Skocz do zawartości
miramp

Dfi Lanparty Ut Nf4 Ultra-d

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę główną DFI LanParty UT NF4 Ultra-D. Jedyną wadą tej płyty jest standartowe chłodzenie chipsetu. Wydaje on świsty i warkot.

Dołączona grafika

Moim ideałem chłodzenia mostka północnego jest ThermalRight NB-1C Chipset

Dołączona grafika

lub ThermalRight NB-1 Chipset

Dołączona grafika

Wiem że dużo osób poleca Zalman NB47J

Dołączona grafika

ale ja nie chę się bawić w wycinanie i dopasowywanie go do karty graficznej na płycie dlatego wybrałem Qoltec VGA QV4554 Silent Line

Dołączona grafika

Podobno jest bardzo wydajny i stosunkowo cichy i nie wydaje dziwnych dźwięków. Co o nim sądziecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu niebieskiego zalmana sparzylem sobie palec gdy dotknalem go przez sekunde.

Rozwiazaniem jest 120x120x25 montowany tak na procku aby byl tez nad chipsetem. Karte dajemy w modzie sli w dolny slot. Poniewaz mam heatpipowa to ten sam wentyl i ja owiewa.

Jesli dasz na chipset szybki wentyl to po kilunastu tygodnich pewnie zacznie byc slyszalny.

Jesli ktos ma napiary na wentyle np. 16cm , to moja metoda moze sobie dodaktkowo owiewac jeszcze pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIalem tez ten am problem, podkrecilem proca i ram, a wiatrak na plycie wyl niemilosiernie. Poczatkow chcialem go wymienic, ale znalazlem w biosie opcje wlaczania wentylatora na max po przekroczeniu pewnej temperwtury. Ustawilem ze wiatrak ma sie wlacza od 40 stopni (normal) a od 56 na max-a. Na max-a praktycznie sie nie wlacza (chyba ze gram w doma ponad godzine), a na normal jest nieslyszalny. Mam dodatkowo na procu Pentagrama 120+, ktory takze chlodzi chipset plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi