LeHardi Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Witam! Mam płytę jak w temacie i AMD 64 3000 (Winchester). Do tej pory do odczytu temperatury uzywałem MBM, który wykazuje temp. CPU 38 st Cels. (początkowo było 34, ale po wymianie zasiłki na Chiefteca 420 DF wzrosła o 4 stopnie) Uznałem to za wynik zadowalający, aż do chwili kiedy włączyłem Everesta, tu wyniki były inne: CPU - 52 st. C , motherboard - 36 st C. Sprawdziłem Speedfanem: Local - 36 st. C, Remote: 52 st. C (wg. Speedfana są to czujniki LM90), a Temp1 (czujnik IT8712F) - to 38 st C. Włączyłem również SoltekHM, programik do monitoringu dołączany przez producenta do płyty (najnowszą wersją ściągnąłem z Netu). Wykazuje on następujące temperaury: CPU Die: 39 - 41 st. C i RT 1 - 32 st. C. Z kolei w BIOS-ie temperatura CPU oscyluje w granicach 44 - 46 st. C. Przyznam, ze teraz juz zgłupiałem. Zwłaszcza zastanawia mnie wysokie wskazanie Everesta - Winchester toleruje temperatury do 65 st C. W czasie ostatnich upałów temperatura potrafiła skoczyc o 8 stopni i nie odnotowałem zadnych nieprawidłowości w pracy komputera. Ale gdybym sugerował się wskazaniami Everesta, znaczyłoby to że mój CPU pracował wówczas na granicy wytrzymałości (52 + 8 = 60 => 5 stopni do granicy krytycznej). Czy Everest przekłamuje wyniki? Który program jest najblizszy prawdy? Pozdrawiam -- LeHardi Jarek Kus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 kieruj się tylko odczytami z jądra proca tz. cpu diode i program dostarczony z płyta powiniem prawde mówic w speedfan temp. local powinna odpowiadac prawdzie, ale raczej nie właczaj kilku na raz programów bo bedą zakłamania zawsze tylko jeden i najnowsza wersie i olej tego everesta :) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...