Orion_THG Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 (edytowane) Wkrotce złożę WC składające się z następujących części: Pompa: Hydor L20II CPU: Ice age mamooth (zaślepię najpewniej 1 boczny króciec zostawiając centralny wlot i 1 wylot co ulatwi montaz i wyeliminuje konieczność ztosowania dwójnika). Co sądzicie o tym pomyśle? A może zaślepić środek i zrobić przepływ w stylu PowerXa? GPU: MCS Atria 1 króciec katowy 1 prosty (do weza wracajacego do chlodnicy przechodzacego przez dno budy), Chłodnica: Rekord Slim wentyaltory: 2*120mm Crystal Fan węże: eheim 9/12 (większe nic nie dają a tylko łatwiej się załamują i utrudniają "grzebanie" w PC). Pytania: Cały układ będzie oparty na króćcach NK 12, eheim 9/12 nachodzi na nie b ciasno, muszę sie nieżle namęczyć go napchać na krociec NK 12, czy bede mogl zrezygnować z opasek/cybantów? Waz po naciagnieciu trzyma sie piekielnie mocno... ale czy po dluzszym czasie nie grozi mi wyciek? Układ ma być neizatapialny (odpowietrznik w postaci trojnika przed pompa bedzie z weza 12/16 dla ulatwienia napelniania i zwiekszenia ilosci magazynowanej cieczy), czy Eheim 9/12 najdzie na króćce tego Hydora, czy bede musial improwizować z przejścówkami? Kupiłem 1l wody destylowaniej i 1l borygo... w jakiej proporcji polecacie je wymieszać, ile borygo starczy aby nie rozwijały sie w ukladize glony? Cały układ będzie zamontowany w zewnętrznym module wzorowanym na prometei, tzn pompa i chłonica będą w "podstawce" na ktorej bedzie postawiona moja buda midi tower a węze beda przechodzily przez otwór w dnie obudowy... Czy taka koncepcja jest OK? Jakie macie ogólne uwagi i spostrzeżenia na temat proponowanego przeze mnie układu? Edytowane 12 Czerwca 2005 przez Orion_THG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 jak masz litr tego i tego to zmieszaj 1:1 a jak nie to daj 6 części wody na 4 części płynu. Ja osobiście jade na czystym. jak chcesz coś żeby zwiększało pojermność układu to musisz do tego trójnika doczepić jakiś zbiornik np ja stawiam na to że nie trzeba żadnych cybanów które defakto okropnie się prezentują. Wystarczy jeden wiatrak. W końcu to ma tylko poruszać powietrze między finami a nie robić tam tornado. U mie ta koncepcja też jest zastosowana tylko w troche inaczej wykoane. http://www.czubus.klub.chip.pl/foto/Pg5.jpg w przeciągu tygodnia dwych planuje rozruchukładu i będzie wiadomo czy koncepcja zdała egzamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orion_THG Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Widze ze twoj pomysł zamontowania WC jest praktycznie identyczny jak moj... mialem na myśli dokładnie to samo :D. Fajna pompke dorwales... CWU rulez :), wentyllator tez pewnie 170mm... piekna bestia. A z czego zrobiłeś ten zbiornik i jak go uszczelniłeś na trójniku? Czytałęm ze borygo ma mniejsza przewodnosc cieplna od destylki i ze przy 50/50 temp CPU wzrasta ok ~1stC... czy to prawda? A czy np 20/80 starczy do wybicia glonów w układzie? Czy Borygo nie uszkodzi hydora? Edytowane 13 Czerwca 2005 przez Orion_THG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 ja mam petrygo. I nie będę go rozcieńczał nawet kosztem jednego stopnia. Poza tym przy przepływie rzędu 1500L w bloczku w ciągu sekundy cała zawartość jego jest wymieniana 20 razy. To przewodność cieczy chyba aż tak bardzo nie ma znaczenia. Kiedyś mi wyszło, że woda z setą spirytu ruskiego miała różnice żędu 0,5 stopnia więc nie widze potrzeby rozcięczania. To pompa C.O. Wydajność od 1500L do 4500L/h Zbiornik wykonany z rury plexowej. Zakończenia z mosiądzu a trujnik jest wklejony chydrouszczelniaczem do gwintów. Po 10min trzyma jak diabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...