fiskomp Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Witam Was w tą noc i proszę o radę, bo mnie już zaczyna trafiać. Kupił sobie człowiek panelik SyncMaster 713N, wszystko ładnie pięknie, ale mam problem nielichy. Otóż ni mniej, ni więcej, tylko monitor odmawia współpracy z rozdzielczością niższą niż natywne 1280*1024. Każde zapodanie innej rozdzielczości powoduje komunikat, że to nie jest rozdzielczość optymalna i tak popracuje z 3 minuty i wygasza się, a lata sobie okienko z komunikatem, że rozdzielczość nie jest optymalna i tyle. Wrócić obraz może tylko wyłączenie monitora. Żeby było śmieszniej, to dzieje się to tylko przy pracy pod Windą XP Pro SP1. Mam dwa sys'e i już kląłem, że trzeba będzie oddać monitor w pizdu do sklepu, ale przeszedłem na W98se i tu zonk, monitorek pracuje w każdej zapodanej rozdzielczości: 1024*768, 800*600, nawet program dosowy pracujący w rozdziałce 640*534 nie robi mu różnicy, zero komunikatów, zero problemów. I tu pytanie za 10000pkt'ów, co jest grane i jak ten problem rozwiązać, co trzeba wyłączyć, bądź odinstalować, żeby monitor pracował w niższych rozdzielczościach ?? Proszę pomóżcie, bo już sił nie mam. pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikkonen Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Nie ma raczej wątpliwości, ze problemem jest sterownik monitora w tym systemie XP SP1. Poprostu sterownik ma zakodowane ze rozdzialka natywna ma byc taka i koniec, na siłe chce "uszczęsliwic" uzytkownika nie pozwalając na prace w rozdzielczości innej. Moze zainstalowanie SP2 poprawia ten problem. Jak nie, to szukaj jakis innych sterownikow do tego monitora, albo zwykłego sterownika jakiegoś, kompatybilnego z tym monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 ustaw odświażanie na 60 hz a nie na 85hz, czy więcej, powinno pomóc. To nie jest CRT, przełącza się bo nie może wyrobić w tak dużych odświeżaniach a nie rozdziałkach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...