Skocz do zawartości
Ainn

Problemy Z Athlon Xp 1700+

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Moj sprzet to:

Procesor: AMD Athlon XP 1,7+

Plyta: ECS K7S5A

Pamiec: 256 MB 400 mhz DDR

Karta grafiki: Radeon 9600 PRO

Dysk: ST340016A 40 GV 7200 RPM Ultra-ata/100

Mam nastepujacy problem z konfigyracja. Maksymalnie moge puscic na tej plycie ram i procesor na 133 mhz. Niestety ustawiam procesor na 133 po odpaleniu jakiej kolwiek aplikacji 3d od razu sie zawiesza komputer. Co dziwne kiedys komputer mi dzialal na 133 z 512 sdramu, nastepnie sam z siebie przestal ale znowu chodzil na 133 z 256 sdramu. Spalil mi sie zasilacz wraz z karta graficzna oraz dyskiem, ktory jednak odratowalem, ale juz na 133 nie poszedl. Niedawno kupilem 256 DDR i znowu plytka sie odpalila 133/133, chodzila z miesiac az sama z siebie przestawila sie na 100/100. Teraz moge odpalic ja na 100/133, ale gdy ruszam czestotliwosc procesora to mamy objawy o ktorych pisalem. To jest automatyczny zwis w 3d lub po klikunastu mionutach od odpalenia komputera. Nie wiem czy jest to wina plyty,procesora czy moze pamieci. W kazdym razie u kolegi procek ladnie chodzi tak jak powinien, nie byl przy tym nigdy krecony. Moze to sprawa chlodzenia, chociaz nie wydaje mi sie. Bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem najnowszy bios i niestety nawet pamiec i procek nie chca bootowac przy 133 mhz. Musze resetowac ustawienia biosu. Przy poprzedniej wersji chociaz ram mi dzialal. Plyta nie wyglada na spalona. Zasilacz mi sie spalil z dwa lata temu i od tamtego czasu juz nawet kilka razy dzialal mi procesor na 1,7. W k azdym razie kupno k7s5a to byl ogromny blad :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa sprawdź temp na procu ,tak na palucha

czy na tym fsb 100MHz radiator paży ,jeśli tak to może być

przyczyna ,coolery szczególnie te do 50zł nie są wieczne i po 6-7 miechach

chodzą na pół gwizdka

Po tym spaleniu zasiłki mogło ci się cos na mobo uszkodzić

trza by proca i ram sprawdzicna innym mobo

tak czy siak troche roboty

Edytowane przez magx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytalem jeden duzy topic o plytach ECS i zmienilem bios na inny. Ustawilem w nim na 133/133 i procesor mi sie odpalil na 1.8+ przez kilka minut chodzil w windowsie ladnie odpalilem jeden test 3d i sie zwiesil po 4 sekundach. Nastepnie zmienilem w biosie ustawienia na 124/124 i procek sie odpalil na 1.5+ i dziala tak stabilnie. Tempreatura plyty to 30 stopni a procesora 58-60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tempreatura plyty to 30 stopni a procesora 58-60.

1483353[/snapback]

58-60*C na underclockniętym procu to bardzo dużo, na początek zdejmij obudowę, jak tempeeratura spadnie i komp będzie stabilny na 133MHz to czas zacząć myśleć o zmianie chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...