kszonek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Mam taka sprawe: z jakiego maetriału zrobic matryce do odlewu miedzianego bloku na cp gpu. Chodzi o cos co sie nie stopi przed miedzia i sie z nia nie łaczy. mile widziany link do jakiegos page'a...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) jakaś glinka najlepiej. /czym chcesz stopić? Edytowane 5 Czerwca 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Temat przwinął sie na tweaku na początku 2003. Niejaki AmoniaK proponował metode na "wosk tracony" Z http://www.biskupin.pl/epokabrazu.htm : "Stosowano metodę na wosk tracony oraz kamienne formy muszlowe. Metoda na wosk tracony polegała na tym, że z wosku wykonywano model przedmiotu, a następnie oblepiano go gliną i wypalano. Wosk wsiąkał w ścianki tak wykonanej jednorazowej formy, do której wlewano następnie roztopiony brąz. Brąz, stygnąc, przybierał kształt modelu woskowego. Po wystygnięciu, formę rozbijano i otrzymywano gotowy wyrób, którego powierzchnię należało jedynie wyszlifować. Dwudzielne formy kamienne, wykonywane z piaskowca, można było stosować wielokrotnie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 widziałem jaki kiedys koleś robił odlewy z msiadzu i uzywała piasku jako formy (mocno sprasowanego). jesli chcesz wielorazówki to może gips? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) Niejaki AmoniaK proponował metode na "wosk tracony" 1483106[/snapback] dokladnie.. co do samego modelu: wosk lub polistyren jako model czyli odlewanie metoda modelu traconego. jesli chodzi o forme to zalezy: jednorazowa czy wielokrotnego uzytku. jednorazowa - glina kaolinowa / piach kwarcowy, lepiszcze.. wielokrotnego uzytku - metalowe, dzielone. jakies jeszcze pytania to sluze pomoca.. moze sobie cos przypomne. Edytowane 5 Czerwca 2005 przez Luc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Mam palnik acetylenowotlenowy. To z ta glina to ciekawy pomysł. musze o tym pomyslec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Pomyslałem o zrobieniu "kratki" ktora mozna by było wsadzic w rozgrzana miedz z nawiercanej cegły (tylko problem z kruchoscia) lub z granitu (mieszkam niedaleko zakładu w ktorym robia nagrobki, blaty, parapety itp z granitu i marmuru, pełno odpadkow wala sie dokokła jak z psem chodze) - bede musiał zobaczyc jak w tym sie wierci i czy sie nie ropada, albo kości (!) na tej stronie o biskupinie zauwazyłem nagłowek o kosci i jakos mi to do głowy wpadło, ale to chyba nie zda egzaminu, bo ciezko cos uformowac. jak cos wymyslicie to piszcie, bo moze odkryjemy nowa technike robienie homemadów =] pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Były już dysputy na ten temat. Czemu w przemyśle wszelakim stosuje się kucie, walcowanie, ciągnienie miedzi, a odlewania jakoś nie? Bo jeszcze na to nie wpadli? Nie sądzę. Po prostu są widać jakieś ograniczenia uniemożliwiające to. Kwestia topienia - no fajnie, masz palnik, myślisz, że to wystarczy? Powodzenia życzę. Kwestia formy - jesli by to miało w ogóle sens (odlewanie z miedzi), to potrzebna była by kokila umożliwiająca utrzymanie odpowiedniej temperatury a nie jakaś foremka z gipsu/gliny. Krótko mówiąc szkoda czasu na głupie pomysły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Kwestia formy - jesli by to miało w ogóle sens (odlewanie z miedzi), to potrzebna była by kokila umożliwiająca utrzymanie odpowiedniej temperatury a nie jakaś foremka z gipsu/gliny. 1483777[/snapback] co fakt to fakt.. odlewnictwo to nie taka prosta sprawa. dobrej formy prawdopodobnie nie zrobisz a ze zlej formy wyjdzie Ci bezksztaltny ochlap, ktory i tak dlugo bedzie trzeba obrabiac.. chocbys nie wiem jak sie staral to surowego odlewu prosto na procesor nie polozysz.. wiec jesli chodzi o czas i pieniadze to lepiej rzezbic w blachach, plaskownikach itp.. Czemu w przemyśle wszelakim stosuje się kucie, walcowanie, ciągnienie miedzi, a odlewania jakoś nie? Bo jeszcze na to nie wpadli? Nie sądzę. Po prostu są widać jakieś ograniczenia uniemożliwiające to.nie no.. ogolnie odlewanie miedzi to nie taka rzadkosc. kwestia co chcesz uzyskac. no blachy ani drutu nie odlejesz :D ale z drugiej strony kujesz, walcujesz, ciagniesz - nie rude miedzi tylko polprodukty ktore jakby nie bylo sa odlewami :) Krótko mówiąc szkoda czasu na głupie pomysły.a z tym sie nie zgodze :) jesli ma czas i checi to czemu nie. tak dla zabawy / doswiadczenia troche sie poopalac. bloku z tego moze nie bedzie ale przynajmniej sie nie bedzie nudzil :) Edytowane 6 Czerwca 2005 przez Luc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 a z tym sie nie zgodze :) jesli ma czas i checi to czemu nie. tak dla zabawy / doswiadczenia troche sie poopalac. bloku z tego moze nie bedzie ale przynajmniej sie nie bedzie nudzil :) 1483801[/snapback] No włąsnie =] pobawic sie nie zaszkodzi. Co myslicie o tym, zeby w rozgrzana miedz w jakiejs formie (takiej zeby sie po prostu nie rozlała na boki) wcisnac nadziorkowany blok? - tylko jeszcze nie wiem z jakiego materiału - raczej trudno wywiercic w granicie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...