miramp Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mam płytę główną DFI LanParty UT NF4 Ultra-D. Jedyną wadą tej płyty jest standartowe chłodzenie chipsetu. Wydaje on świsty i warkot. Moim ideałem chłodzenia mostka północnego jest ThermalRight NB-1C Chipset lub ThermalRight NB-1 Chipset Wiem że dużo osób poleca Zalman NB47J ale ja nie chę się bawić w wycinanie i dopasowywanie go do karty graficznej na płycie dlatego wybrałem Qoltec VGA QV4554 Silent Line Podobno jest bardzo wydajny i stosunkowo cichy i nie wydaje dziwnych dźwięków. Co o nim sądziecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 troche mala powieszchnia radiatora:./ moze byc nieciekawie ale niech sie wypowiedza lepsi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Po zainstalowaniu niebieskiego zalmana sparzylem sobie palec gdy dotknalem go przez sekunde. Rozwiazaniem jest 120x120x25 montowany tak na procku aby byl tez nad chipsetem. Karte dajemy w modzie sli w dolny slot. Poniewaz mam heatpipowa to ten sam wentyl i ja owiewa. Jesli dasz na chipset szybki wentyl to po kilunastu tygodnich pewnie zacznie byc slyszalny. Jesli ktos ma napiary na wentyle np. 16cm , to moja metoda moze sobie dodaktkowo owiewac jeszcze pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 MIalem tez ten am problem, podkrecilem proca i ram, a wiatrak na plycie wyl niemilosiernie. Poczatkow chcialem go wymienic, ale znalazlem w biosie opcje wlaczania wentylatora na max po przekroczeniu pewnej temperwtury. Ustawilem ze wiatrak ma sie wlacza od 40 stopni (normal) a od 56 na max-a. Na max-a praktycznie sie nie wlacza (chyba ze gram w doma ponad godzine), a na normal jest nieslyszalny. Mam dodatkowo na procu Pentagrama 120+, ktory takze chlodzi chipset plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...