hexadecimal Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Witam Mam dwie kości RAM'u 256MB (266MHz oraz 400MHz) Podobo do stabilnej pracy konieczne jest ustawienie takich samych prędkości dla obu kości. Szukałem takiej opcji w biosie, ale nie wiem co trzeba tam zmienić. Bardzo proszę o pomoc w ustawieniu tych wartości. Moja płyta główna: Manufacturer : ASUSTeK Computer INC. MP Support : No Model : A7V266-C Version : REV 1.xx System BIOS : 10/15/2002-VT8366A-A7V266-C Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Właściwie to nic nie musisz w biosie zmieniać, płyta automatycznie ustawi odpowiednie taktowanie, tym bardziej że Twoja wyższego niż 133MHz, nie obsługuje. Jeśli jednak chcesz tam zajrzeć to w zakładce Advanced masz System/SDRAM Frequency Ratio - powinno być na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Sprawdź je memtest lub glodmemory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hexadecimal Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Właściwie to nic nie musisz w biosie zmieniać, płyta automatycznie ustawi odpowiednie taktowanie, tym bardziej że Twoja wyższego niż 133MHz, nie obsługuje. Jeśli jednak chcesz tam zajrzeć to w zakładce Advanced masz System/SDRAM Frequency Ratio - powinno być na auto. 1504475[/snapback] Niestety to nie wystarczy. Mimo, ze ta opcja jest ustawiona komputer jest bardzo niestabilny. Praktycznie nie moge uruchomić systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Niestety to nie wystarczy. Mimo, ze ta opcja jest ustawiona komputer jest bardzo niestabilny. Praktycznie nie moge uruchomić systemu. 1504864[/snapback] Jeśli komp wcześniej działał bez problemów, a zaczęły się one po dołożeniu pamięci to wielce prawdopodobne, że nowa pamięć jest uszkodzona, albo 'gryzie się' z Twoją płytą. Jak wyżej kolega Domik radzi zapuść testy programem Memtest, który wykryje ew. błędy pamięci. Sprawdź też tą pamięć na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...