Skocz do zawartości
Harvester of Chaos

[problem]samsung Sv0802n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój dziewiczy post mam nadzieje że nie popełnie jakiejś gafy. Witam wszystkich przy okazji;)

Ostanio mam następujący problem.

Mam sprzęt jak w podpisie, używałem tego dysku 80GB przez dobre pare lat ale stał się za mały, świnił już przez jakiś czas, pojawiła się kasa to kupiłem Samsunga 160 GB. I tu zaczęły się problemy. Jako że od jakiegoś czasu ta 80tka nie chciała chodzić szybciej niż pio 4 postanowiłem sobie ją i tak zachować jako takie "wolne" archiwum. Więc podłączyłem jako slave. 160tka chodzi dosć ładnie w UDMA 100 a 80tka jak było w pio 4. I teraz problem. Cuda się dzieją przy obu dyskach podłączonych. Najczęstrzym obiawem jest to że jak włącze kompa, winda się ładuje ładnie, i po paru chwilach słychać takie pyknięcia dochodzące z 80tki. Po nastym pyknięciu BSoD , restart i bios nie widzi żadnego dysku pod primary IDE :) Wypinam 80tke pocze sie sekund pare i moge spokojnie pracować na 160 solo.

Pierwsze podejrzenie padło na zasilacz, po zmierzeniu pokazuje 5,01 V z odchyleniami do 5 V i 12,6 V z odchyleniami między 12,59-12,65 V.

Nowy mobo do mnie leci, bo i tak planowałem wymienić. Ale czy może ktoś ma jakieś inne pomysły co może powodować mój problem, czy mam zapomnieć wogóle o tej 80tce.

Mam nadzieje że zbytnio nie zamieszałem .

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź taśmy IDE (ew. wymień), zworki, wyczki zasilania itd.

2. Podłącz samą 80-tkę i sprawdź Hutil'em ew. spróbuj tym programem włączyć tryb UDMA 100. Uwaga: Hutil działa tylko spod Dosa.

3. Jeśli powyższe nie pomoże przetestuj ten dysk na innym kompie.

4. Co do zasilacza to zmierz napięcie pod obciążeniem np. Prime95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź taśmy IDE (ew. wymień), zworki, wyczki zasilania itd.

2. Podłącz samą 80-tkę i sprawdź 1488838[/snapback]

ad 1 . Taśma świeża, pierwsze co skupiło moją uwagę. Jedyne co jeszcze wzbudza moją uwage to luźno trzymający się molex w tym dysku, ale raczej nie tak luźno żeby wypadał albo coś , szczególnie że już próbowałem go zabezpieczyć taśmą izolacyjną na stałe.

ad 2 UDMA 100 w dysku włączone robiłem to jakimś narzęciem samsunga czyli wychodzi zę to to samo ;)

Większym problem dla mnei jest to ze wiesza kompa niż to że chodzi w pio 4 z tym się pogodziłem i nie mam nadziei na poprawe sytuacji.

Pozdr

Edytowane przez Harvester of Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i update problemu :)

Sprawa robi się coraz bardziej ciekawa. Małem przez pewien czas ( z powodu uszkodzonego molexa w zasilaczu) tą 80takę podpiętą na kanale secondary i bez podpiętej nagrywarki chodziła w UDMA 2 czyli tyle na ile pozwalała mu taśma. Zmieniłem zasilacz i wreszcie moge podpiąć wszystko na raz, przeniosłem dysk na primary channel jako slave dla tej 160 i oto znowu chodzi w pio 4 co ciekawe nie chce działać ze sterownikami IDE nForce, po restarcie po instalacji BSoD i koniec zabawy. A będąc na secondary o ile pamiętam chodził spokojnie. Może ktoś miał podobny problem, podłączenie dysku pod secondary jest ciut problematyczne już nie mówiąc o tym że nieprzyszłościowe bo gdzie potem podepne DVD :) Ma ktoś jakieś pomysły na cokolwiek co może pomóc ? Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze sterownikami (ew. biosem płyty) a nie z dyskiem. Jest na forum temat "najlepsze sterowniki nForce (nie jeden), nie tylko Ty masz problemy.

Sprawdź podłączenie, jest ważne który koniec taśmy 80 ("gęstej") do którego gniazdka jest wetknięty. Daj dyski na "Cable Select" i sprawdź jak wtedy są wykrywane (dobre taśmy "automatycznie" ustawiają dysk na Master/Slave zaleznie od tego do której wtyczki sa podpięte). Jak sprawdzisz to pomyślimy dalej, ale od razu mówię że te dwa dyski MUSZĄ pracować poprawnie na jednej taśmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi