dr.cox Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Mój procek to ADA 3000DIK4BI CBBID 0509CPBW i o ile dobrze się orientuję jego standardowe napięcie to 1.4V.Dlaczego kiedy daję defaultowe ustawienia płyta ustawia napięcie na 1.45V ?Zrobiłem własne cool'n'quiet w/g recepty Raptora(program rightmark cpu clock utility v.1.5) i z tego co pisał raptor powinna być to regulacja 2 stopniowa.Natomiast u mnie w zależności od obciążenia mnożnik działa w zakresie od 4 do 9.Czy tak jest ok?Ustawiłem najniższy mnożnik na 4 i napięcie 1.025 najwyższy to 9 i napięcie 1.4 .Na takim woltarzu proc stabilnie dochodzi do 245 FSB.Co w zupełności mnie satysfakcjonuje.Temperatura w idle to 34 a w stresie nawet 46 nie za dużo?Wentylator to box który ustawiłem na 80%.Kiedy jest idle całkowicie się wyłącza.I jak wygląda oryginalne c'n'q?Do ilu obniża się w nim napięcie i mnożnik?I czy takie skoki napięcia nie powodują spadku żywotności proca?A może jest wręcz przeciwnie i taki proc działający z c'n'q będzie działał dłużej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Spadek temperatury procesora o 10*C teoretycznie podwaja jego żywotność - czyli procesor o temp. 40*C będzie "żył" 2x krócej niż gdyby miał 30*C. Oczywiście nawet gdyby miał 80*C to nim "umrze" (lub jak wolisz "wyzionie ducha") dawno go zmienisz :) Gdyby skoki napięcia były szkodliwe dla procesora to AMD by chyba nie wprowadziło C&Q które właśnie na takiej zasadzie działa. Nawet jeśli w jakimś stopniu są szkodliwe to również napewno szybciej go zmienisz niż on przestanie działać. Ja mam jeszcze AthlonXP 1700+ Palomino i jego domyślne napięcie to 1.75V. Na starej płycie DFI AD77 mam napięcie 1.82V-1.84V. Z poziomu BIOSu zmienić napięcia nie mogę. Gdy sprawdzałem płytę ASUSa A7V8X-X miałem już napięcie dobre - w granicach 1.75V lecz na tej płycie mogłem je zmienić. Czasem po prostu płyta ci je zawyży, pewnie wina BIOSu. Jeśli możesz zmienić je ręcznie to nie ma problemu bo Winchester ma dokładnie 1.4V. W szufladzie czeka już Venice, teraz tylko Ja czekam aż pojawi się DFI LP NF3 Ultra-D B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 w nowym cpu rightmarku jest już płynna regulacja od mnożnika min do max :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Spadek temperatury procesora o 10*C teoretycznie podwaja jego żywotność - czyli procesor o temp. 40*C będzie "żył" 2x krócej niż gdyby miał 30*C. Oczywiście nawet gdyby miał 80*C to nim "umrze" (lub jak wolisz "wyzionie ducha") dawno go zmienisz :) Gdyby skoki napięcia były szkodliwe dla procesora to AMD by chyba nie wprowadziło C&Q które właśnie na takiej zasadzie działa. Nawet jeśli w jakimś stopniu są szkodliwe to również napewno szybciej go zmienisz niż on przestanie działać. Ja mam jeszcze AthlonXP 1700+ Palomino i jego domyślne napięcie to 1.75V. Na starej płycie DFI AD77 mam napięcie 1.82V-1.84V. Z poziomu BIOSu zmienić napięcia nie mogę. Gdy sprawdzałem płytę ASUSa A7V8X-X miałem już napięcie dobre - w granicach 1.75V lecz na tej płycie mogłem je zmienić. Czasem po prostu płyta ci je zawyży, pewnie wina BIOSu. Jeśli możesz zmienić je ręcznie to nie ma problemu bo Winchester ma dokładnie 1.4V. W szufladzie czeka już Venice, teraz tylko Ja czekam aż pojawi się DFI LP NF3 Ultra-D B) 1496202[/snapback] ADA 3000DIK4BI CBBID 0509CPBW i to K właśnie mówi, że temperatura "die" dla tego proca to 70*C (nie jestem pewien na 100%, może 75*C) imo 80*C to A64 ma tylko raz i to krótką chwile, potem tylko płacz... A co do skoków napięcia... Najwięcej kompów pada w momencie wyłączania lub włączania, wtedy następują skoki napięcia (zresztą jak większość elektroniki) po to kupuje się PSU po 200-400 PLN i UPS'y żeby napięcie nie skakało. AMD w Cool'n'Quiet zakładało płynną regulacje napięć a nie jej skoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...