Skocz do zawartości
kilgore

Dfi Lanparty Ut Nf4 Ultra-d Vs Win Xp :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam powazny problem, przynajmniej tak to wyglada z mojego punktu widzenia. Od kilku dni jestem posiadaczem nowego kompa:

AMD Athlon 64 3500+ Venice

CORSAIR XMS 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM Dual Channel Kit System Memory

DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

eVGA 256-P2-N376-AX Geforce 6800GT 256MB 256-bit GDDR3 PCI-Express x16

Samsung SpinPoint 160 GB HD160IJ (7200) Serial ATA II

Zasilacz Topower 450 W

...

Generalnie problem pojawia sie podczas instalacji systemu WIN XP PROFESSIONAL. Komputer przechodzi pomyslnie wszystkie testy na starcie, formatruje sobie ladnie dysk, laduje na dysk drivery i... no wlasnie w tym momencie prosi o restart kompa w celu kontynuacji instalacji. Restart nastepuje i w momencie kiedy mozna sie spodziewac pierwszego pojawienia sie obrazu winXP nastepuje crash i pojawia sie error:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL       lubIRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

i tak caly czas. Czasem instalacja dochodzi np do momentu instalacji sieci... i BOOM znowu to samo...

Nie robilem jeszcze zadnych modyfikacji biosu. Jestem ciekaw czy kiedykolwiek ktos z was slyszal lub spotkal sie z podobnym problemem....

Bardzo prosze o pomoc... :mur:

Edytowane przez kilgore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie bledy wystepuja kiedy timingi pamici sa nieodpowiednio dobrane. Poswiecilem juz wiele godzin na testy timingow i nie raz spotkalem sie z identycznymi bledami jak ten. Chodzi dokladnie to abys ustawic Command Rate na 2T. W biosie masz pewnie na AUTO czyli 1T. Problem na pewno zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie bledy wystepuja kiedy timingi pamici sa nieodpowiednio dobrane. Poswiecilem juz wiele godzin na testy timingow i nie raz spotkalem sie z identycznymi bledami jak ten. Chodzi dokladnie to abys ustawic Command Rate na 2T. W biosie masz pewnie na AUTO czyli 1T. Problem na pewno zniknie.

1491159[/snapback]

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Przeszukalem jednak moj bios i za cholere nie moge zlokalizowac zakladki odpowiadajacej za "Command Rate"... czy moglbys mnie troszke precyzyjniej nakierowac? Nie widzialem w zyciu biosu z wieksza liczba ustawien... to mnie totalnie "oniesmiela" ... dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi