porady, ale niebędę za bardzo mógł ich skomentować bo bardzo rzadko siedzę na necie (jak może ktoś zauważył) - przeprowadziłem się i nie mam w domu internetu - a to piszę od szwagra. Pozdro i nara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Mam aktualnie WC na procku, pompke w akwarium i nagrzewnice od Wolkswagena. Chciałbym jednak wykorzystać wodę do chłodzenia chipsetu oraz grafy. I tu pojawia się pytanie. Czy układ z taką chłodnicą schłodzi dostatecznie wodę. Teraz przy pełnym obciążeniu przez np. 4 godziny (kodowanie divx) mam ok. 50C - nigdy więcej niż 50 nie było. Zwykle utrzymuje się w okolicach 30C. Jeśli okarze się że woda będzie zbyt ciepła to są dwie możliwości: 1. Założyć dużą wydajną chłodnicę (raczej na dużą żona się nie zgodzi) 2. Zrobić drugi obieg. W jakiejc kolejności połączyć elementy? Jeśli najpierw proc to trochę mija się z celem chłodzenia chipsetu, bo teraz ma ok. 28C,a po włączeniu go w obieg wodny miałby chyba tyle co proc? Proc z grafy na końcu? Czy nie będzie miał za gorąco. W zasadzie chyba drugi obieg byłby najlepszy, ale trza drugą pomkę, zbiornik i chłodnicę. że nie wspomnę o przewodach, brr na samą myśl mi się nie chce. P.S. Ma ktoś odpowietrzenie w WC? Chciałbym mogł kompa przenosić a to wiązało by się z możliwością zapowietrzenia bloczku lub chłodnicy. W którym miejscu założyć odpowietrzenie? Czy najlepszy punkt to miejsce za procem? (U mnie jest to najwyższy punkt wody). Proszę o porady, ale niebędę za bardzo mógł ich skomentować bo bardzo rzadko siedzę na necie (jak może ktoś zauważył) - przeprowadziłem się i nie mam w domu internetu - a to piszę od szwagra. Pozdro i nara. Domyslam sie, ze wentylatora na chlodnicy (nagrzewnicy) nie masz, to by pomoglo bardzo. Sam mam od Wolksvagena i w full stress na kijowym bloczku AXP1800@2200+ ma 38C (czujnik w socketcie). Zaloz jakis cichy wiatrak(i) i bedzie ok z tymi blokami, ale pompke to bedziesz pewnie musial na silniejsza zamienic :( Kolejnosc az takiego znaczenia nie ma, tzn moglbys dac NB przed procesorem, gdyz woda przezen przeplywajaca w zasadzie zmieni temperature o bardzo niewiele, ale az takiego znaczenia to nie ma. Temp na chipsecie zalezy natomiast od temp samej wody chlodzacej, z temp procesora ma niewiele wspolnego. Wzrost temp wody podczas przeplywu przez blok procesora jest na poziomie dziesatych czesci stopnia (chyba, ze przeplyw jest jakis koszmarnie maly), wiec blok na grafice nie bedzie mial za goraco. Odpowietrzenie mozna zamontowac na dowolnej wysokosci, ale fakt, w najwyzszym punkcie dziala szybciej. Generalnie najmniej problematycznie jest dac je za wszystkimi elementami. Jesli dasz przed nimi, to woda wybierze "najlatwiejsza" droge i mozesz otrzymac wodotrysk, jesli nie zatkasz odpowietrzenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...