Skocz do zawartości
nidzgor

Problem Z Instalacją Windowsa!

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy!

Chciałem sobie przeinstalowac xp...

zmieniłem boot sequence w bios-ie tak żeby najpierw odpalał z cd-romu (a drugi hdd),

Każę mu wyczyścić partcje c: i tam zainstalować .... no ale gdy on samoczynie sie resetuje (nie załączam wtedy cd)

on zamiast właczyc kreatora windows wyświetla mi błąd

(z różnymi poleceniami co moge zrobić w stylu buforowanie w biosie ,

wściśnięcie f8 i tryb awaryjny - nie działa)

A gdy załączam cd z instalacją to wszystko zaczyna sie od nowa

Próbowałem instalować na innej partycji - tez nie pomaga

Nie chce czyścić 2 partycji - mam tam prawie 40 gb filmów i szkoda mi je stracić

Co mam zrobić z tym ???

Dodam tylko że nie jestem zbyt zaawansowany informatycznie... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- ściągnij Memtesta i zrób sobie dyskietkę testową

- zresetuj ustawienia biosu

- włóż dyskietkę do FDD, odpal kompa i przetestuj pamięci, przynajmniej przez godzinkę

Objawy jakie opisujesz mogą wskazywać na uszkodzenie pamięci ram.

Edytowane przez DeTe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to zle cos zrobiles i moze zrobiles tylko format a nie przekopiowalo plikow instalacyjnych systemu - daltego nie laduje systemu. Sprawdz CDka [np. na innym kompie] mi kiedys win 2000 sie nie chcial zainstalowac bo byja jakas wersja nie taka [czy zle nagrana plytka]. Zmienilem nosnik [zrodlo] i bylo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kilka d ni temu miałem taką akcję:

Umówiłem się z klientem na format, instalację windy itd.

I problem był bardzo podobny, gdyż jak poustawiałem partycje i je sformatowałem pod instalatorem win xp, zaczynało kopiować pliki na dysk i w pewnym momencie wywalało black screan :blink:

Przekładałem dysk do innego kompa, żeby wykluczyć uszkodzone pamięci itd. Próbowałem go nawet podzielić, sformatować i przeskanować antywirem pod Windowsem w (innym kopmie), ale gdy tylko winda się uruchomił (z innego dysku) to zaraz potem szedł zwis. Potem jeszcze próbowałem jakieś partitiomMagicki pod DOSem itd. , ale nic to nie dawało.

Po 2 godzinach męki wysłałem klienta z dyskiem na gwarancję. Jak później się okazało dysk nie był jednak uszkodzony tylko miał jakiegoś wirusa, podobno na serwisie walczyli z nim łądne pare gdzon :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to nowy komputer, i pierwszy raz instalujesz Winowsa to na 100% jest to wina pamięci RAM. Albo są uszkodzone albo źle ustawione w biosie. Mam w domu 2 komputery, i jak je składałem dostałem do dwóch uszkodzony ram (jeden 2 lata temu, drugi rok temu). Miałem wtedy identyczny problem. Włóż inny ram i sprawdź czy pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi