Skocz do zawartości
fiskomp

Xp Pro Sp1+lcd+<rozdzielczość Niż Natywna=problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was w tą noc i proszę o radę, bo mnie już zaczyna trafiać.

Kupił sobie człowiek panelik SyncMaster 713N, wszystko ładnie pięknie, ale mam problem nielichy.

Otóż ni mniej, ni więcej, tylko monitor odmawia współpracy z rozdzielczością niższą niż natywne 1280*1024. Każde zapodanie innej rozdzielczości powoduje komunikat, że to nie jest rozdzielczość optymalna i tak popracuje z 3 minuty i wygasza się, a lata sobie okienko z komunikatem, że rozdzielczość nie jest optymalna i tyle. Wrócić obraz może tylko wyłączenie monitora.

Żeby było śmieszniej, to dzieje się to tylko przy pracy pod Windą XP Pro SP1.

Mam dwa sys'e i już kląłem, że trzeba będzie oddać monitor w pizdu do sklepu, ale przeszedłem na W98se i tu zonk, monitorek pracuje w każdej zapodanej rozdzielczości:

1024*768, 800*600, nawet program dosowy pracujący w rozdziałce 640*534 nie robi mu różnicy, zero komunikatów, zero problemów.

I tu pytanie za 10000pkt'ów, co jest grane i jak ten problem rozwiązać, co trzeba wyłączyć, bądź odinstalować, żeby monitor pracował w niższych rozdzielczościach ??

Proszę pomóżcie, bo już sił nie mam.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma raczej wątpliwości, ze problemem jest sterownik monitora w tym systemie XP SP1. Poprostu sterownik ma zakodowane ze rozdzialka natywna ma byc taka i koniec, na siłe chce "uszczęsliwic" uzytkownika nie pozwalając na prace w rozdzielczości innej. Moze zainstalowanie SP2 poprawia ten problem. Jak nie, to szukaj jakis innych sterownikow do tego monitora, albo zwykłego sterownika jakiegoś, kompatybilnego z tym monitorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi