Skocz do zawartości
yuppi

Problem Z Kartami Sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w kompie jedną kartę sieciową z chipsetem Realtek 8139d, którą jestem połączony do Internetu (drogą radiową). Zapragnąłem sobie zamontować drugą kartę sieciową, aby móc się łączyć z drugim kompem. Kupiłem więc drugą kartę z chipsetem Realtek 8139d. Gdy wmontowałem drugą sieciówkę okazało się że pierwsza jest w ogóle niewidziana przez Windows 2000. Próbowałem instalować różne sterowniki i zmieniać karty na inne porty PCI lecz nic nie pomogło. Co mam zrobić aby system widział obie karty sieciowe?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy są włożone dwie karty to wykrywa tylko jedną i zawsze drugą tą przez którą chciałem połączyć się z innym kompem. Ta pierwsza musi być do internetu bo u dostawcy internetu jest wpisany adres MAC właśnie tej karty. Więc jak mam wmontowane dwie karty to niedziała internet.

Edytowane przez yuppi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roszady na slotach PCI robiłeś ?

Pewnie jest jakiś konflikt sprzetowy/karty w "dualu" :) się gryzą... Sprawdź z jakich przerwań korzystają te karty (powkładaj je pojedyńczo). O ile masz taką możliwość w biose to poprzydzielaj ręcznie IRQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem "roszady na slotach PCI" lecz nic nie pomogło. Niestety nie moge ustawiać IRQ w BIOS-ie ręcznie. Przy starcie komputer BIOS widzi obie karty sieciowe i mają inne przerwania, lecz Windows widzi już tylko jedną i zawsze tą samą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wina sterowników realtek'a pod windows.

Zmień jedną z kart na 3COM albo Intel, można kupic tanio używane karty ... a tak przy okazji są dużo lepsze od tych na RLT81xx i można ich wkładać nawet 5 (sterowniki pozwalają na jednoczesną obsługę wielu kart tego samego typu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem CI że czasami tak jest i nic nie zrobisz :) znajomy tak mial i popostru wymienil jedna sieciówke na inną i jest gites ... ;) a nawet o ile pamietam to byly dwie na tych chipsetach co ty masz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wina sterowników realtek'a pod windows.

Zmień jedną z kart na 3COM albo Intel, można kupic tanio używane karty ... a tak przy okazji są dużo lepsze od tych na RLT81xx i można ich wkładać nawet 5 (sterowniki pozwalają na jednoczesną obsługę wielu kart tego samego typu).

1485322[/snapback]

tu jest mowa o kartach radiowych ;P

a takich 3coma albo intela tanio nie kupisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Kupiłem więc drugą kartę z chipsetem Realtek 8139d. Gdy wmontowałem drugą sieciówkę okazało się że pierwsza jest w ogóle niewidziana przez Windows 2000. [...]

1484393[/snapback]

tu jest mowa o kartach radiowych ;P

a takich 3coma albo intela tanio nie kupisz

1490060[/snapback]

RaF - jak znajdziesz kartę radiową na RLT8139D to masz u mnie 6-pack browca, do odebrania na zlocie. Jak nie .... :P

(podpowiedź - http://www.realtek.com.tw/products/product...aspx?modelid=10 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi