Skocz do zawartości
paszczap

Agp X1 + Agp X8

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie chcę wreszcie wymienić serduszko w moim komputerku, więc moją obecną płytkę ABIT BH6 z Celeronkiem 433Mhz i 384 MB RAMu chcę wymienić na coś lepszego (najprawdopodobniej na Abit NF7 S2 z Sempronem, chyba że mi doradzicie coś lepszego).

Na rozbudowę kompa nie chcę wydawać zbyt wiele, więc chcę wymienić tylko płytkę z procesorem i pamięcią. I stąd właśnie moje pytanie. Obecnie posiadam kartę grafiki RIVA TNT z 8MB pamięci (prawdopodobnie na AGPx1 lub x2) i nie wiem, czy będzie ona mi współpracowała z nową płytą (z AGP x8)... Oczywiście w tym momencie wiem, że karta będzie najgorszą cząstką kompa, ale chcę ją wymienić kiedyś na coś znacznei lepszego, na co wiadomo potrzeba trochę kasy.

Zatem proszę Was o pomoc, czy mogę bez obaw kupić sobie płytę i bedę mógł pracować na kompie, czy muszę od razu wymieniac też kartę grafiki?

Pozdrawiam wszystkich

PS Widziałem podobne tematy, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, stąd właśnie piszę

Edytowane przez paszczap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafy: obawiam się że ta karta nie wejdzie Ci nawet do slotu AGP w nowej płycie. Tak stara grafa prawdopodobnie działa w specyfikacji AGP v.1 czyli AGP x1/x2.

Obecnie nowe płyty mają AGP w specyfikacji v.3 i mogą pracować jako AGP x4/x8 czyli możesz włożyć tam grafę obsługującą conajmniej AGPx4. Karty Riva TNT2 były już w AGP v.2 czyli AGP x2/x4 i taka karta już mogłaby działać na tej płycie.

Co do samego wyboru płyty to jeśli nie zależy Ci za bardzo na sata to wybrałbym raczej Abita NF7 v.2.0 niż NF7-S2 bo te akurat modele mają bardzo kiepską opinię.

Edytowane przez DeTe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...